У СЕРЕДУ, 22 КВІТНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

На початку ранкового засідання народні депутати виступили із оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями. У виступах, зокрема, йшлося про широке обговорення у суспільстві відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення; про вимогу шахтарів відставки Міністра енергетики та вугільної промисловості В.Демчишина; про непрозорість ціноутворення і підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги; про заходи, пов'язані із святкуванням 9 травня Перемоги; про ситуацію в економіці, захист національного виробника, програму створення робочих місць в Україні і створення інвестиційних стимулів тощо.

Парламентарії також повідомили про те, що Генеральна прокуратура готує подання на ряд народних депутатів про позбавлення депутатської недоторканості. Серед цих депутатів Ігор Мосійчук, В'ячеслав Константиновський, Андрій Денисенко і Андрій Лозовий.

Народний депутат Олег Ляшко "попередив українське суспільство про реванш тоталітаризму, який сьогодні намагається провести через цей парламентський зал". За його словами, "сьогодні Президент Порошенко пришвидшеними темпами повторює спробу Януковича узурпувати владу в Україні, використати прокуратуру, як диктаторський режим, для того, щоб переслідувати політичних опонентів, для того, щоб саджати народних депутатів".

Народний депутат Анатолій Матвієнко у відповідь на звинувачення на адресу Президента України, які прозвучали у виступі народного депутата О.Ляшка, наголосив: "справедливо стоїть питання, що всі хто порушує закон має сидіти за гратами. Ніхто не заперечує, але немає нікому преференції: ні патріотам, ні непатріотам порушувати закон і тому закон має діяти для всіх.

Тепер стосовно звинувачень. Я думаю, що є ситуація в державі такою, що ми маємо обов'язково домагатися єдності в цій державі, ми маємо об'єднувати всіх, хто сьогодні хоче захищати національні інтереси".

А.Матвієнко звернувся до колег з проханням "не розвалювати коаліцію, а єднатися заради України і це найперше, що ми маємо зробити".

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман після закінчення виступів звернувся до народних депутатів, які зібралися біля трибуни для виступів, з проханням заспокоїтися і приступити до роботи.

Парламентарії розглянули питання ратифікації.

Проект закону про ратифікацію Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України") за №0014 доповів перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Кістіон. Урядовець повідомив, що загальна вартість цього проекту складає 200 мільйонів євро, загальний період погашення 20 років, пільговий період не більше 5 років.

За словами доповідача, проект "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України" направлений на відновлення наслідків конфлікту на сході України та буде охоплювати в першу чергу райони, що зазнали негативного впливу під час проведення Антитерористичної операції у Донецькій і Луганській областях та які перебувають під контролем України, а також три суміжні області, а саме Харківську, Дніпропетровську і Запорізьку або інші конкретні населені пункти, які зазнали сильного тиску на інфраструктуру соціальних послуг в зв'язку з значним припливом внутрішньо-переміщених осіб.

Проект направлений на реалізацію першочергових заходів з відновлення комунальної інфраструктури на територіях, що постраждали під час АТО та розселення внутрішньо-переміщених осіб. Зокрема, це - ремонти та заходи з підвищення ефективності об'єктів для розселення внутрішньо-переміщених осіб, відбудову та відновлення систем холодного та гарячого водопостачання, та водовідведення, а також генерації передачі, розподілу електричної та теплової енергії, відбудову автомобільних шляхів і залізниць, включаючи й уражені мости, ремонт і реконструкцію державних або громадських будівель, в тому числі і шкіл, лікарень, поштових відділень та іншої соціальної інфраструктури.

В.Кістіон повідомив, що проекти будуть реалізовані впродовж 24-36 місяців і будуть завершені не пізніше 2017 року.

Голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко доповіла рішення Комітету, який підтримав цей проект закону. Але у членів Комітету дуже багато питань виникало, як зробити прозорим механізм залучення громадськості до витрачання цих коштів.

Г.Гопко повідомила, що 20 травня у Комітеті відбудуться слухання на тему: "Механізми контролю для забезпечення прозорості та ефективності у використанні міжнародної допомоги, яка йде до України". Вона закликала всіх депутатів: "якщо ми беремо відповідальність і ратифікуємо такі угоди, ми маємо взяти відповідальність за цільове використання цих коштів".

Верховна Рада 263 голосами надала згоду на обов'язковість для України Фінансової угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком (Проект "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України") у формі закону про ратифікацію названої Фінансової угоди.

Парламентарії розглянули питання про включення до порядку денного сесії низки проектів законів. За результатами голосування жоден із законопроектів не було включено.

Фракції "Самопоміч" і Радикальної партії вимагали оголосити перерву або надати можливість для заяви.

Голова фракції Радикальної партії О.Ляшко заявив: "те, що зараз відбувається в залі Верховної Ради є абсолютно неприпустимим. Який ми подаємо приклад для суспільства, де коаліція демократична, чому вона не працює?"

О.Ляшко звернувся до головуючого з проханням оголосити перерву у засіданні, зібрати Раду коаліції, з'ясувати чому не підтримуються законопроекти і вийти з узгодженою позицією до зали Верховної Ради.

О.Ляшко також повідомив, що його фракція наполягає на голосуванні за законопроект про націоналізацію майна Російської Федерації в Україні. "Це ганьба, коли російський агресор продовжує заробляти тут гроші і на виведені з України гроші убивають наших мирних громадян, жителів Донбасу, наших військовослужбовців і цю ганьбу ми маємо припинити!", - наголосив він.

Головуючий на вимогу фракцій коаліції оголосив перерву у засіданні.

Після перерви В.Гройсман запропонував провести сигнальне голосування. Для участі в пленарному засіданні зареєструвалося 234 народних депутати.

Наступним голосуванням парламентарії включили до порядку денного сесії низку законопроектів, як раніше не були підтримані.

Народні депутати за пропозицією Ради коаліції повернулися до раніше розглянутого законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення ролі громадянського суспільства в боротьбі з корупційними злочинами за №1165.

Голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк звернув увагу на те, що під час пленарного засідання у кулуарах проводяться брифінги народних депутатів у той час, коли у сесійній залі не вистачає голосів для результативного голосування.

В.Гройсман дав доручення Апарату Верховної Ради привести у відповідність роботу прес-поінту до роботи Верховної ради України.

228 голосами законопроект за №1165 було прийнято за основу.

Проект постанови про Рекомендації парламентських слухань на тему "Про зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС, об'єкт "Укриття" та перспективи розвитку зони відчуження" за №2619 доповів голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко.

Народні депутати 247 голосами підтримали проект постанови за основу та в цілому.

Проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Президента Російської Федерації про необхідність дотримання Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод та звільнення незаконно утримуваного народного депутата України VIII скликання Надії Савченко за №2570 доповів народний депутат Іван Крулько. Він повідомив, що Комітет у закордонних справах дуже детально опрацював цей проект постанови і вчора були запропоновані деякі уточнення до проекту Звернення.

І.Крулько зачитав текст Звернення з уточненнями.  

Проект постанови 249 голосами було прийнято в цілому в редакції Комітету з правками.

Верховна Рада прийняла проект постанови про запровадження персональних санкцій проти осіб, відповідальних за незаконне ув'язнення в Російській Федерації народного депутата України, члена Постійної делегації у Парламентській Асамблеї Ради Європи Надії Савченко за №2571.

Народні депутати розглянули низку проектів постанов про проведення парламентських слухань і за результатами голосування прийняли проекти постанов про проведення парламентських слухань на тему: "Про військово-медичну доктрину України" (20 травня 2015 року) за №2115 і про проведення парламентських слухань на тему: "Сімейна політика України - цілі та завдання" (17 червня 2015 року) за №2110.

Парламентарії підтримали проект постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань майбутнього за №2219.

Проект закону про внесення змін до статті 50 Закону "Про землеустрій" щодо спрощення процедури виготовлення проектів землеустрою для відведення земельних ділянок за №1280 доповів народний депутат Валентин Ничипоренко. Він зазначив, що законопроект є технічним і запропонував розірвати "замкнуте коло".

В.Нечипоренко так обґрунтував необхідність прийняття законопроекту: "Що у нас іноді виникає: людині виділена земельна ділянка, людина на цій земельній ділянці збудувала будівлю, потім іде оформляти, або земельну ділянку, отримувати державний акт, або будинок. Для того, щоб отримати державний акт на землю їй кажуть "покажіть документи на будинок" і вона іде в архітектуру, а їй кажуть "покажіть державний акт на землю", земля тільки виділена. Тому і пропонується розірвати це замкнуте коло і документи на будинок надавати лише тільки в тому випадку, якщо вони виготовлені".

Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тарас Кутовий зазначив, що 15% звернень громадян до Комітету якраз і стосуються цієї проблеми. "І замкнуте коло, яке сьогодні є в оформленні нерухомості і земельної ділянки потрібно розірвати", - зазначив він.

Т.Кутовий повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

Автор законопроекту перед голосуванням, а згодом і фракція "Народний фронт" пропонували прийняти законопроект тільки за основу.

Законопроект 231 голосом було прийнято за основу.

Проект закону про внесення змін до Закону "Основи законодавства України про охорону здоров'я" (щодо захисту лікарської таємниці) за №1193 доповів народний депутат Юрій Бублик. Він запропонував внести зміни до статей 3 та 40 Закону "Про основи законодавства України про охорону здоров'я" з метою визначення поняття "лікарська таємниця" та визначення основних правових засад дотримання лікарської таємниці.

Один з авторів проекту обумовив необхідність прийняття законопроекту тим, що одним з різновидів професійної таємниці, що забезпечує конфіденційність особистого життя особи, є лікарська таємниця. Правове регулювання лікарської таємниці в Україні передбачено статтями 285, 286 Цивільного кодексу та статтями 39, 40 Основ законодавства України про охорону здоров'я. Але норма статті 286 Цивільного кодексу України містить тільки визначення права на таємницю про стан здоров'я, не даючи при цьому визначення поняття "лікарська таємниця".

Стаття 40 Основ законодавства України  про охорону здоров'я, яка називається "Лікарська таємниця", теж не містить чіткого визначення цього поняття. Відповідно до зазначеної статті медичні працівники й інші особи, яким у зв'язку з виконанням професійних або службових обов'язків стало відомо про хворобу, медичне обстеження, огляд і результати, інтимну й сімейну сторону життя громадянина, не мають права розголошувати ці відомості.

За словами доповідача, охорона лікарської таємниці в Україні характеризується відсутністю чіткого законодавчого регулювання.

Голова Комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець повідомила, що Комітет підтримав законопроект. Водночас члени Комітету разом з авторами дійшли згоди, що під час проведення антитерористичної операції, пошуку тіл, доставки волонтерами поранених в лікарню найкраще, найоптимальніше в цей момент відтермінувати цей закон.

О.Богомолець попросила народних депутатів підтримати цю позицію, узгоджену з авторами законопроекту.

Головуючий переніс розгляд законопроекту на пізніше.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення державного захисту громадян за №1386 доповів народний депутат Антон Яценко. Він запропонував прийняти закон, яким внести зміни про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань і поширити дію даного закону на фізичних осіб.

Голова Комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності Сергій Рибалка доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді повернути законопроект на доопрацювання.

За результатами голосування законопроект не набрав необхідної кількості голосів для прийняття його за основу і був відхилений.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій закрив пленарне засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку