У П'ЯТНИЦЮ, 22 ЛИСТОПАДА, У ВЕРХОВНIЙ РАДI УКРАЇНИ ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ.

Зранку, прийнявши рiшення стосовно винятку з регламентного порядку голосування, народнi депутати повернулися до прийняття рiшень з питань ратифiкацiї, якi не було розглянуто напередоднi.

Сесiя ратифікувала: Угоду про грант траст-фонду Всесвiтнього екологiчного фонду (Проект збереження бiорозмаїття в Азово-Чорноморському коридорi) мiж Україною та Мiжнародним банком реконструкцiї та розвитку, що виступає як впроваджувальна установа Всесвітнього екологiчного фонду; Угоду про надання гранту в розмiрi 48 млн. шведських крон мiж Урядом Швецiї, представленим шведським агентством мiжнародного розвитку, та Урядом України (Кабiнетом Мiнiстрiв України), представленим Мiнiстерством фiнансiв України, мiстом Львiв та Львiвським мiським комунальним підприємством "Львiвводоканал"; Угоду мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України i Урядом Росiйської Федерації про надання державного кредиту для фiнансування добудови атомних електростанцiй на територiї України; Договiр мiж Україною та Чеською Республiкою про соцiальне забезпечення; Договiр мiж Україною та Республiкою Болгарiя про соцiальне забезпечення; Закон про приєднання України до Мiжнародної конвенцiї про морські застави та iпотеки 1993 року; Угоду мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Росiйської Федерацiї про перемiщення товарiв у рамках спiвробiтництва в освоєннi космiчного простору, створеннi та експлуатацiї ракетно-космічної та ракетної технiки; Угоду мiж Кабiнетом Мiнiстрiв України та Урядом Угорської Республіки, Урядом Румунiї, Урядом Словацької Республіки стосовно створення багатонацiонального iнженерного батальйону; Угоду про Правила визначення походження товарiв країн, що розвиваються, при наданнi тарифних преференцiй у рамках Загальної системи преференцiй; Угоду мiж Україною та Грецькою Республiкою про правову допомогу в цивiльних справах; Закон про приєднання України до Договору про патентне право.

Було ухвалено Постанову про вiднесення мiста Моршин Стрийського району Львiвської областi до категорії мiст обласного значення.
Вiдбулася розмова з внутрiшньо-органiзацiйних та процедурних питань. Було розглянуто депутатськi запити до вищих посадових осiб держави, прийнято рiшення щодо направлення запитiв.

Далi, вiдповiдно до узгодженого порядку денного, розглядалися законопроекти за процедурою першого читання.
Представив колегам свiй законопроект народний депутат України Михайло ВОЛИНЕЦЬ. Сутнiсть проекту ось у чому. Рiшенням Конституцiйного Суду України вiд 18 жовтня 2000 року було визнано неконституцiйним iснуюче положення про реєстрацiю профспiлок Мiнюстом України або вiдповiдними управліннями юстицiї. У зв'язку з цим постала необхідність внести в чинний закон уточнення. Законопроект щодо змiн до нього пропонує законодавчо закрiпити положення, згiдно з яким профспiлки, їх органiзацiї та об'єднання не реєструються. Узаконення дiяльностi профспiлки вiдбуватиметься шляхом легалiзацiї (подання належно оформлених установчих документiв до державного органу статистики за мiсцем розміщення свого виборного керiвного органу). Пропонується змiнити й порядок узаконення дiяльностi первинних профспiлкових органiзацiй.

Учасники обговорення в основному пiдтримували пропозицiю Комiтету з питань соцiальної полiтики та працi рекомендували законопроект для прийняття в першому читаннi.
Те ж саме стосується й законопроекту народного депутата України Василя ХАРИ щодо внесення змiн до Закону України "Про пiдтримку олiмпiйського, параолiмпiйського руху та спорту вищих досягнень в Українi". Проект спрямований на удосконалення механiзму такої пiдтримки державою, юридичними та фiзичними особами. Вiдповiдно намiчаються змiни до декретiв Кабiнету Міністрів України "Про Єдиний митний тариф України" та "Про прибутковий податок з громадян", до законiв України "Про оподаткування прибутку пiдприємств" та "Про податок на додану вартiсть". У виступах учасникiв обговорення переважала думка про те, що слiд пiдтримати рiшення Комiтету з питань молодiжної полiтики, фiзичної культури, спорту i туризму (вiд нього мала слово голова Комiтету Катерина САМОЙЛИК) щодо прийняття законопроекту в першому читаннi.

В рамках дискусiї з цього питання вiдбулася дiлова розмова про необхідність всебiчної пiдтримки олiмпiйського руху як стимулюючого чинника розвитку фiзичної культури i спорту в Українi. Пiдкреслювалась конча потреба якомога ширше залучати для цього позабюджетнi кошти.
По доповiдi К.С.САМОЙЛИК було розглянуто законопроект щодо внесення змiн до статтi 7 Закону України "Про сприяння соцiальному становленню та розвитку молодi в Українi". В новiй редакцiї статтi уточнюється, що слiд здiйснювати не загальне фiнансування молодiжних центрiв працi, а фiнансування безпосереднiх послуг, якi надаються згаданими центрами безробiтнiй молодi. Законопроект рекомендувалося взяти за основу.
Від комітету з питань молодіжної політики, фізичної культури, спорту і туризму було також представлено законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про органи служби у справах неповнолітніх та спеціальні установи для неповнолітніх" (доповідав голова підкомітету Андрій ПОЛІІТ).

Проектом пропонується, щоб Державний комітет України у справах сім'ї та молоді визначався як уповноважений центральний орган виконавчої влади. Вносяться також пропозиції щодо наділення усіх органів, служб та установ по роботі з неповнолітніми правом подавати клопотання до відповідних органів про санкції до фізичних та юридичних осіб, які допустили порушення прав, свобод і законних інтересів неповнолітніх. Це, на думку розробників законопроекту, сприятиме зменшенню правопорушень. Їх профілактиці має сприяти й пропоноване проектом створення при загальноосвітніх школах центрів реабілітації, психолого-педагогічної корекції для дітей, які вели антисоціальний спосіб життя.

Було розглянуто й рекомендовано для прийняття в першому читанні законопроект щодо внесення змін до Господарського кодексу України (доповідав народний депутат України Михайло ДОБКІН, співдоповідав заступник голови парламентського Комітету з питань правової політики Микола КАТЕРИНЧУК). Зміни зумовлені вимогами "Перехідних положень" Конституції України щодо необхідності приведення процесуального законодавства у відповідність до Основного Закону. Пропоновані зміни норм Господарського кодексу узгоджуються також з відповідними нормами інших чинних процесуальних правових актів.

М.М.ДОБКІН (від авторської групи) представив сесії законопроект щодо прийняття Кодексу професійної етики судді. Йому опонував голова парламентського Комітету з питань правової політики Василь ОНОПЕНКО. Він оприлюднив і прокоментував рішення Комітету, згідно з яким поданий законопроект слід відхилити, оскільки в ньому, мовляв, певні норми частково дублюють аналогiчнi положення чинного законодавства, а переважна бiльшiсть нових норм потребує докорiнного доопрацювання. Однак не всі промовці поділяли цю думку. Окремі учасники обговорення висловили переконання: такий правовий акт не завадило б прийняти. Доля проекту вирішуватиметься голосуванням.

Знов-таки від авторської депутатської групи Михайлом ДОБКІНИМ було представлено законопроект щодо внесення змін до Закону України "Про статус суддів". У перебігу його обговорення, як і в співдоповіді В.В.ОНОПЕНКА, зазначалося, що багато які норми внесеного проекту є в чинних правових актах. Окремий акт з цього питання, вважає Правовий комiтет, навряд чи слiд приймати. Питання голосуватиметься в день прийняття рішень.

Як завжди по пленарних п'ятницях, на завершення ранкового засідання цього дня відбувалася дискусія за пунктом порядку денного "Різне".

В ходi дискусiї порушувалися болючi проблеми сьогоденного життя України. Зокрема, щодо загрозливого стану довкiлля внаслiдок Чорнобильської катастрофи, щодо правопорушень в судочинствi та iнших сферах дiяльностi правоохоронних органiв, щодо нехтування морально-етичних норм у вищих наукових колах та й взагалi - падiння суспiльної моралi тощо.

Висловлювалися пропозицiї стосовно полiпшення законотворчого процесу, роботи депутатського корпусу, посадовцiв центральних i регiональних органiв виконавчої влади.

Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН запевнив, що за пiдсумками дискусії з порушених питань буде пiдготовлено депутатськi запити до вищих посадових осiб держави.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИТЬ У ВІВТОРОК, 26 ЛИСТОПАДА.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку