У ЧЕТВЕР, 24 ЖОВТНЯ, ПРОДОВЖИЛИСЯ ЗАСІДАННЯ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ. ЦЬОГО ДНЯ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ, ВІДПОВІДНО ДО РЕГЛАМЕНТУ, ПРАЦЮВАЛИ В РЕЖИМI ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ З РОЗГЛЯНУТИХ ПИТАНЬ.

Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН, відкривши ранкове засідання, нагадав, що 24 жовтня - День Організації Об'єднаних Націй і попросив у зв'язку з цим слова.

У своєму виступі В.М.ЛИТВИН наголосив, зокрема, на тому, що з моменту проголошення Україною своєї незалежності розпочався якісно новий період її роботи в ООН. Цю роботу було визначено одним із пріоритетних напрямів нашої зовнішньої політики. Своєю участю в ООН Україна демонструє відданість цілям і принципам Статуту Організації Об'єднаних Націй, роблячи внески в усі сфери її діяльності, насамперед - підтримання міжнародного миру та безпеки, роззброєння, економічний та соціальний розвиток, захист прав людини, зміцнення міжнародного права тощо.

Далі приймалися рішення з розглянутих раніше питань.

Було ухвалено Постанову про проведення 4 грудня 2002 року в залі засідань Верховної Ради України парламентських слухань на тему: "Суспільство, ЗМІ (засоби масової інформації - авт.), влада: свобода слова та цензура в Україні".

За підсумком розгляду в другому читанні сесія в цілому прийняла Закон про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини" (щодо стандартів).

Однак, відступивши від узгодженого порядку денного, представники опозиційних фракцій наполягли на відновленні дискусії з процедури прийняття рішень (голосування за відсутніх депутатів) і поставили вимогу оголосити перерву для додаткових консультацій.

Процедурна розмова продовжилася й далі. Було вирішено підготувати проект постанови щодо реконструкції системи "Рада" з метою забезпечення виключно індивідуального голосування.
Для підготовки до повторного другого читання сесія повернула проект Закону про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) надходжень, одержаних злочинним шляхом.

І знову законотворча робота призупинилася через блокування з боку опозиційних фракцій, зокрема "Нашої України", яка, як сказав Голова Верховної Ради В.М.ЛИТВИН, порушила домовленості, досягнуті на міжфракційних консультаціях. Головуючому довелося оголошувати ще одну позарегламентну перерву, після якої знов-таки продовжилася розмова з процедури та внутрішньо-організаційних питань. Слово мали В.ЮЩЕНКО, В.ПУСТОВОЙТЕНКО, О.МОРОЗ, В.АСАДЧЕВ. Висловлювалися докори стосовно втручання президентської Адміністрації в роботу парламенту.

Відновивши, врешті-решт, законотворчу роботу, сесія повернулася до постатейного обговорення проекту Закону щодо змін до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств". До нього приступалися на початку засідання, але відклали з причин того ж таки "процедурного блокування".

Пояснення давав заступник голови парламентського комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій ТЕРЬОХІН. Цей документ, як зазначалося, з числа невідкладних, він має сприяти наповненню Держбюджету-2003. Підкреслювалося, що ним удосконалюються певні положення чинного закону з метою зменшення надмірного "податкового тиску" - з одного боку. А з другого - вводяться норми, які унеможливлять ухилення від оподаткування певних категорій платників цього виду податків. Було проаналізовано понад 300 поправок, що пропонувалися до проекту. Сесія прийняла його в другому читанні.

Народні депутати ухвалили Звернення Верховної Ради України з приводу подій у м.Москві 23 жовтня 2002 року. В ньому пропонується відповідним урядовим органам України вжити невідкладних заходів для визволення, які стали заручників - громадян України.
На цьому ранкове засідання завершилося.

НА ПОЧАТКУ ВЕЧІРНЬОГО ЗАСІДАННЯ У ЧЕТВЕР, 24 ЖОВТНЯ, Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН поінформував про заходи з боку Міністерства закордонних справ України щодо визволення заручників - громадян України в Москві. МЗС запевнило, сказав ЛИТВИН В.М., що для звільнення робиться все можливе. Цьому мають сприяти і контакти МЗС у цьому зв'язку з представництвами Ічкерії в інших країнах.

Продовжився розгляд законопроектів за процедурою другого читання.
Йшлося, зокрема, про проект щодо внесення змін до деяких законів України про акцизний збір. Доповідав перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Василь ЦУШКО. Цей проект із числа "підбюджетних", тобто тих, що мають сприяти істотному поповненню загальнонаціонального кошторису наступного року.

Пропоновані зміни стосуються процедури видачі векселя під час закупівлі спирту виробниками товарів, перелік яких наводиться в проекті; ставок акцизного збору на бензини моторні; вимог до маркування алкогольних напоїв і ємностей для них вітчизняного виробництва. Пропонується закріпити право підприємства-виробника самостійно визначати засоби та форми захисту алкогольних і тютюнових виробів від фальсифікації. Намічаються зміни й інших норм, що приводить українське законодавство в цій галузі у відповідність з вимогами Генеральної угоди з тарифів і торгівлі (ГАТТ) та Світової організації торгівлі (СОТ). Однак пропозиція прийняти законопроект у другому читанні не здобула підтримки. Розгляд питання відклали.

Було ухвалено Постанову про звільнення БОЙКА Віталія Федоровича з посади голови та судді Верховного Суду України у зв'язку з заявою про відставку. В.Ф.БОЙКО подякував парламентаріям, побажав їм успіхів у законотворчій роботі.

Сесія повернула на доопрацювання проект Закону про Концепцію Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства Європейського союзу.

Народні депутати прийняли Постанову щодо виділення Міністерству оборони з Держрезерву Кабінету Міністрів України 24 тисяч тонн бензину.

У першому читанні, а далі й у цілому сесія прийняла: Закон про внесення змін до статті 2 Закону України "Про загальну структуру і чисельність Прикордонних військ України"; Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про охорону атмосферного повітря"; Закон про внесення змін до статей 4 і 5 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України"; Закон про визнання такими, що втратили чинність, деяких указів Президії Верховної Ради Української РСР (у зв'язку з прийняттям нового Кримінального кодексу України); Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України (у зв'язку зі зміною назви Міністерства економіки України); Закон про Загальнодержавну (Національну) космічну програму України на 2003-2007 роки; Закон про насіння і садивний матеріал; Закон про внесення змін до Закону України "Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації"; Закон про внесення змін до деяких законів України з питань надання допомоги малозабезпеченим сім'ям; Закон про доповнення частини другої статті 3 Закону України "Про концесії" (щодо будівництва та експлуатації об'єктів туристичної галузі); Закон про ставки вивізного (експортного) мита на відходи та брухт чорних металів.

За основу (в першому читанні) було прийнято: законопроекти про внесення змін до Закону України "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" (щодо впорядкування системи ліцензування та порядку допуску на фондовий ринок його професійних учасників); проект Закону про державний контроль за міжнародними передачами товарів вітчизняного призначення та подвійного використання; законопроект щодо змін до Закону України "Про обіг векселів в Україні", проект Закону про засади внутрішньої і зовнішньої політики України.

Повернувшись до питань стосовно законопроекту змін до Закону України "Про податок на прибуток підприємств", а також до законопроекту щодо змін до деяких законів України про акцизний збір, Верховна Рада прийняла закони про внесення змін до зазначених законів у цілому.

Сесія ухвалила кілька постанов. Зокрема, про зміну меж міста Кривого Рога, про заснування стипендії Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених родин.

Частину законопроектів було вирішено повернути на доопрацювання, деякі відхилено.
На цьому вечірнє засідання завершилося.

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИТЬ 25 ЖОВТНЯ, В П'ЯТНИЦЮ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку