У П'ЯТНИЦЮ, 18 ЖОВТНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Розглянувши й затвердивши низку депутатських запитів до вищих посадових осіб держави, народні депутати працювали над законопроектами. Розгляд здійснювався за процедурою першого читання.

Свій проект Закону про економічну амністію представив сесії народний депутат України Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ. Законопроектом пропонується, щоб усі кошти (гроші, цінні папери, вироби з дорогоцінного металу, дорогоцінне каміння, будь-яке інше майно), зароблені громадянами України протягом 1991-2002 років і за різних обставин вивезені (переведені) ними за кордон, та повернуті в Україну в період з 1 січня по 31 грудня 2003 року, підлягали економічній амністії. Пропонується також, щоб при ввезенні таких коштів, цінностей і майна не застосовувалися загальні вимоги щодо декларування.

Проект викликав бурхливу дискусію, оскільки допускає, по суті, амністію осіб, які збагатилися злочинним шляхом.

Голова парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій БУРЯК доповів: комітетські фахівці кваліфікували документ як такий, що потребує грунтовного доопрацювання.

З питання стосовно проекту Закону про податкову амністію від авторської групи мав слово заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Сергій ТЕРЬОХІН. Під податковою амністією, як стверджував він, розуміється звільнення від фінансової, адміністративної або кримінальної відповідальності платників податків, зборів (обов'язкових платежів) або їх довірених осіб за недекларування, ухилення від сплати або умисне ухилення від сплати податкових зобов'язань чи ухилення від декларування валютних цінностей, розміщених за кордоном, до набуття чинності цим законом.

Обговорення цього проекту перегукувалося з дискусією щодо попереднього документа. Було висловлено низку істотних зауважень, пропозицій, побажань. Домінувала думка про те, щоб на основі розглянутих двох законопроектів підготувати до повторного першого читання один - узгоджений проект правового документа з цього питання.

Далі було заслухано Звіт керівництва МВС України щодо застосування протиправних дій з боку працівників МВС України до народного депутата України СІВКОВИЧА В.Л., що мали місце 12 жовтня 2002 року. Доповідав міністр внутрішніх справ України Юрій СМИРНОВ. Мав слово також заступник державного секретаря МВС Микола ДЖИГА. Вони розповіли про обставини інцидентів, які мали місце останнім часом з парламентаріями. Принесли свої вибачення В.Л.СІВКОВИЧУ, відповіли на запитання народних депутатів. У перебігу обміну думками парламентарії наголошували: правоохоронні органи мають діяти в суворій відповідності до законодавства з охорони прав і свобод людини.

Звіт було взято до відома. Комітетові з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності пропонувалося скористатися висновками зі звіту під час роботи над проектами відповідних законодавчих актів.

По доповіді першого заступника голови Державної служби експортного контролю України Олександра ГРИШУТІНА та співдоповіді голови підкомітету парламентського Комітету з питань національної безпеки і оборони Володимира СІВКОВИЧА сесія розглянула й рекомендувала прийняти в першому читанні проект Закону про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання. Зазначалося, що такий правовий акт конче необхідний, оскільки досі ця сфера діяльності регулюється лише президентськими указами та урядовими постановами. А наші міжнародні зобов'язання вимагають, щоб галузь діяла на основі відповідного законодавства. Адже йдеться про захист національних інтересів України, запобігання розповсюдженню зброї масового знищення та засобів її доставки, про обмеження передач звичайних видів озброєння, здійснення заходів з попередження терористичних і інших протиправних дій. Чинність і дотримання норм такого закону сприятимуть підвищенню авторитету України в світовій спільності.

Учасники обговорення проекту підтримували пропозицію щодо невідкладного ухвалення такого законодавчого акта.

За скороченою процедурою було розглянуто й рекомендовано прийняти в першому читанні законопроект щодо змін до Закону України "Про обіг векселів в Україні". Пояснення давав голова Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку Олег МОЗГОВИЙ. Як зазначалося, один із головних позитивів проекту полягає в тому, що в ньому пропонується обов'язкова письмова форма договорів, якими передбачаються вексельні розрахунки. Це сприятиме уникненню зловживань, необгрунтованому застосуванню векселів.

Наприкінці засідання відбувся обмін думками за пунктом порядку денного "Різне".

РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ПРОДОВЖИТЬ У ВІВТОРОК, 22 ЖОВТНЯ.

  
Повернутись до публікацій

Версія для друку