У четвер, 14 ТРАВНЯ 2015 РОКУ, відбулися пленарні засідання другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, нагадав про те, що Верховна Рада України призначає трьох членів Вищої ради юстиції.

В.Гройсман поінформував про внесені ним на підставі пропозицій депутатських фракцій з дотриманням вимог Закону "Про Вищу раду юстиції" щодо призначення на посаду членів Вищої ради юстиції кандидатури Маловацького Олексія Володимировича та Мамонтової Ірини Юріївни.

Головуючий звернув увагу на те, що рішення про призначення членів Вищої ради юстиції приймається таємним голосуванням шляхом подання бюлетенів.

В.Гройсман дав доручення голові Лічильної комісії Олександру Черненку провести необхідну роботу щодо організації такого таємного голосування.

Головуючий запропонував народним депутатам включити до порядку денного сесії проект Постанови "Про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь" (№2796), проект Закону "Про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо удосконалення нормативно-правової бази мобілізації) №2805 та проект Закону "Про додаткові заходи щодо забезпечення індивідуальної безпеки осіб, які виконують службові обов'язки в межах території, на якій введений воєнний стан або проводиться антитерористична операція" №2806.

Народні депутати запропонували додати до цього переліку ще деякі законопроекти, зокрема: "Про внесення зміни до Закону України "Про вищу освіту" (щодо вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу)" за №2599 і "Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" щодо встановлення обмежень при обранні на посаду (призначення виконувача обов'язків) керівника вищого навчального закладу" за №2599-1.

Парламентарії включили до порядку денного сесії названі законопроекти.

Головуючий надав слово голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку, який звернувши увагу на оголошення про розгляд сьогодні кадрових питань, зокрема, щодо обрання членів Вищої ради юстиції, повідомив, що спільної позиції коаліції з цього питання немає.

Він запропонував сьогодні зняти ці питання, обговорити на Раді коаліції, прийняти узгоджені кадрові рішення, а потім голосувати.

В.Гройсман поінформував про те, що робота Вищої ради юстиції на сьогодні заблокована. Тож слід  провести всі призначення. Від Верховної Ради має бути обрано три особи, на дві є подання фракцій "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту", а на третю кандидатуру  такого подання немає. Він попросив провести консультації і внести пропозиції.

Парламент приступив до розгляду питань порядку денного.

Проект Постанови "Про присвоєння імені Амет-Хана Султана міжнародному аеропорту "Сімферополь" за №2796 доповів народний депутат Андрій Тетерук. Він попросив підтримати проект постанови, прийняття якого дасть змогу увічнити ім'я героя, залишаючи пам'ять про нього майбутнім поколінням.

Верховна Рада 240 голосами прийняла проект Постанови в цілому.

Проект Постанови "Про звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо засудження порушень прав і свобод кримськотатарського народу" за №2821 доповів народний депутат Мустафа Джемілєв. Він зазначив, що наближається 18 травня - День пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу. А з 2014 року - День боротьби за права кримськотатарського народу в Україні.

М.Джемілєв нагадав, що в цей день у 1944 році відбулася спецоперація НКВС, під час якої усього за три дні з Криму було вивезено в потягах, не пристосованих для перевезення людей, близько двохсот тисяч осіб. В дорозі, а також протягом перших років перебування депортованих в спецпоселеннях в Центральній Азії, в Сибіру та на Уралі внаслідок голоду, холоду, хвороб, нелюдських умов проживання загинуло понад 46 відсотків усього населення кримчан.

"Сьогодні історія повторюється для кримських татар. Російська Федерація не просто окупувала нашу батьківщину. Держава-агресор розпочала неприховані репресії, спрямовані на фізичне і духовне знищення корінного народу Криму, його витикання з рідної землі. Відбуваються переслідування за сфабрикованими справами тисяч активістів і пересічних кримців. Буквально кожний кримський татарин відчуває, що завтра можуть прийти по нього", - заявив М.Джемілєв і попросив підтримати Постанову, спрямовану на привернення уваги світового співтовариства до скрутного становища кримськотатарського народу, який знову в окупації.

Народні депутати 247 голосами підтримали проект в цілому.

Проект Закону "Про внесення зміни до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо удосконалення нормативно-правової бази)" за №2805 доповів голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський. Він нагадав про розгляд в цьому залі на початку року питання демобілізації. Тоді було прийнято рішення про імплементацію норми, згідно з якою демобілізовані військовослужбовці не можуть призиватися, підпадати під мобілізацію протягом півроку. А потім було прийнято закон про те, що всі демобілізовані військовослужбовці переходять до першочергового оперативного резерву Збройних Сил України. "Тут є невелика суперечність. І пропонується цю норму закону, яка забороняє їх мобілізовувати протягом півроку, внести на особливий період. Ця норма не працює", - зазначив він.

Законопроект 228 голосами було прийнято за основу та в цілому.

Проект Закону "Про додаткові заходи щодо забезпечення індивідуальної безпеки осіб, які виконують службові обов'язки в межах території, на якій введений воєнний стан або проводиться антитерористична операція" за №2806 доповів секретар Комітету з питань національної безпеки і оборони Іван Вінник. Він зазначив, що метою законопроекту є надання можливості державним службовцям, які їздять у відрядження в зону проведення бойових дій, в зону АТО, користуватися зброєю. Зокрема, пропонується надати право Міністерству внутрішніх справ, відповідним райвідділам, які працюють в зоні АТО, на період відрядження тимчасово видавати вогнепальну зброю працівникам Апарату Президента України та Апарату Кабінету Міністрів.

"Наразі ті держслужбовці, які перебувають у зоні АТО, вже мають зброю. Це питання особистого захисту. "Ми розуміємо, що певною мірою є небезпека їхньому життю та здоров'ю, і тому цей закон називається "Про надання засобів особистого захисту", під яким вважається зброя, - зазначив І.Вінник", -  наголосивши, що зброя буде надаватися у тимчасове користування, тобто це буде фактично табельна зброя. Відповідний порядок напрацює Міністерство внутрішніх справ і відповідальність за контроль щодо обігу зброї, належної держслужбовцеві, що перебуватиме в зоні АТО у відрядженні, покладатиметься на Міністерство внутрішніх справ.

Під час обговорення народні депутати, підтримавши законопроект у першому читанні, водночас висловили деякі зауваження, які необхідно врахувати під час його доопрацювання. Вони не погоджувалися з тим, що законопроект можна прийняти в цілому.

233 голосами було прийнято за основу.

Парламентарії розглянули низку законопроектів у другому читанні.

Вони підтримали в другому читанні та в цілому проект Закону "Про внесення зміни до статті 35 Бюджетного кодексу України (щодо державної допомоги суб'єктам господарювання)" №0909.

Проект Закону "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" за №1565 доповіла заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак. Вона зазначила, що цей законопроект стосуватиметься кожного українця, який проживає в багатоквартирних будинках. Над ним працювали всі депутати профільного комітету, долучились депутати всіх фракцій.

А.Бабак повідомила, що в Комітеті для підготовки до другого читання була створена робоча група, яка працювала понад два з половиною місяця. До її складу ввійшли представники всіх регіонів України, різних профільних асоціацій, об'єднань співвласників, житлово-будівельних кооперативів, органів місцевого самоврядування, професійних асоціацій управителів. Була проведена надзвичайно велика робота - до проекту надійшло 127 поправок, які були опрацьовані.

"Фактично законопроект відкриє можливості співвласникам реально реалізувати свої права щодо управління будинками, в яких вони володіють квартирами і житловими приміщеннями. Цей закон відкриє можливості для розвитку ринку управління житлом, для проведення комплексної термомодернізації будівель, і взагалі він дозволить нашим власникам реально стати господарями свого житла. Це надзвичайно важливий системний закон, який записаний в Коаліційній угоді", - наголосила А.Бабак.

Народні депутати розглянули поправки, на підтвердженні яких наполягали деякі парламентарії, зокрема, поправки 117 і 118.

Голова Верховної Ради перед голосування наголосив на надзвичайній важливості законопроекту, який руйнує монополію ЖЕКів, збалансований з експертним середовищем. "Не маємо морального права провалити цей закон", - зазначив він.

Парламентарії 256 голосами підтримали законопроект в цілому.

Верховна Рада прийняла в цілому проекти законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо формування земельних ділянок та їх державної реєстрації на підставі документації із землеустрою, розробленої до 2013 року" за №0902 і "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України" за №1154.

Головуючий надав слово голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку, який повідомив, що зараз у залі перебуває людина, яка носить звання народного депутата України, при цьому своїми діями дискредитує це високе звання, зраджує Україну і виправдовує терористів. "Я веду мову про народного, так званого народного депутата України Сергія Дунаєва, який на мітингу 9 травня у Сєверодонецьку виправдовував терористів із ЛНР, ДНР, назвав цих терористів і зрадників героями, які зі зброєю в руках захищають своє право на життя і на роботу. У мене є питання до Дунаєва. Перше: вийти на цю парламентську трибуну і ще раз повторити те, що він сказав", - зазначив промовець.

О.Ляшко звернувся з вимогою до Генерального прокурора України -  невідкладно внести подання до Верховної Ради про зняття депутатської недоторканості і притягнення до кримінальної відповідальності так званого народного депутата.

Парламентарії продовжили розгляд законопроектів у другому читанні.

За результатами голосування в цілому було прийнято проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій"  №2226.

Головуючий надав слово народному депутату Сергію Дунаєву, який сказав, що народні депутати є свідками чергової фальсифікації (маючи на увазі заяву народного депутата О.Ляшка).

Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів"  №0924 доповів голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін. Він повідомив, що Комітет на своєму засіданні 4 березня розглянув порівняльну таблицю до законопроекту, який вже давно чекає своєї черги.

А.Кожем'якін нагадав, що ще 25 липня 2014 року цей законопроект був прийнятий у першому читанні. Законопроектом пропонується посилити кримінальну відповідальність за злочини, що вчиняються стосовно журналістів у зв'язку з їхньою професійною діяльністю, доповнивши Кримінальний кодекс новими статтями 345-1, 345-2, 347-1, 348, 349-1. Загалом до Комітету надійшло сім поправок від суб'єктів права законодавчої ініціативи, які були розглянуті, шість з яких враховано, одну -  відхилено.

Народні депутати 240 голосами підтримали законопроект в цілому.

Верховна Рада ухвалила в цілому проекти законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій"  №1455, "Про внесення змін до деяких законів України щодо стабілізації фінансового стану Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" №2214, "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів"  №1195, "Про внесення змін до законів України "Про охорону дитинства" та "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" щодо державної підтримки учасників антитерористичної операції та їх дітей з метою здобуття освіти" №2105, "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту ветеранів війни" №0932.

Народні депутати розглянули проект Закону  "Про внесення зміни до Закону України "Про вищу освіту" (щодо вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу)"  №2599 і альтернативний законопроект №2599-1.

226 голосами за основу та в цілому було прийнято законопроект №2599-1 з урахуванням поправки, озвученої народним депутатом Ю.Луценком.

Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про приватизацію державного майна" (щодо механізму приватизації)" №2464 доповів виконувач обов'язків Голови Фонду державного майна Дмитро Парфененко. Він зазначив, що чинне законодавство про приватизацію, зокрема Закон "Про приватизацію майна державних підприємств", містить норму, яка імперативно зобов'язує подрібнювати пакети акцій великих підприємств при процесі приватизації і відщеплювати невеликі пакети акцій розміром 5-10 відсотків для продажу на фондовій біржі з метою визначення ринкової вартості об'єктів, що пропонуються до приватизації. На практиці встановлено, що ця норма не працює, таке подрібнення, по-перше, веде до розпорошення акцій і, по-друге, штучно затягує приватизаційні процеси.

Проектом, за словами доповідача, пропонується цю норму прибрати з метою пожвавлення фондового ринку. Всі плани розміщення акцій і умови приватизації великих підприємств обов'язково затверджуються Кабінетом Міністрів.

Голова Комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук доповів рішення Комітету рекомендувати парламенту прийняти даний законопроект за основу в першому читанні.

Під час обговорення народні депутати підтримали законопроект.

Однак, за результатами голосування проект не набрав голосів.

Головуючий закрив ранкове засідання.

На вечірньому засіданні народні депутати продовжили розгляд законопроектів у першому читанні.

Проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" №2493 доповіла перший заступник Міністра юстиції Наталія Севостьянова. Вона повідомила, що проектом пропонується надати державному реєстратору право здійснювати державну реєстрацію змін до установчих документів держаних підприємств, установ та організацій після внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців запису щодо рішення засновників про припинення відповідної юридичної особи. Крім того, встановлюється, що передавальний акт чи розподільчий баланс юридичної особи, яка припиняється внаслідок злиття, приєднання, поділу або перетворення, може затверджуватися не лише органом, який прийняв рішення про припинення юридичної особи, а й центральним органом виконавчої влади, до якого перейшли повноваження та функції органу, який прийняв таке рішенн".

Голова підкомітету Комітету з питань промислової політики та підприємництва Геннадій Кривошея доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Законопроект 232 голосами було прийнято за основу.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого щодо повернення до розгляду  законопроекту №2464, який було розглянуто наприкінці ранкового засідання. Проект не набрав голосів для прийняття і був відхилений.

Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам Військової служби правопорядку у Збройних Силах України повноважень на здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень та здійснення оперативно-розшукової діяльності" №2804 доповів народний депутат Іван Вінник. Обґрунтовуючи необхідність прийняття законопроекту, доповідач зазначив, що проведення досудового розслідування відносно військовослужбовців, а також військовозобов'язаних під час проходження навчальних (чи перевірних) або спеціальних зборів, потребує спеціальних знань законодавства з питань організації та проходження військової служби, практики його застосування у військових частинах (установах) Збройних Сил України, володіння спеціальними методиками розслідування кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби (розділ XIX Кримінального кодексу України) тощо.

За словами доповідача, аналіз кримінальних правопорушень, скоєних у Збройних Силах України, свідчить, що більшість їх вчиняються переважно на об'єктах з обмеженим доступом (зона проведення антитерористичної операції, території військових частин, баз, складів, арсеналів, режимних об'єктів тощо), мають внутрішній характер і не передбачають зв'язків поза межами МО та ЗСУ. Встановлений порядок доступу на такі військові (режимні) об'єкти ускладнить, а в ряді випадків - унеможливить ефективне запобігання, виявлення, припинення та розслідування  кримінальних правопорушень слідчими органів внутрішніх справ, прокуратури.

Під час розслідування згаданих правопорушень у більшості випадків виникає необхідність ознайомлення або отримання відомостей з обмеженим доступом, що ускладнюється процедурою отримання зазначеної інформації та допуском до ознайомлення з нею.

І.Вінник нагадав, що в складі ЗС України утворено спеціальне правоохоронне формування - Військова служба правопорядку у Збройних Силах України - на підставі Закону "Про Військову службу правопорядку у Збройних Силах України", яке має необхідні можливості для створення та ефективного функціонування у своїй системі органів досудового розслідування.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу і направити його для підготовки до другого читання в Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Під час обговорення народні депутати не підтримали законопроект і запропонували направити його на доопрацювання. Вони висловилися проти створення ще одного нового органу, який дублюватиме функції  Військової прокуратури.

240 голосами законопроект було направлено на доопрацювання в Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

На доопрацювання було направлено проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" щодо забезпечення умов розвитку містобудівної діяльності та міського господарства" №1735.

Народні депутати обговорили і прийняли за основу проект Закону "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення справедливих умов для реалізації сільгосппродукції та підтримки безпосередніх сільгосптоваровиробників" №2527.

До порядку денного засідання було включено проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо питань соціального захисту громадян України, які проходять військову службу під час особливого періоду" №2079.

Законопроект доповів народний депутат Іван Вінник. Він запропонував збільшити з 12 до 18 місяців тривалість надання гарантій щодо збереження місця роботи, посади, а також вдосконалити  порядок надання компенсації з бюджету середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації для працівників, призваних на строкову військову службу.

В разі продовження працівником після демобілізації військової служби за контрактом за ним пропонується зберігати робоче місце, посаду та компенсувати з бюджету середній заробіток на підприємстві, в якому він працював. Тривалість такої компенсації не може перевищувати строку укладеного контракту.

Проектом також пропонується надавати відстрочку від призову на строкову військову службу для продовження професійної діяльності педагогічним працівникам з повною вищою освітою, основним місцем роботи яких є загальноосвітні навчальні заклади, за умови повного навантаження на займаній посаді на весь період їхньої роботи за спеціальністю.

І.Вінник запропонував прийняти законопроект за основу та в цілому з поправкою.

Законопроект 233 голосами прийнято за основу та в цілому.

Верховна Рада прийняла постанови "Про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України"  №2833, "Про Звернення до інституцій та держав-членів Європейського Союзу щодо виконання Плану дій з лібералізації ЄС візового режиму для України"  №2834 і "Про внесення доповнень до Постанови Верховної Ради України "Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2015 році" (щодо вшанування дня пам'яті депортації кримськотатарського народу)" №2794.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив вечірнє засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку