У П'ЯТНИЦЮ, 25 ЖОВТНЯ, ЗАВЕРШИВСЯ ЧЕРГОВИЙ ПЛЕНАРНИЙ ТИЖДЕНЬ У ВЕРХОВНIЙ РАДI УКРАЇНИ.

На початку засiдання головуючий оприлюднив змiни в персональному складi парламентських фракцiй i груп. Вiдбулося оголошення та голосування стосовно направлення депутатських запитiв до вищих посадових осiб держави.

В перебiгу процедурної розмови надiйшла пропозицiя заслухати iнформацiю представника Мiнiстерства закордонних справ України щодо ситуацiї з визволенням заручникiв - громадян України в Москвi.

Потiм цього дня, як i завжди в пленарнi п'ятницi, народнi депутати розглядали законопроекти за процедурою першого читання.

Першим, по доповiдi народного депутата України Миколи КРАВЧЕНКА (вiд авторської групи) аналiзувався проект Закону про внесення змiн до деяких законодавчих актiв. Пропонованi в ньому змiни стосуються вдосконалення права в галузi банкрутства гiрничих пiдприємств та пiдприємств паливно-енергетичного комплексу. За висновком парламентського Комiтету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної полiтики та ядерної безпеки, який оприлюднив голова пiдкомiтету Вiктор ТУРМАНОВ, законопроект вартий пiдтримки. В ньому подається механiзм виведення з кризи гiрничої й паливно-енергетичної галузей. Намiченi змiни до законiв "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкрутом", "Про приватизацiю державного майна", "Про виконавче провадження" встановлюють умови та порядок вiдновлення платоспроможностi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi-боржника чи визнання його банкрутом iз застосуванням лiквiдацiйної процедури, повного або часткового задоволення вимог кредиторiв. Для реалiзацiї визначених змiн пропонується оголосити дворiчний мораторiй на провадження у справах банкрутства шахт, рудникiв, копалень, кар'єрiв, розрiзiв, збагачувальних фабрик, шахтобудiвних пiдприємств. Законопроект рекомендувався для прийняття в першому читаннi.

Такi ж самi пропозицiї вносилися стосовно проекту Закону про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань iнтелектуальної власностi. Його було охарактеризовано в доповiдi голови Державного департаменту iнтелектуальної власностi Миколи ПАЛАДIЯ та спiвдоповiдi голови підкомітету парламентського Комiтету з питань науки i освiти Михайла РОДIОНОВА.

Законопроектом пропонуються змiни до законiв "Про охорону прав на промисловi зразки", "Про охорону прав на знаки для товарiв i послуг", "Про охорону прав на топографiї iнтегральних мiкросхем", "Про охорону прав на зазначення походження товарiв", "Про охорону прав на винаходи i кориснi моделi". Вiдповiдно до цих змiн власник iнтелектуального продукту може вимагати припинення пiдготовчих дiй до порушення прав, у тому числi митних процедур, якщо є пiдозра, що в Україну або з України можуть бути пропущенi вироби (товари), виготовленi iз застосуванням об'єктiв iнтелектуальної власностi. Зазначалося, що новi норми узгоджуються з положеннями вiдповiдних правових актiв, якi дiють у рамках Свiтової Органiзацiї Торгiвлi (СОТ). З огляду на орiєнтування розвитку України за iнтелектуально-iнновацiйною моделлю учасники обговорення пiдкреслювали особливу важливість цього законопроекту.

У доповiдi мiнiстра економiки та з питань Європейської iнтеграцiї України Олександра ШЛАПАКА, спiвдоповiдi голови пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань економiчної полiтики, управлiння народним господарством, власностi та iнвестицiй Володимира СКОМАРОВСЬКОГО було представлено проект Закону про внесення змiн до чинного Закону України "Про застосування спецiальних заходiв щодо iмпорту в Україну". Ним намiчаються норми, спрямованi на обмеження строку дiї дозволiв на iмпорт, запровадження режиму квотування на ввезення товарiв. Зазначалося, що спецiальне мито застерiгатиме вiд iмпорту низькоякісної продукцiї, сприятиме полiпшенню фiнансово-економiчного стану українських виробникiв товару, аналогiчного iмпортованому. Законопроект рекомендовано прийняти в першому читаннi.

За скороченою процедурою сесiя розглянула й пропонувала взяти за основу законопроект щодо внесення змiн до Закону України "Про колективне сiльськогосподарське пiдприємство". Змiни врегульовують порядок надання паю членовi КСП, який виходить з пiдприємства. Пропонована правова норма покликана застерегти вiд масових зловживань, якi поки що мають мiсце в цiй сферi через вiдсутнiсть чiткої залежностi розміру та структури паю громадянина, який виходить з КСП, вiд розмiру та структури пайового фонду сільськогосподарського пiдприємства. З цього питання доповiдав мiнiстр аграрної полiтики Сергiй РИЖУК, спiвдоповiдав голова парламентського Комiтету з питань аграрної полiтики та земельних вiдносин Iван ТОМИЧ. Водночас зазначалося, що законопроект потребує ще доопрацювання та узгодження з iншими чинними в цiй галузi правовими актами.

Земель водного фонду стосується законопроект щодо внесення змiн до Закону України "Про фiксований сiльськогосподарський податок". З цього питання мали слово мiнiстр аграрної полiтики Сергiй РИЖУК i голова пiдкомiтету парламентського Комiтету з питань аграрної полiтики та земельних вiдносин Микола МЕЛЬНИК. Сутнiсть намiчуваних змiн зводиться до того, щоб заборонити сплату ФСП у натуральнiй формi, тобто у виглядi поставок сiльськогосподарської продукцiї. Це - по-перше. По-друге, пропонується розширити базу оподаткування земель водного фонду, якi використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення й вилову риби у внутрiшнiх водоймах (озерах, ставках, водосховищах). Ставка такого ФСП визначається в розмiрi 1,5 вiдсотка вiд грошової оцiнки одного гектара водної площi по областях i в Автономнiй Республiцi Крим. З врахуванням висловлених пропозицiй i зауважень рекомендувалося прийняти законопроект у першому читаннi.

Народнi депутати України заслухали iнформацiю державного секретаря Мiнiстерства закордонних справ України Юрiя СЕРГЄЄВА стосовно заходiв, що вживаються для визволення заручникiв - громадян України в Театральному центрi в м.Москвi. Вiн докладно розповiв, що вже зроблено з цiєю метою, повiдомив про створення в Українi на державному рівні Координацiйної групи з дiй по визволенню заручникiв. СЕРГЄЄВ Ю.А. вiдповiв на запитання народних депутатiв.
Засiдання завершилося дискусiєю за пунктом порядку денного "Рiзне".

Вiдповiдно до узгодженого Календарного плану роботи, 28 жовтня - 1 листопада народнi депутати України працюють у виборчих округах, 4-8 листопада - в парламентських комiтетах, депутатських фракцiях i групах.

У вiвторок, 12 листопада, у Верховнiй Радi України вiдбудеться День Уряду України з порядком денним: "Про хiд реформування Збройних Сил України" та "Про хiд виконання вимог чинного законодавства Урядом України i заходи, якi ним вживаються, щодо посилення соцiального захисту вiйськовослужбовцiв та членiв їх сiмей, стану пенсiйного, медичного, житлового, транспортного забезпечення вiйськових пенсiонерiв та ветеранiв вiйськової служби".
11 i 13-15 листопада - робота в комiтетах, фракцiях i групах.

З 19 ЛИСТОПАДА ПРОДОВЖАТЬСЯ ПЛЕНАРНI ЗАСIДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку