У ВІВТОРОК, 17 БЕРЕЗНЯ, ВІДБУЛОСЯ ПЛЕНАРНЕ ЗАСІДАННЯ ДРУГОЇ СЕСІЇ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ.


Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій перед початком засідання повідомив, що сьогодні в порядку денному є блок питань, які стосуються національної безпеки і оборони і потребують консолідованого і спільного рішення всього парламенту.


А.Парубій повідомив, що зараз відбувається засідання Ради коаліції за участю всіх голів фракцій і звернувся до народних депутатів з проханням дати ще час на обговорення цих важливих питань.

А.Парубій оголосив про те, що пленарне засідання розпочнеться о 12-й годині.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд о 12 годині 15 хвилин повідомила про те, що засідання Ради коаліції продовжується і пленарне засідання розпочнеться о 16-й годині.

О 16-й годині Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що зараз відбувається нарада Президента України з керівниками фракцій, на якій продовжується вироблення спільної позиції з питань порядку денного стосовно національної безпеки і оборони. Він звернувся до народних депутатів з проханням з розумінням віднестися до цієї важливої роботи і оголосив, що пленарне засідання розпочнеться о 17-й годині.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши пленарне засідання о 17-й годині, запропонував особливий порядок розгляду питань порядку денного, зокрема, включити до порядку денного законопроекти, внесені Президентом України і визначені ним як невідкладні для позачергового розгляду, розглянути їх і прийняти рішення.

Народні депутати включили до порядку денного проект закону про внесення зміни до статті 10 Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" (реєстр. №2378); проект постанови про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливій порядок місцевого самоврядування (реєстр. №2374); проект постанови про схвалення звернення від імені України до Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй та Ради Європейського Союзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки (реєстр. №2379); проект закону про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях (реєстр. №2346) і проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим (реєстр. №2260).

Парламентарії приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект закону про внесення зміни до статті 10 Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" (реєстр. №2378) доповів Представник Президента України у Верховній Раді України Степан Кубів. Він обумовив необхідність прийняття законопроекту потребою конкретизації набрання чинності окремими положеннями Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" та необхідністю втілення загальноприйнятих міжнародних стандартів, які мають стати передумовою проведення прозорих та демократичних виборів.

С.Кубів зазначив, що метою законопроекту є нормалізація суспільно-політичної ситуації та функціонування на належному рівні органів місцевого самоврядування на зазначених територіях шляхом проведення позачергових виборів депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів.

Секретар Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Олексій Гончаренко доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та в цілому.

О.Гончаренко також зазначив, що Президент України пропонує встановити, що статті 2-9 Закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" діють з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах, а також передбачити низку ключових умов щодо їх проведення. Серед них він відзначив: виведення усіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України; дотримання принципів політичного плюралізму і багатопартійності, рівності прав і можливостей участі у виборчому процесі; свободи передвиборної агітації, рівних можливостей доступу до засобів масової інформації та відновлення з цією метою українського теле- та радіомовлення, обігу українських друкованих засобів масової інформації на всій території Донецької та Луганської областей; дотримання гарантій вільного волевиявлення та таємного голосування, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути місця проживання в окремих районах Донецької та Луганської областей тощо.

Представники більшості фракцій коаліції підтримали законопроект і проекти постанов.

Голова фракції Радикальної партії О.Ляшко повідомив, що фракція не буде голосувати за цей законопроект.

Голова фракції "Батьківщина" Ю.Тимошенко зазначила, що фракція ухвалила рішення, згідно з яким народні депутати будуть самостійно визначатися під час голосування.

Про підтримку законопроекту заявив представник депутатської групи "Відродження" В.Бондар.

Проти прийняття законопроекту висловився представник Опозиційного блоку Ю.Воропаєв, який "не побачив у законопроекті особливого порядку діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей".

Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій звернув увагу на те, що під час виступів недостатньо було приділено уваги суті законопроекту, який в першу чергу передбачає повний контроль з боку України за проведенням виборів за українським законодавством і закликав парламентаріїв "не боятися і проголосувати за цей законопроект".

Головуючий перед голосуванням наголосив про те, що цей закон про особливості здійснення місцевого самоврядування на певний період після проведення вільних виборів.

Верховна Рада 265 голосами прийняла законопроект за основу та в цілому.

До порядку денного було включено проект постанови про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями за реєстр. №2396.

Народні депутати 296 голосами ухвалили постанову "Про визначення окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, в яких запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування" (реєстр. №2374).

В.Гройсман зачитав текст проекту постанови про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями (реєстр. №2396).

280 голосами проект постанови було прийнято за основу та в цілому.

Верховна Рада 341 голосами прийняла за основу та в цілому Постанову "Про схвалення звернення від імені України до Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй та Ради Європейського Союзу стосовно розгортання на території України міжнародної операції з підтримання миру і безпеки" (реєстр. №2379).

Верховна Рада 305 голосами схвалила рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2015 році для участі у багатонаціональних навчаннях. Відповідний Закон було прийнято 305 голосами.

302 голосами було прийнято за основу та в цілому Постанову "Про Звернення Верховної Ради України до Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ про порушення прав і свобод людини у Автономній Республіці Крим" за реєстр. №2260.

В.Гройсман оголосив закритим пленарне засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку