У СЕРЕДУ, 27 ЛИСТОПАДА, ДРУГА СЕСІЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Після оголошення депутатських запитів, заяв і повідомлень, а також внесення пропозицій народні депутати розглядали законопроекти в першому читанні.

По доповіді державного секретаря Міністерства фінансів України Анатолія МАКСЮТИ і заступника голови парламентського Комітету з питань бюджету Валерія АСАДЧЕВА розглядалися урядовий та депутатський проекти Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2002 рік".

В обох проектах передбачається внести зміни до показників видатків Держбюджету-2002 шляхом зменшення суми видатків по спеціальному фонду на 75 млн. грн. Також передбачається зменшити на 75 млн. грн. граничний розмір дефіциту спеціального фонду Держбюджету. Граничний розмір державного внутрішнього боргу запропоновано збільшити на 2.808.082,8 тис.грн.

Зменшення загальної суми видатків, як зазначалося, є вимушеним кроком у зв'язку з недовиконанням надходжень, зокрема від приватизації держмайна. Покриття суми недонадходжень пропонувалося не за рахунок зменшення видаткової частини, а за рахунок збільшення запозичень на внутрішньому ринку. Але ж, як говорили промовці, це призведе до збільшення державного внутрішнього боргу, що не узгоджується зі здійснюваною останніми роками політикою, спрямованою на зменшення загальних боргових зобов'язань.

Розгляд питання буде продовжено.

Народний депутат України Юрій КАРМАЗІН (від авторської групи) представив проект Кримінально-виконавчого кодексу України. За задумом авторів, він має прийти на зміну нині чинному Виправно-трудовому кодексові України, який було прийнято в 1970 році.

Як зазначалося у співдоповіді першого заступника парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Олександра БАНДУРКИ, новий Кримінально-виконавчий кодекс України узгоджується з європейським законодавством у цій галузі, послужить правовою базою становлення цивілізованих принципів виконання кримінальних покарань.

Проект в основному було підтримано, рекомендовано для прийняття в першому читанні.
За скороченою процедурою сесія розглянула і пропонувала внести на голосування законопроекти:
- про вибори народних депутатів України. Доповідали народні депутати Степан ГАВРИШ і Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ. Співдоповідав голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій МАТВІЄНКО;

- щодо внесення змін до Закону України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (стосовно категорії посад і оплати праці). Доповідав народний депутат України Іван ІВАНЧО. Співдоповідав Анатолій МАТВІЄНКО;

- щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України (стосовно відповідальності за порушення законодавства про засоби масової інформації). Доповідав голова Державного комітету з питань інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України Іван ЧИЖ.

Співдоповідав голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Микола ТОМЕНКО;

- щодо внесення зміни до статті 3 Закону України "Про компенсацію громадянам України втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати". Доповідав перший заступник державного секретаря Міністерства праці та соціальної політики Іван ГНИБІДЕНКО.

Співдоповідав (від парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці) голова підкомітету Олександр СТОЯН;

- щодо внесення змін до статті 15 Закону України "Про оплату праці" (стосовно першочерговості її виплати). Доповідав народний депутат України Олександр СТОЯН. Співдоповідав голова Комітету з питань соціальної політики та праці Василь ХАРА.

На цьому ранкове засідання завершилося. В другій половині дня народні депутати працювали в комітетах, фракціях і групах.

В РАМКАХ ВЕЧІРНЬОГО ЗАСІДАННЯ, З 16-Ї ГОДИНИ, В СЕСІЙНІЙ ЗАЛІ ПРОХОДИЛИ ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ НА ТЕМУ: "НОВЕ ПОКОЛІННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ (1991-2001 РОКИ)", про що буде окреме повідомлення.

У ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИТЬ РОБОТУ 28 ЛИСТОПАДА, В ЧЕТВЕР. ЯК ЗАВЖДИ В ЦЕЙ ДЕНЬ ПЛЕНАРНОГО ТИЖНЯ, НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРИЙМАТИМУТЬ РІШЕННЯ З РОЗГЛЯНУТИХ ПИТАНЬ.

 

У рамках вечірнього засідання Верховної Ради України в середу, 27 листопада, в сесійній залі відбулися парламентські слухання на тему: "НОВЕ ПОКОЛІННЯ НЕЗАЛЕЖНОЇ УКРАЇНИ (1991-2001 РОКИ)"

Слухання відкрив вступним словом заступник Голови Верховної Ради України Олександр ЗІНЧЕНКО. Він нагадав, що молодіжна проблематика є постійною в законотворчому процесі ще відтоді, як у 1992 році парламентом було прийнято Декларацію про загальні засади державної молодіжної політики. О.ЗІНЧЕНКО сказав, що й останнім часом предметом уваги народних депутатів була низка законопроектів, спрямованих на створення базового правового поля в цій галузі.

Доповідали на слуханнях голова Комітету Верховної Ради України з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму Катерина САМОЙЛИК та голова Державного комітету в справах сім'ї та молоді Валентина ДОВЖЕНКО. Йшлося, в основному, про комплекс завдань, які слід буде виконати в перебігу здійснення Національної програми підтримки молоді на 2005-2008 роки. В основі Програми - шляхи забезпечення соціального становлення і розвитку підростаючого покоління, реалізація його конституційних прав і свобод, посилення координації зусиль держави і громадськості в сфері вдосконалення молодіжної політики. Підкреслювалася важливість правових документів, на які має спиратися ця політика. Наголошувалося, що до Верховної Ради України вже внесено проект Закону про Національну програму підтримки молоді, що парламент має швидше зосередитись на підготовці цього документу до пленарного розгляду.

Думками стосовно завдань у галузі молодіжної політики та її законодавчого забезпечення поділилися народні депутати України Анатолій ТОЛСТОУХОВ, Юрій ПАВЛЕНКО, Володимир РЯБІКА, Віталій ХОМУТИННИК, Андрій ПОЛІІТ, В'ячеслав КИРИЛЕНКО, Микола ШЕРШУН, Анатолій РАХАНСЬКИЙ, Василь ХАРА, Павло МАТВІЄНКО, Іван ЗАЄЦЬ.

В дискусії також взяли участь: Володимир ХОДАКОВСЬКИЙ - голова Херсонської обласної ради, Максим МЕЛЬНИЧУК - від Спілки молодих аграріїв України, Олександр ЯРЕМЕНКО - директор Інституту проблем сім'ї та молоді, Олексій КЛЯШТОРНИЙ - від спілки громадських організацій "Молодіжний парламент України", Віталіна ДЗОЗ - заступник Голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим, Вадим МІСЮРА - від Соціалістичного конгресу молоді, Ігор ПЕКАРЕВ - начальник управління сім'ї, молоді та туризму Донецької облдержадміністрації, Олександр ЛЯЛЬКА - від всеукраїнської молодіжної організації "Молодь проти корупції", Валерій ОМЕЛЬЧУК - голова правління Фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, Роман ПЕТРАНГОВСЬКИЙ - заступник голови Житомирської обласної ради, Андрій БОНДАРЕНКО - головний редактор молодіжної газети "Новая волна" (Дніпропетровськ), інші учасники слухань.

У виступах було порушено також коло питань, від розв'язання яких залежить ефективність державної молодіжної політики. Йшлося, зокрема, про стан фінансування програм з підтримки молоді, про діяльність соціальних служб для підростаючого покоління, про розвиток підприємницьких ініціатив молодих людей, про підтримку обдарованих юнаків і дівчат, про інтеграцію українського молодіжного руху в європейську та світову спільноти, про профілактику негативних явищ у молодіжному середовищі і т. інш.

По-особливому наголошувалось на проблематиці працевлаштування молоді, зокрема, забезпечення юнаків і дівчат першим робочим місцем, опанування ними новітніх технологій, а також на завданнях соціального захисту молодих сімей. Підкреслювалось, що ці питання й мають, насамперед, лягти в основу законодавства щодо молодіжної політики.

В перебігу дискусії висловлювалися пропозиції та зауваження до проекту Рекомендацій слухань. Профільному комітетові Верховної Ради промовці радили істотно доопрацювати проект. Дехто з учасників розмови пропонував удосконалити й порядок проведення парламентських слухань.

Наприкінці дискусії мав слово новопризначений віце-прем'єр-міністр з гуманітарних питань Дмитро ТАБАЧНИК, який відзначив грунтовність слухань, їх важливість для поглиблення законотворчої й практичної роботи в молодіжній галузі. Він подякував за висловлені побажання, пропозиції й зауваження, запевнив, що органи виконавчої влади враховуватимуть їх у повсякденній праці.

Підсумки розмови підбив ЗІНЧЕНКО О.О. Також подякувавши присутнім за участь у слуханнях, він зазначив, що є всі підстави розраховувати на якнайшвидше прийняття парламентом Національної програм щодо державної підтримки молоді, що ця проблематика так чи інакше знаходитиме відображення в усьому розмаїтті законопроектів, над якими доводиться працювати Верховній Раді України.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку