У п'ятницю, 24 КВІТНЯ 2015 РОКУ, завершився ЧЕРГОВИЙ пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження міністра фінансів України Наталію Яресько.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман надав слово народному депутатові Миколі Княжицькому, який повідомив, що в цей день 100 років тому з виселення вірменської еліти почалося винищення фактично цілого народу.

"Вірмени і українці жили поруч протягом багатьох століть. Вірменин був першим, хто загинув під час Революції гідності. 52 представника цього дружнього українцям народу загинуло під час проведення антитерористичної операції", - зазначив він і запропонував парламентаріям вшанувати їх пам'ять.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять всіх жертв великої трагедії вірменського народу, яка сталася 100 років тому, і всіх вірмен, які віддали життя за Україну нещодавно.

Голова Верховної Ради України повідомив, що у сесійному залі на Годині запитань до Уряду присутні Прем'єр-міністр України А.Яценюк та члени Кабінету Міністрів (відео).

Головуючий нагадав, що в пленарні тижні щоп'ятниці проводиться Година запитань до Уряду. Сьогодні під час Години запитань до Уряду розглядатиметься питання щодо децентралізації влади та забезпечення безпеки у період травневих свят.

Перед Годиною запитань до Уряду В.Гройсман зазначив, що вчорашній день голосування був результативний, він вкотре завсідчив, що є питання внутрішньої організації і дисципліни.

Він висловив жаль з приводу того, що народні депутати не стовідсотково виконують покладені на них завдання. Мова йде про роботу в пленарному режимі, голосування, участь в обговоренні, в дискусіях. На його думку, це, передусім, відповідальність керівників фракцій. "Ми маємо знайти порозуміння щодо дисципліни в залі, щодо відвідування пленарних засідань, засідань комітетів, відповідного прийняття рішень, щоб не повторювалося те, що було вчора, коли важливі закони, які є реформаторськими, необхідними для перебудови пострадянської системи, яка у нас на сьогодні є, ледве-ледве набирають 226 голосів. Це є неприпустимо", - наголосив він.

В.Гройсман повідомив, що сьогодні підпише розпорядження про оприлюднення в онлайн-режимі відвідувань народних всіх депутатів, всі голосування на першій сторінці веб-сайту. "Я буду повністю інформувати суспільство про те, хто відсутній без поважних причин на пленарних засіданнях", - сказав він.

Голова Верховної Ради також наголосив, що у разі, якщо депутат, зареєструвавшись у системі "Рада", не бере участі у п'яти голосуваннях, ця інформація також буде оприлюднюватися, оскільки позиція кожного народного обранця має бути публічною.

В.Гройсман далі зазначив, що завдяки спільній роботі команди уряду, Адміністрації Президента, парламенту внесено зміни до Податкового та Бюджетного кодексів, Державного бюджету на поточний рік у частині запровадження механізмів реальної фінансової децентралізації.

В.Гройсман нагадав, що Верховна Рада ухвалила низку важливих законодавчих актів, які регулюють відносини у сфері місцевого самоврядування, зокрема,проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства", яким передано функції по здійсненню державного архітектурно-будівельного контролю від центрального органу виконавчої влади до органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також спрощено деякі дозвільні та погоджувальні процедури у будівництві.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що найближчим часом Верховна Рада ухвалить проекти законів "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у сфері регулювання земельних відносин" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування та оптимізації надання адміністративних послуг".

"Сьогодні відбувається величезна робота щодо формування нової Конституції, яка дозволить громадам по-справжньому бути ефективними і виконувати завдання, які ставлять перед ними виборці. Маємо робити усе задля пришвидшення темпів нашої роботи і формування належної системи самоврядування в країні", - наголосив В.Гройсман.

Головуючий надав слово Прем'єр-міністрові Арсенію Яценюку.

Прем'єр-міністр на початку звернувся до народних депутатів з проханням проголосувати сьогодні не підтриманий ними учора проект Закону "Про вдосконалення законодавства у сфері теплопостачання та житлово-комунальних послуг", №2670. "Сьогодні вже останній день, який дає можливість отримати нам 500 мільйонів доларів від Світового банку і 300 мільйонів доларів від Японії макрофінансової допомоги - це було би вкрай важливо. Цей закон вже тричі, на жаль, не голосується парламентом, і неголосування за цей законопроект - мінус 800 мільйонів доларів для української економіки, для створення робочих місць", - зазначив він.

А.Яценюк сказав, що на сьогодні є декілька питань, на які відповідатиме уряд. Перше - питання децентралізації. Він нагадав, що три місяці тому була доволі серйозна критика прийнятих законів стосовно децентралізації. Мова йде про внесення змін до податкового та бюджетного законодавства. "За три місяці є результат. Якщо порівняти перший квартал поточного року і перший квартал минулого року, доходи місцевих бюджетів зросли на 35 відсотків. Це - конкретні факти і конкретні цифри. Ми фінансуємо 100 відсотків всіх витрат місцевих бюджетів. У принципі, такої ситуації не було з 2010 року, це не дивлячись на те, що економічна і фінансова ситуація доволі скрутна і складна. Але, плюс 35 відсотків доходів усіх місцевих бюджетів країни - це наслідок бюджетної децентралізації", - повідомив він.

За словами Глави уряду, для того, щоб продовжити такий правильний поступ, необхідно провести адміністративну і політичну децентралізацію. Рішення Президента і парламенту про створення Конституційної комісії повинно стати суттєвим кроком щодо реального надання повноважень органам місцевої влади і місцевого самоврядування. "Надмірна концентрація функцій в місті Києві не дає можливості розвиватися країні. І тому разом з передачею відповідальності треба передавати права і навпаки, разом з передачею ресурсу так само  передавати ті об'єкти, які необхідно фінансувати. І місцева влада повинна усвідомити, що вони мають достатній фінансовий ресурс, але при цьому -  значну міру відповідальності за все, що відбувається в їхньому районі, селі, місті і області", - зазначив він.

А.Яценюк поінформував про деякі заходи, які відбудуться в країні найближчим часом. На наступному тижні в Україні проводитиметься саміт "Україна-ЄС". До Києва приїде Президент Єврокомісії Жан Клод Юнкер і Президент Європейської Ради Дональд Туск, високопосадовці Європейського Союзу. На порядку денному заплановано розглянути три питання: макрофінансова допомога Європейського Союзу, економічна допомога; підтримка України проти російської агресії; підготовка до Ризького саміту Східного партнерства.

За його словами, в рамках саміту на наступний день відбудеться велика конференція щодо підтримки України. Вже сьогодні 270 міжнародних партнерів прибудуть на цю велику конференцію, яку відкриє Президент Єврокомісії Жан Клод Юнкер. Завдання цієї конференції - отримати оцінку від наших західних партнерів тим реформам, які проведені в Україні, і тим реформам, які підтримані Українським парламентом, і підготовлені Українським урядом разом з Президентом.

У рамках цієї конференції діятимуть чотири панелі, на які запрошено українських міністрів та іноземних фахівців. Перша панель - відновлення Східних областей, друга - бізнес-клімат та інвестиційні можливості в Україні, третя - аграрна політика та реформи і четверта - це енергетика і енергоефективність.

За його словами, ця конференція є першою серед конференцій протягом 2015 року. Наступна інвестиційна конференція відбудеться в Сполучених Штатах Америки  12-13 липня.

А.Яценюк також поінформував про ще кілька заходів, проведення яких заплановано на осінь.

Прем'єр-міністр також повідомив про затверджений урядом план заходів щодо відзначення 70-річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. За його словами, на наступному тижні у Кабінеті Міністрів відбудеться презентація коротких історичних роликів про роль і місце України в Перемозі у Другій світовій війні. "Це перший серйозний крок до правди і справедливості щодо того, хто боровся у Другій світовій війні. І про те, що Перемоги у Другій світовій  війні без України ніколи б не було", - наголосив він.

А.Яценюк відповів на запитання народних депутатів. Перше з них -  народного депутата С.Рудика -  стосувалося того, чи не збирається Прем'єр-міністр йти у відставку.

А.Яценюк відповів так: "візьміть аркуш і ручку і запишіть, аби ви не забули: ви мене ніколи не зіб'єте з того шляху, на який я встав. Ми змінимо країну, проведемо реформи, ми зробимо все, що обіцяли 15 місяців тому. 15 місяців тому я взяв відповідальність за долю країни у свої руки, і я цю відповідальність буду гордо нести".

Прем'єр-міністр також відповів на запитання стосовно індексації заморожених до 1 грудня 2015 року заробітних плат, пенсій, інших соціальних стандартів при профіциті бюджету, значних податкових надходжень, зростання на всіх рівнях доходів.

А.Яценюк відповів: "ситуація не просто складна - вона надто складна. І з тими викликами, з якими зіткнулася економіка України і Україна в цілому, не стикалася жодна європейська країна за останніх декілька десятків років. Маючи війну з Російською Федерацією, втрачених 20 відсотків української економіки, тисячі жертв за російської військової агресії, дуже складно, щоб країна жила. Але вона живе і вона рухається вперед. За цих 15 місяців ми не затримали жодної соціальної виплати. Ми заплатили всі пенсії, ми заплатили всі заробітні платні, ми заплатили всі соціальні стандарти, ми виконали всі соціальні зобов'язання перед країною".

Глава уряду сказав, що він усвідомлює, що рівень таких соціальних зобов'язань має бути вищим.

Повертаючись до питання соціальних стандартів, А.Яценюк зазначив: "Людей не можна дурити і брехати не можна. Не можна давати те, чого у тебе немає. Назбираємо, гарантію даю: поділимо і добавимо соціальні стандарти. Але дайте спочатку можливість запустити економіку, а не запускати друкарський станок і інфляцію!"

А.Яценюк також поінформував про заходи, які уряд вживає щодо допомоги у цих складних умовах малозабезпеченим громадянам. "У нас 24 з половиною мільярда гривень, які ідуть на малозабезпечених по субсидіях. Тому що розумію, що зараз основний удар, це буде по тарифам. Ми розіслали уже майже 100 відсотків. Ну, знаючи нашу українську статистику, якщо написали, що 100 відсотків, значить, 90 точно розіслали заяв і декларацій для українських громадян щодо отримання субсидій. Це безпрецедентна програма, коли кожен громадянин України, всі домогосподарства України отримали заяву просту, не 90, а 15 питань, і дуже простеньку декларацію про те, що людина може заповнити декларацію і отримає субсидію", - сказав він і попросив ще раз всіх заповнити декларації і відправити їх до соціальних служб. Соціальні служби в автоматичному режимі протягом 10 днів повинні призначити субсидію. "Ми зараз концентруємо ці кошти на самих бідних людей, на самих забезпечених. Щоб компенсувати їм ті витрати, об'єктивні витрати, які пов'язані з ростом цін і тарифів на енергоносії. Щоб бідна сім'я цього не відчула", - наголосив він.

Прем'єр-міністр назвав основні завдання уряду: стабілізувати фінансовий сектор, отримати всі додаткові кошти, які пообіцяли наші західні партнери, провести реструктуризацію зовнішніх боргів. Він нагадав про 23 мільярди доларів США, які уряд хоче реструктуризувати. "Кредитори хочуть отримати більше, ми хочемо заплатити менше. Ми будемо робити все для того, щоб українська економіка була стабільною. І четверте - запустити економіку і доходи, які отримані від розвитку економіки, відправити, в тому числі, і на соціальний сектор", - завершив Прем'єр-міністр.

Віце-прем'єр-міністр України- міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Генадій Зубко у виступі зазначив, що питання децентралізації є ключовим для регіонального розвитку.

Г.Зубко стосовно сьогоднішніх можливостей місцевого самоврядування відзначив дуже великий потенціал тієї фіскальної політики, яке може проводити місцеве самоврядування. Він навів дві цифри: лише  акцизний податок місцевим самоврядуванням був зібраний за перший квартал на рівні 2014 року. Щодо акцизного податку більше ніж п'ять областей вже виконали 50 відсотків річного плану, а Київська область -  на 243%. За його словами, на сьогодні є потенціал для руху вперед для того, щоб не лише наповнювати місцевий бюджет, а й збільшувати можливості, збільшувати повноваження місцевого самоврядування.

Віце-прем'єр-міністр висловив думку, що народні депутати мають стати ключовими провідниками реформи по децентралізації на місцях. "Я хотів би, щоб ви долучилися до цієї справи тому що практично сьогодні починається той рух, який вивів Польщу, Францію, Німеччину до країн з найрозвинутішою економікою. Але саме головне, для тих можливостей, коли створюється інвестиційна привабливість кожного регіону, коли сьогодні створюються місцеві еліти, які беруть на себе відповідальність, які беруть не тільки гроші з бюджетної децентралізації, а ще і повноваження. І це ті люди, які повинні прийти восени на вибори, прийти до своїх виборців, бути обраними і далі керувати своїми регіонами", - наголосив він.

Г.Зубко повідомив, що минулого тижня уряд підписав з Радою Європи меморандум про створення в кожній області офісу з підтримки реформ. Керівники цих офісів повинні бути запропоновані громадськістю, кожний заступник голови обласної адміністрації сьогодні отримав додаткові повноваження по складанню перспективних планів. За його словами, вже п'ять областей - Київська, Одеська, Кіровоградська, Львівська виходять з тими перспективними планами для того, щоб створити потужні територіальні громади, які здатні себе утримувати і здатні запропонувати інвесторам майбутній план розвитку.

Урядовець запропонував народним депутатам також долучитися до цього процесу.

Віце-прем'єр-міністр нагадав, що  проект  бюджету 2015 року, поданий урядом, парламент підтримав. У ньому закладено 3 мільярди гривень на Державний фонд регіонального розвитку. Уряд вніс проект  постанови, який був проголосований і нарешті підписаний, за яким ці кошти будуть розподілені на деякі соціальні об'єкти на обласних конкурсних комісіях прозоро з залученням депутатів. І Кабінет Міністрів, і Бюджетний комітет Верховної Ради, вони тільки повинні затвердити це для того, щоб ці гроші розподілити. Саме в цьому Державному фонді регіонального розвитку записані ті важливі питання, спрямовані на підтримку територіального об'єднання громад.

На думку Г.Зубка, органи місцевого самоврядування мають долучитися до того, щоб повідомити регіональним лідерам - районним і сільським радам про те, що слід робити крок за кроком. Для цього, за його словами, уряд провадить потужну інформаційну політику, щоб розповісти людям, що дасть децентралізація, які вони отримають нові можливості, що дасть змогу провести дерегуляцію, ухвалити енергоефективні заходи, залучити ті кошти, які на сьогодні пропонує Європа на виконання повноважень. "Це той рух, який повинен бути", - наголосив він.

Віце-прем'єр-міністр подякував народним депутатам за прийняття учора двох важливих проектів законів  - про державну службу і про службу в органах місцевого самоврядування. Він назвав їх найважливішими законами у старті реформи державної служби.

Зараз, за його словами потрібно готувати і вчити людей, вибирати на місцях тих, хто може вчитися виконувати і проводити реформи на місцях.

Г.Зубко закликав народних депутатів до єдності і солідарності навколо питань проведення реформ, а також національної безпеки.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков доповів про заходи забезпечення безпеки у період травневих свят. Він повідомив, що Міністерством розроблені і здійснюються заходи як превентивного характеру, так і спрямовані на забезпечення ефективного реагування в разі ускладнення оперативної обстановки. При їх підготовці було проаналізовано і враховані чинники, що негативно впливають на суспільно-політичну і криміногенну обстановку. Одним з найбільш небезпечних серед них є зростання диверсійної і терористичної загрози в усіх без винятку регіонах на Сході України та агресією Російської Федерації. Метою таких дій є дестабілізація ситуації, залякування населення, створення атмосфери паніки і хаосу, дискредитація державної влади та організація масових безладів.

Ще одним чинником є витік значної кількості вогнепальної зброї, вибухівки та боєприпасів. Це призвело до активізації злочинного елементу, частина якого бере активну участь в сепаратистських рухах, долучається до здійснення диверсій, терористичних акціях та інших тяжких і особливо тяжких злочинів.

А.Аваков повідомив, що протягом першого кварталу цього року органами внутрішніх справ викрито 2700 фактів незаконного обігу зброї, вилучено майже 88 одиниць вогнепальної зброї, у тому числі 46 гранатометів, 220 автоматів і пістолетів, 586 гранат і 35 тисяч патронів.

Міністр зазначив, що майбутні свята будуть активно використовуватися для нагнітання політичного протистояння, що може мати непередбачувані наслідки, враховуючи значну кількість людей, які братимуть участь в них. За оцінками МВС в чисельних заходах 1,2 і 9 травня, що плануються, візьмуть участь 1,2 млн. осіб. Найбільш чисельні заходи очікуються в столиці, Дніпропетровській, Донецькій та Харківській, Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській областях. В зоні особливої уваги у ці дні також будуть Львів, Тернопіль та Рівне.

А.Аваков нагадав, що на 2 травня припадає річниця подій, які мали місце в Одесі минулого року. "Для нас надзвичайно важливо не допустити у цьому зв'язку будь-яких провокацій під час відзначення річниці цієї трагедії. Тому, безумовно, заходи безпеки в Одесі будуть дуже серйозними", - повідомив він.

Міністр також зазначив, що для забезпечення безпеки цих заходів буде залучено майже 42 тисячі працівників міліції, військовозобов'язаних Національної гвардії, а також громадськість. Вже зараз органами внутрішніх справ налагоджено відповідну взаємодію з адміністраціями і органами місцевого самоврядування. Особлива увага приділяється проведенню альтернативних заходів, які є потенційним джерелом конфліктів. Здійснюється моніторинг соціальних мереж з метою виявлення закликів радикально налаштованих організацій та громадян. В разі надходження також інформації з їх організаторами проводяться зустрічі з метою недопущення протиправних дій.

А.Аваков відповів на запитання стосовно того, чи залучатимуться до заходів безпеки під час святкування 9 травня військовослужбовці Збройних Сил в межах їх повноважень, передбачених чинним законодавством щодо протидії тероризму. Він повідомив, що МВС не планує залучати військовослужбовців ЗС України до охорони громадського порядку під час травневих свят.

Міністр також відповів на запитання стосовно того, чи буде вводитися режим посиленого пропуску під час в'їзду і виїзду з окупованої території АР Крим та території Донецької і Луганської областей, якими нормативно-правовими актами він буде регламентований. Він зазначив, що такий посилений режим пропуску транспорту введено з 22 квітня, уточнено плани взаємодії з правоохоронним органами та службами для виконання спільних завдань з метою унеможливлення ввезення в Україну засобів для вчинення диверсій та терористичних акцій, виявлення осіб, які перебувають в розшуку тощо. Також посилено контроль та введено вікові обмеження для в'їзду в Україну громадян Російської Федерації чоловічої статі від 16 до 60 років, власників внутрішніх паспортів. За його словами, буде відмовлено у в'їзді громадянам РФ, які отримали паспорти на тимчасово окупованій території АР Крим. Пердбачено здійснення  обов'язкової фото, відео і аудіофіксації випадків виявлення осіб з регіонів проведення бойових дій та міжнаціональних конфліктів, конфліктів та нестандартних ситуацій, фактів виявлення заборонених для переміщення через державний кордон предметів та матеріалів.

Крім того, посилено дотримання правил прикордонного режиму органами охорони кордону спільно з обласними державними адміністраціями південного та східного регіону. Це стосується Одеської, Херсонської, Запорізької, Донецької, Луганської, Сумської та Чернігівській областями. Розроблено та з 1 квітня цього року запроваджено в прикордонній смузі додаткові тимчасові режими обмеження.

А.Аваков, завершуючи відповіді на запитання, запевнив народних депутатів у тому, що МВС в цілому забезпечить порядок і лад в державі на травневі свята - з 1 по 9 травня.

Одне з останніх запитань було адресовано Віце-прем'єр-міністрові Г.Зубку стосовно того, що робить уряд, щоб вивести місто Маріуполь з фактичної ізоляції, адже всі під'їзні дороги до нього зруйновано.

Г.Зубко відповів, що  Міністерство інфраструктури разом з підприємствами, які працюють, на сьогодні відновлює залізничне сполучення, яке зривається практично щодня. Наразі практично все робиться для того, щоб забезпечити нормальне життєзабезпечення міста.

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман після Години запитань до Уряду провів сигнальне голосування, за результатами якого у залі було 245 народних депутатів.

Головуючий запропонував розглянути проект Постанови "Про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання",  за №2590, яким пропонувалося 6 травня провести парламентські слухання, а 8 травня  -  урочисте засідання Верховної Ради.

232 голосами проект постанови прийнято за основу та в цілому.

Голова Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Людмила Денісова доповіла проект Постанови "Про проведення парламентських слухань на тему: "Про державну політику щодо соціального захисту внутрішньо переміщених осіб", №2087. Вона повідомила про деякі зміни, які Комітет пропонує врахувати. Зокрема, пропонувалося прийняти проект постанови з новою назвою ""Про проведення парламентських слухань на тему: "Про державну політику щодо соціального захисту та забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб", а також провести слухання не у квітні, як це передбачалося, а 6 травня поточного року.

Народні депутати не підтримали проект постанови.

Проект постанови "Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України від 2 грудня 2014 року № 9-VIІI "Про формування складу Кабінету Міністрів України", №2057 доповіла голова підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Наталія Новак. Вона повідомила, що цим проектом пропонується внести зміни до Постанови Верховної Ради України "Про формування складу Кабінету Міністрів України" - слова "Айвараса Абромавічуса" замінити словами "Абромавичуса Айвараса", а слова "Яресько Наталію" замінити словами "Яресько Наталію Енн".

Під час обговорення народні депутати зауважували, що до цих міністрів є питання стосовно того, що за отриманою інформацією за ними зберігається громадянство інших держав.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич зазначив, що постанову необхідно прийняти, оскільки під час перекладу прізвищ та імен були допущені помилки, які потрібно виправити, прийнявши цю постанову.

За результатами голосування проект постанови не набрав голосів для прийняття.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій, який далі вів засідання, зазначив, що необхідно проголосувати кілька важливих законопроектів і попросив народних депутатів зайняти свої місця.

А.Парубій запропонував провести сигнальне голосування для з'ясування кількості присутніх парламентаріїв у сесійні залі.

За його результатами у сесійній залі було недостатньо парламентаріїв для прийняття результативних рішень.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зачитав низку депутатських запитів.

Деякі із запитів потребували голосування для направлення їх Президентові України, але не були підтримані через відсутність достатньої кількості народних депутатів для голосування.

Далі депутатські запити зачитала Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Після закінчення оголошення депутатських запитів О.Сироїд зробила кілька повідомлень - про вихід зі складу депутатської фракції "Блок Петра Порошенка" народного депутата Ф.Негоя та про створення міжфракційного депутатського об'єднання "Україна туристична", співголовами якого обрано народних депутатів Анну Романову та Миколу Томенка.

Народні депутати виступили із заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Заступник Голови Верховної Ради О.Сироїд закрила пленарне засідання.

З 27 по 30 квітня народні депутати України працюватимть з виборцями, з 5 по 8 травня - в комітетах, комісіях, фракціях і групах;

8 травня у Верховній Раді відбудеться урочисте засідання з нагоди закінчення Другої світової війни.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 12 травня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку