У ЧЕТВЕР, 17 ЖОВТНЯ, ПРОДОВЖИЛИСЯ ПЛЕНАРНІ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ. ВІДПОВІДНО ДО РЕГЛАМЕНТУ ЦЬОГО ДНЯ НАРОДНІ ДЕПУТАТИ ПРАЦЮВАЛИ В РЕЖИМІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ.

Відкривши ранкове засідання, Голова Верховної Ради Володимир ЛИТВИН повідомив про участь у ньому Прем'єр-міністра, членів Уряду України.

Відбувся обмін думками з процедури. Пропозицію народних депутатів Олександра МОРОЗА, Петра СИМОНЕНКА, Степана ХМАРИ та Миколи РУДЬКОВСЬКОГО щодо внесення до порядку денного питань стосовно політичної ситуації в країні та змін до Конституції не було підтримано. Це викликало збурення в залі. Представники опозиційних сил зблокувалися біля трибуни. На вимогу двох фракцій (згідно з Регламентом) було оголошено перерву для міжфракційних консультацій.

Після перерви головуючий оголосив, що в перебігу консультацій уповноважені фракцій КПУ та соціалістів наполягали на повторному голосуванні внесених пропозицій. Повторне голосування відбулося. Пропозиції знову не здобули підтримки.

Першими з узгодженого порядку денного було розглянуто кадрові питання. Мав слово ГОЛОСНІЧЕНКО І.П., якого рекомендовано призначити суддею Конституційного Суду України. Він відповів на запитання.

Відповідно до Конституції України судді КСУ обираються таємним голосуванням народних депутатів. У зв'язку з цим було проголосовано пропозицію щодо легітимності Лічильної комісії Верховної Ради та її голови Валерія МІШУРИ. Пропозицію було підтримано. Лічильна комісія приступила до роботи.

Сесія прийняла Постанову про увічнення пам'яті колишнього Голови Верховної Ради Української РСР В.А.ІВАШКА та встановлення іменних стипендій Верховної Ради України.

Було включено до порядку денного й розглянуто питання про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з перевірки достовірності фактів незаконної торгівлі зброєю з Республікою Ірак. Сесія ухвалила відповідну постанову.

Спроби блокування роботи відновилися під час обговорення проекту Постанови про відпуск Міністерству оборони України авіаційного пального з незнижуваного державного резерву.
У числі невідкладних розглядалося питання щодо проекту Закону про Державний бюджет України на 2003 рік. Пояснення давали голова парламентського Комітету з питань бюджету Петро ПОРОШЕНКО та Прем'єр-міністр України Анатолій КІНАХ.

КІНАХ А.К. за дорученням Уряду стверджував, що запропоноване в розглянутих напередодні Висновках Комітету з питань бюджету щодо проекту Закону про Держбюджет на 2003 рік збільшення його доходної частини на 8 мільярдів гривень можливе лише за умови невідкладного прийняття парламентом низки законів, які реально забезпечать додаткові бюджетні нарахування.

Дискусія продовжилася. Висловлювалися додаткові пропозиції та зауваження. В тому числі й щодо повернення проекту на доопрацювання для повторного розгляду в першому читанні, що не узгоджується з регламентними нормами Бюджетного кодексу. Підтримувалася й думка стосовно невідкладного ухвалення бюджетонаповнюючих законів.

Відбулось голосування. Було прийнято Постанову в редакції парламентського Комітету з питань бюджету. В ній, зокрема, сказано: "Бюджетні висновки Верховної Ради України вважати складовою частиною проекту Закону про Державний бюджет України на 2003 рік, прийнятому в першому читанні… Кабінету Міністрів України доопрацювати проект Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" з урахуванням схвалених Бюджетних висновків Верховної Ради України та подати його на друге читання не пізніше 3 листопада 2002 року".

В результаті розгляду проекту за процедурою другого читання в цілому було прийнято Закон про внесення змін до статей 41 і 134 Кодексу законів про працю. В законі визначено, що його дія поширюється на керівників підприємств, установ, організацій всіх форм власності.

Встановлюється також, що керівник підприємства, установи, організації, винний у несвоєчасній виплаті заробітної плати (затримка виплати більше, ніж на один місяць), що призвело до виплати компенсації за порушення строків виплати заробітної плати, несе повну матеріальну відповідальність лише за умови, що Державний бюджет України та місцеві бюджети, юридичні особи державної форми власності не мають заборгованості перед цим підприємством.

На цьому ранкове засідання в четвер, 17 жовтня, завершилося.

Під час перерви, з 14-ої до 16-ої години, проходило таємне голосування народних депутатів по кандидатурі Івана ГОЛОСНІЧЕНКА на посаду судді Конституційного Суду України.

ВЕЧІРНЄ ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ 17 ЖОВТНЯ, В ЧЕТВЕР, почалося з інформації голови Лічильної комісії парламенту Валерія МІШУРИ. Він оприлюднив протокол засідання комісії, згідно з яким ГОЛОСНІЧЕНКО І.П., відповідно до законодавчих норм, вважається непризначеним на посаду судді Конституційного Суду України.

По доповіді першого заступника голови парламентського Комітету з питань правової політики Миколи ОНІЩУКА було розглянуто питання щодо обрання та звільнення суддів.

Відповідно до пункту 15 статті 85, пунктів 2 та 9 частини п'ятої статті 126 Конституції України, статті 43 Закону України "Про статус суддів" Верховна Рада ухвалила Постанову про звільнення у зв'язку з поданням заяви про відставку судді Верховного Суду України КОНОНЕНКА В.І., ряду суддів апеляційних судів Івано-Франківської, Кіровоградської, Київської областей та міста Києва, а також місцевих суддів ряду міських і районних судів Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Полтавської, Сумської, Хмельницької областей та міста Києва.

Згідно з пунктом 27 статті 85, частиною першою статті 128 Конституції України сесія ухвалила Постанову про обрання судді Верховного Суду України. Суддею ВСУ безстроково обрано ОНОПЕНКА Василя Васильовича. В.В.ОНОПЕНКО є народним депутатом України третього та четвертого скликань, з травня 2002 року - голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики.

Розглядалося подання Вищої ради юстиції про звільнення ГОЛОВІНОВА В.В. з посади судді місцевого Великолепетиського районного суду Херсонської області у зв'язку з порушенням присяги судді. Розгляд питання відкладено з метою його грунтовнішої підготовки.

Верховна Рада прийняла постанови щодо внесення до порядку денного другої сесії питань: про заслуховування звіту керівництва МВС України стосовно застосування протиправних дій з боку працівників МВС України до народного депутата України СІВКОВИЧА В.Л., що мали місце 12 жовтня 2002 року; про проект Закону щодо ставок вивізного (експортного) мита на відходи та брухт чорних металів.

З посиланням на порушення механізму голосування, які нібито мають місце з технологічних та інших причин, опозиційні фракції знову вдалися до збурення пристрастей. Законотворча робота призупинилася. Майже годину тривала розмова з питань внутрішньо-організаційного життя. Лише наприкінці засідання народні депутати повернулися до порядку денного: було ухвалено Постанову про дострокове припинення повноважень народного депутата України РІЗАКА І.М. у зв'язку з призначенням його на посаду голови Закарпатської облдержадміністрації.

На пропозицію двох фракцій (згідно з Регламентом) засідання завершилося достроково.

18 ЖОВТНЯ, В П'ЯНИЦЮ, ВЕРХОВНА РАДА ПРОДОВЖИТЬ РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку