У п'ятницю, 20 БЕРЕЗНЯ 2015 РОКУ, завершився ЧЕРГОВИЙ пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

На початку ранкового засідання Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об'єднання "Захист прав дітей - пріоритет держави", головою якого обрано народного депутата Юрія Павленка.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, нагадав: у пленарні тижні щоп'ятниці проводиться Година запитань до Уряду. Сьогодні під час Години запитань до Уряду розглядатиметься питання щодо забезпечення енергетичними ресурсами національної економіки та формування тарифів для споживачів. На запитання депутатських фракцій і груп відповідатимуть заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік і Міністр соціальної політики Павло Розенко.

Заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості Олександр Светелік повідомив, що до Міністерства надійшло 32 запитання від депутатських фракцій, які стосуються практично всіх галузей паливно-енергетичного комплексу.

Урядовець відповів на запитання стосовно діяльності та розвитку концерну "Укрторф", проблемні питання щодо землевідведення, використання видобутку українського газу тощо.

Одне із запитань стосувалося можливості виходу України з Єдиного енергетичного простору із Росією.

Заступник Міністра відповів так: "сьогодні об'єднана енергетична система України працює паралельно з енергосистемами країн СНД та Балтії, в тому числі з ЄС, Росією. Вийти з цього енергетичного простору можна, і для цього існує два варіанти. Перший - це працювати відокремлено у власній синхронній зоні, при цьому виникає маса проблем щодо збалансування та забезпечення надійної роботи нашої енергетичної системи. Другий варіант, по якому ми зараз працюємо, - це адаптувати нашу енергетичну систему до стандартів європейських та перейти у європейську синхронну зону. Цей проект ми реалізуємо спільно з нашими молдавськими та румунськими колегами за допомогою Європейського енергетичного співтовариства".

Олександр Светелік також відповів на запитання стосовно реалізації дії переходу будинків на опалення з газу на електроенергію. Він зазначив, що про намір почати втілювати таку ідею в життя уряд заявляв ще навесні минулого року. Питання стосується того, на якому етапі ця робота йде?

"Кабінетом Міністрів прийнято Постанову про стимулювання споживачів природного газу та теплової енергії до переходу на використання електричної енергії для опалення та підігріву води. Відповідно до зазначеної постанови НКРЄ встановлено для населення, які проживають в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками, з 1 жовтня по 30 квітня включно спожитий граничний рівень тарифу. Визначено рівність ставок тарифів, диференційованих за періодами часу для кожного періоду: нічний, денний, напівпіковий і піковий. Відповідно до постанови НКРЄ будуть діяти коефіцієнти, які дозволять в нічні часи споживати електричну енергію за тарифом половинним від денного", - повідомив урядовець.

Заступник Міністра також відповів на запитання щодо встановлення тарифів для населення. Він зазначив, що тариф на природний газ для населення включає декілька складових. Це вартість природного газу, як товару, вартість його транспортування магістральними і розподільними мережами, а також тариф на постачання, який покриває витрати газопостачальних компаній, пов'язаних з дистриб'юцією природного газу. За його словами, відповідно до проекту закону про ринок природного газу, тарифи на транспортування та розподіл природного газу будуть встановлюватися відповідно до методології затвердженій Національній комісією регулювання енергетики та комунальних послуг. Водночас кінцева ціна на природний газ для населення буде визначатися постачальниками, на яких, відповідно до положень законопроекту, урядом буде покладено спеціальні обов'язки по захисту вразливих категорій споживачів. Такі ціни будуть встановлюватися постачальником на підставі вимог урядової програми, що визначатиме категорії споживачів, які потребуватимуть державної підтримки, а також з урахуванням рівня субсидій, які будуть надаватися у зв'язку з забезпеченням потреб відповідних категорій споживачів.

О.Светелік відповів на інші запитання.

Міністр соціальної політики Павло Розенко доповів про основні складові системи субсидій, яка буде діяти в Україні і яка буде реформована згідно з ухваленою Кабінетом Міністрів 28-го лютого Постановою про упорядкування системних субсидій в Україні.

Міністр зазначив, що, незважаючи на те, що нинішня діюча система субсидій працює, але тим не менше, вона не охоплює всіх людей, які потребують реальної соціальної підтримки внаслідок підняття цін на житлово-комунальні послуги. "Сьогодні, за приблизними оцінками, із трьох мільйонів осіб, які вже повинні бути залучені до системи субсидій, лише 1 мільйон 100 тисяч родин охоплені цією системою. Тому для того, щоб максимально забезпечити соціальний захист населення саме соціально незахищених верств населення, урядом і було ухвалено 28 лютого відповідна Постанова Кабінету Міністрів України, яка передбачає кардинальну реформу системи субсидій, яка дасть можливість захистити людей в наслідок такого підвищення цін на житлово-комунальні послуги і на газ", - зазначив він.

П.Розенко доповів про основні принципи нової системи субсидій.

За його словами, сьогодні запроваджено спрощений вигляд декларації та заяви. Лише два документи: заява і декларація. В постанові уряду чітко заборонено вимагати у людей будь-які додаткові довідки, будь-які додаткові документи, тільки спрощений заяви і спрощений вигляд декларації.

"Оформлення субсидій буде відбуватися на 12 місяців, а не на 6, як це було зараз. Таким чином, не треба буде людині знов кожні 6 місяців подавати заявки, бігати в місцеві органи влади і добиватися перерахунку своїх субсидій, все буде робитися в автоматичному режимі.

Третій принцип - це автоматичний перерахунок субсидій на наступний термін вже без додаткових заяв і без додаткових декларацій. Це буде робитися в автоматичному режимі. Саме тому ті люди, які сьогодні користуються правом на отримання субсидій. 1 мільйон 100 тисяч родин, для них не потрібно буде у травні знов йти до управлінь соціального захисту і переоформлювати субсидії вже по новій системі. Це буде зроблено місцевими органами влади автоматично і буде перепризначена субсидія в автоматичному режимі на наступний, вже дванадцятимісячний, термін.

П'яте. Скасовуються всі штучні, майнові і фінансові критерії, що раніше застосовуватися, зокрема, вилучені пункти щодо того, що зараз, наприклад, якщо родина проводить медичну операцію вартістю 10 тисяч гривень, вона позбавлялася права на отримання субсидії. Сьогодні, якщо родина навчала свою дитину на суму в 10 тисяч гривень на рік, вона позбавлялася права на отримання субсидії. Також людина, яка фактично мала пай в сільській місцевості, цей пай їй враховувався в сукупний дохід, хоча реального доходу вона з цього паю очевидно не мала. Тому всі штучні критерії скасовані. Це тепер не буде давати право чиновникам, місцевим органам влади за формальними ознаками відмовляти людині в субсидії. Теж саме стосується і безробітних осіб. Сьогодні для того, щоб отримувати субсидії ця людина була зобов'язана зареєструватися і стояти на обліку в центрі зайнятості. Сьогодні ця норма знята, тому що в центрі зайнятості перебуває на обліку лише приблизно близько 20-25 відсотків людей, які є реально безробітними.

Шостий пункт. Ми передбачили можливість і це, справді, досить прогресивна революційна норма, отримати реальну субсидію для тих людей, які орендують житло. Сьогодні формально така можливість також була. Але для того, щоб отримати субсидію сьогодні треба було бути зареєстрованим у цьому орендованому житлі. Ясна річ, що орендодавець, який здає квартиру, ну, скажемо так, м'яко кажучи, не дуже сприяє і не дуже хотів би того, щоб прописувати або реєструвати в цьому житлі сторонню особу. Тому ми спростили цей принцип і зафіксували, що тепер субсидія буде розраховуватися на базі зафіксованого юридичного договору, де буде чітко встановлено, які люди орендують житло, і без жодної реєстрації цих людей в цій квартирі. На підставі цього договору люди будуть мати право на отримання субсидій.

Сьоме. Будуть враховуватися лише чисті доходи людини. Особливо це стосується, в першу чергу, працюючих людей. Бо сьогодні складається парадоксальна ситуація. Людині нараховується одна сума, приблизно дві тисячі гривень, на руки заробітну плату реально після сплати відповідних внесків, вона отримує суму значно менше, тисячу 800 приблизно гривень. Але субсидія сьогодні нараховується на нараховану цифру, а не на реально отриманою людиною. Тому це положення також змінено. І ми попереджаємо і просимо людей так саме це враховувати. Це важко пройти. Це треба буде перераховувати, в тому числі самостійно встановлювати суму цю доходу. Але, мені здається, що це реальний крок по соціальному захисту людей, щоби нараховувалася субсидія на реальні доходи, а не на нараховані доходи.

Восьмий пункт принциповий, що ми переходимо на оформлення субсидій. Це прийнята вже постанова уряду, на безконтактний спосіб оформлення субсидій. І сьогодні ми відкриваємо можливість не приходити в місцеві органи влади і не здавати ці довідки особисто. Кожна людина може вдома спокійно заповнити декларацію, може дома спокійно заповнити заяву, запакувати її в конверт і переслати її у відповідний місцевий орган влади. Таким чином, вказавши там свої телефони контактні, і, контролюючи момент призначення субсидії вже не особисто, а в контактному, в телефонному режимі. Хочу відразу сказати, що це справді революційна реформа системи субсидій в Україні, але і її виконання дуже серйозно залежить від того, наскільки місцеві органи влади ефективно можуть використати ті механізми, які будуть давати і дав їм уряд. Уряд сьогодні дав місцевим органам влади всі необхідні важелі", - повідомив П.Розенко.

Міністр нагадав, що в державному бюджеті України в цьому році зафіксовано рекордну суму на покриття системи субсидій - це понад 24 мільярди гривень, що є достатнім ресурсом для того, щоб покрити цю систему.

П.Розенко також повідомив про те, що півтора тижні тому, в четвер, у Міністерстві були зібрані всі представники обласних управлінь соціального захисту населення, додатково ще по три представника з кожної області, де було презентовано цю систему субсидій, роздано всі необхідні інструктивні матеріали, інструктивні листи для того, щоб всі ці інструкції і всі постанови уряду були в найкоротші терміни доведенні до місцевих органів влади.

Урядовець також зазначив, що на сайтах Кабінету Міністрів та Міністерства соціальної політики вивішені всі документи, що стосуються нової системи субсидій, вивішені бланки декларацій, вивішені бланки заяв.

"Окрім того, з позавчорашнього дня і на сайті Кабінету Міністрів, і на сайті Міністерства соціальної політики вивішені калькулятори розрахунку субсидій, де простий калькулятор, і кожна родина, скориставшись цим калькулятором, може приблизно розрахувати суму своєї субсидії, яка буде їй належати на оплату житлово-комунальних послуг.

Тобто ми публічно на сьогоднішній день робимо цю систему відкритою, робимо цю систему простою. Всі документи ухвалені, інструкції направлені на місця. І в  нас є на сьогоднішній день ще місяць для того, щоб перебудувати місцеві органи влади для надання нового сервісу нашим людям. І з іншого боку, проінформувати за цей місяць про нову систему субсидій, про нову можливість людям забезпечити себе і захистити свої соціальні права внаслідок підняття цін", - зазначив Міністр.

П.Розенко також відповів на усні запитання народних депутатів.

На запитання парламентаріїв також відповіли Віце-прем'єр-міністр Г.Зубко, перший заступник Міністра фінансів І.Уманський, Міністра аграрної політики та продовольства О.Павленко.

О.Павленко, зокрема відповів на запитання стосовно цін на продукти харчування та ліки, які сьогодні склалися в Україні. "За останні два тижні, коли курс "скакнув" серйозно до сорока, було намагання спекулянтів розгойдати ринок. Дуже серйозне намагання. І ми не раз збирали вже окремо і виробників, і ритейлерів, сказати, що хлопці, достатньо в Україні цукру, перевиробництво - 700 тисяч тон в наявності, достатньо в Україні зерна - 5,2 мільйона тон зараз є залишків при, скажемо, нашій необхідності перехідного залишку в 2 мільйони тон, і достатній, скажемо, рівень зараз є інтервенцій, який зараз робимо, аграрний фонд по регіонам працює в плановому режимі. Але в нас також викликає стурбованість, коли є все ж таки підняття. Ми вважаємо, що більшість піднять були спекулятивні, і та ж сама олія, яка сягнула до 28-и, потім 24-20-18, це, дійсно, були спекулятивні, чи інші очікування і намагання заробити гроші. Мінекономіки ініціював зустріч з Антимонопольним комітетом, щоб розібратися, яким чином були ті чи інші, підняття цін за останній тижні. І я знаю, що в Мінекономіки працює робоча група, яка ці питання буде розглядати. Звертаюся до всіх, продуктів в країні достатньо, харчова безпека забезпечена", - зазначив О.Павленко.

На цьому Година запитань до Уряду завершилася.

Головуючий звернувся до урядовців з проханням посилити роботу з парламентськими комітетами для того. "Це дасть нам можливість напрацьовувати рішення, які можуть бути ухвалені в залі українського парламенту. Тому я би просив використати цей час для серйозної, системної роботи", - наголосив В.Гройсман.

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій оголосив депутатські запити.

Після виступів народних депутатів із заявами, повідомленнями, Перший заступник Голови Верховної Ради України А.Парубій закрив пленарне засідання.

23-27 березня народні депутати працюватимуть в комітетах, комісіях і фракціях, 30 березня - 3 квітня - з виборцями.

Наступне пленарне засідання другої сесії відбудеться у вівторок, 7 квітня.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку