У СЕРЕДУ, 4 БЕРЕЗНЯ, ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ ПРОДОВЖИЛА РОБОТУ В ПЛЕНАРНОМУ РЕЖИМІ.

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, відкривши ранкове засідання, повідомив про те, що сьогодні вранці о 4 годині 15 хвилин стався вибух на шахті ім. Засядька у м. Донецьку, в результаті якого загинуло 32 людини.

Народні депутати хвилиною мовчання вшанували пам'ять загиблих.

В.Гройсман стосовно подій у сесійному залі вчора зазначив: "те, що вчора відбулося, ганебне явище взагалі для українського парламенту, для кожного з нас. Ми можемо мати різні думки, ми можемо мати різні політичні погляди, але протягувати руки, що вже було не вперше в цих стінах, я думаю, що є неприйнятним. Якщо для когось є прийнятним, то підніміть руку і скажіть, що це ваші стандарти життя і, я думаю, що ви будете в меншості. Але піднімати руки і фізично вирішувати будь-які розбіжності - це є неприпустимо. І ми маємо з вами достатньо жорстко реагувати на ці події".

В.Гройсман також повідомив про те, що вчора після завершення пленарного засідання у нього в кабінеті відбулася двогодинна розмова з лідерами фракцій і груп. "Ми домовились про те, що більше ніхто не дозволить собі протягувати руки до своїх колег або будь-кого іншого в цій залі. Це є принципова позиція керівників фракцій. І це має бути нормою, а не позором українського парламенту. В нас є достатньо аргументів і інтелекту для того, щоб з'ясовувати в рамках закону нормальної етики і без сорому, який вчора переживав український парламент", - наголосив він.

В.Гройсман повідомив, що сьогодні внесе законопроект, згідно з яким, народний депутат буде позбавлений права брати участь у пленарних засіданнях до 15 днів. "Реакція буде жорсткою і принциповою", - наголосив він.

Головуючий надав слово голові фракції Радикальної партії Олегу Ляшку і голові депутатської групи "Воля народу" Ігорю Єремеєву.

О.Ляшко зазначив, що фракція засуджує застосування фізичної сили в залі парламенту. "Це справді сором, бо люди нас обирали для того, щоб ми захищали їхні інтереси, голосуючи за закони, захищали інтереси власним інтелектом, а не кулаками".

"Але, шановний пане Гройсман, Голова Верховної Ради, іще більший сором - повернення до зали українського парламенту корупції політичної. Ще більший сором - повернення до зали українського парламенту політичної проституції. Ще більший сором - повернення до зали українського парламенту тушок. Особа, про яку ви згадували, Сергій Мельничук, був обраний народним депутатом України від Радикальної партії Олега Ляшка. За зраду України, за блокування Міністерства оборони України в умовах війни, що прирівнюється до зради, він був виключений із складу фракції Радикальної партії. І що ми бачимо? Ця людина вчора заходить до олігархічної групи під керівництвом Єремеєва, яка складається з колишніх регіоналів", - наголосив він.

О.Ляшко назвав спільним завданням припинення політичної корупції у Верховній Раді.

В.Гройсман повідомив, що він сьогодні внесе законопроект, згідно з яким народний депутат, виключений зі складу депутатської фракції, не буде мати право брати членство в іншій групі або фракції. "Сьогодні я внесу у порядок денний з вашого рішення, доопрацювати в комітетах. І завтра маємо вийти і проголосувати його як закон, як зміни до закону, і раз і назавжди поставити цю міграцію поза законом в межах цієї зали. Якщо виключити - все! Позафракційний може бути депутат, поза групою", - наголосив він.

І.Єремеєв у виступі зазначив, що "країну захлеснули дешевий популізм і епатаж". "І тільки хто-небудь хоче сказати слово проти, починається політичне гоніння. І вчорашні події - це саме політичні гоніння", - наголосив він.

І.Єремеєв також зазначив, що "сьогодні це - зведення політичних рахунків, бо кожний лідер політичної партії хоче мати раба в своїй фракції, який буде нажимати на кнопки і не буде мати права голосу. Але країна змінилася і ті депутати, які вперше зайшли, такі, як народний депутат Мельничук, не готовий жити за цими правилами". Він повідомив, що група "Воля народу" "однозначно підтримує позицію, що у Верховній Раді не повинно бути рукоприкладства і бере на себе зобов'язання - підтримувати пропозиції, які дасть Голова Верховної Ради, і готова підтримувати пропозиції покарати кожного, хто буде ганьбити Верховну Раду.

В.Гройсман надав слово народному депутатові Ірині Геращенко, яка від жінок Верховної Ради засудила інцидент. " Ми не просто засуджуємо таку поведінку, а ми вважаємо, що в той час, коли наші чоловіки на фронті демонструють доблесть, битися в парламенті - це просто ганьбити звання українського чоловіка", - наголосила вона і закликала колег "не битися, а нормально працювати".

Голова фракції Радикальної партії О.Ляшко вибачився перед Верховною Радою і громадянами за те, що він привів до парламенту людину, "яка зрадила країну".

Перший заступник голови Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України Павло Пинзеник повідомив, що Комітет розглянув інцидент, який стався у сесійні залі 3 березня.

Під час обговорення питання члени Комітету дійшли висновку, що ініціатором інциденту був народний депутат Сергій Мельничук, що призвело до застосування фізичного насилля у залі засідань та кулуарах Верховної Ради України.

Комітет ухвалив висновок та рекомендує Верховній Раді прийняти рішення про позбавлення народного депутата С.Мельничука права брати участь у п'яти пленарних засіданнях Верховної Ради.

Комітет також прийняв рішення рекомендувати головам депутатської фракції Радикальної партії та депутатської групи "Воля народу" не просто констатувати неприйнятний факт фізичного насильства у Верховній Раді, а також принести вибачення за неетичну поведінку народних депутатів-членів відповідних фракцій.

Народні депутати за результатами двох голосувань не підтримали пропозицію Комітету з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради України щодо позбавлення права народного депутата С.Мельничука відвідувати п'ять пленарних засідань.

Позиції фракцій озвучили керівники фракцій.

Народний депутат Юрій Луценко попросив колег заспокоїтися і зараз проголосувати за позбавлення права на участь у п'яти пленарних засіданнях "зачинщика" учорашньої бійки народного депутата С.Мельничука і голову фракції Радикальної партії О.Ляшка, який своїми словами "образив Верховну Раду".

Голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк запропонував відкласти прийняття рішення з цього питання, а зараз перейти до прийняття рішення щодо суддів.

В.Гройсман зазначив, що рішення щодо інциденту буде прийнято після перерви о 12-й годині, під час якої будуть проведені консультації.

Головуючий запропонував включити до порядку денного кілька законопроектів.

Народні депутати проголосували за включення до порядку денного законопроектів за реєстр. №№2300, 2299, 2269.

Проекти постанов про надання згоди на затримання та арешт (взяття під варту) окремих суддів доповів Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк. Він зазначив, що Верховний Суд України підтримав подання Генеральної прокуратури України про надання згоди Верховної Ради України на затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді арешту для суддів Печерського райсуду Києва Віктора Кицюка, Оксани Царевич, Сергія Вовка.

Голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проекти постанови в цілому.

Судді Печерського райсуду Києва Віктор Кицюк та Оксана Царевич у своїх виступах зазначили, що коли мова йде про скасування суддівської недоторканності в рамках кримінального провадження, то це кримінальне провадження має здійснюватися виключно в процесуальний спосіб.

Вони також повідомили, що двічі зверталися до Верховного Суду, надавали відповідні пояснення, двічі зверталися до комітету з заявами, в яких висловлювали свою позицію, але "ті доводи, які ми двічі надсилали на адресу Верховного Суду України, коли ми стверджували про безпідставність висунутої підозри, про закінчення строків досудового розслідування в даному кримінальному провадженні, про відсутність виняткових обставин,  з якими  закон би пов'язував необхідність внесення такого роду клопотання, вони Верховним Судом України залишилися поза увагою.

Верховна Рада ухвалили всі три проекти постанов і надала згоду на затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді арешту для суддів Печерського райсуду Києва Віктора Кицюка, Оксани Царевич, Сергія Вовка.

Народні депутати 238 голосами прийняли за основу проект закону про внесення змін до Закону України "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті" щодо валютного регулювання та валютного контролю (реєстр. №2265), розглянутий на попередньому засіданні, з урахуванням пропозицій, які озвучив народний депутат Ю.Луценко. Вони стосувалися того, що термін 90 днів, на які пропонується обмежити експортно-імпортні операції, діючим законодавством має всі повноваження встановлювати Національний банк, і не має потреби його встановлювати безпосередньо ще раз у законі, і обмеження дії цього закону до 31 грудня 2015 року.

Проект закону про внесення змін до Закону України "Про організацію оборонного планування" (реєстр. №1547) у новій редакції доповів заступник Міністра оборони Петро Мехед. Він зазначив, що метою проекту є вдосконалення наявної системи оборонного планування у Збройних Силах України та інших військових формуваннях.

Проектом пропонується викласти Закон "Про організацію оборонного планування" в новій редакції, уточнивши його положення щодо завдань оборонного планування, повноважень об'єктів та суб'єктів оборонного планування, доповнивши перелік і зміст документів оборонного планування, завдань оборонного огляду і організації його проведення, встановивши взаємозв'язок оборонного планування з іншими видами планування, в тому числі з плануванням застосування та діяльності складових сектору безпеки і оборони тощо.

Законопроектом узгоджується порядок здійснення оборонного планування з іншими видами планування, зокрема, стратегічним плануванням застосування Збройних Сил України, плануванням діяльності правоохоронних органів, плануванням заходів з підготовки населення і території держави до оборони та мобілізаційним планам.

П.Мехед зазначив, що прийняття законопроекту сприятиме оптимізації структури та порядку розроблення документів оборонного планування, вдосконаленню координації дій органів державної влади у вирішенні завдань оборони, ефективному використанню можливостей складових сектору безпеки і оборони.

Голова Комітету з питань національної безпеки і оборони Сергій Пашинський доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти проект за основу.

Народні депутати наголошували на тому, що сьогодні безпека і оборона України потребує всілякої підтримки. За їхніми словами, до цього їх "спонукає зовнішня загроза".

За результатами голосування законопроект 246 голосами було прийнято за основу.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення розрахунків за енергоносії, а також для погашення позик, отриманих від міжнародних фінансових організацій (реєстр. №1538) доповів перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Кістіон. Він зазначив, що проект розроблений Міністерством з метою стабілізації фінансово-господарського стану підприємств тепловодопостачання та водовідведення, який на даний час є досить критичним.

Доповідач повідомив, що з 147 підприємств водопровідного господарства, які є ліцензіатами Національної комісії, заборгованість тільки по заробітній платі сягає близько 45 мільйонів гривень.

За спожиту електричну енергію борг сягає понад 4,5 мільярдів гривень. З 227 підприємств теплоенергетики, які є ліцензіатами Національної комісії, заборгованість по заробітній платі понад 11 мільйонів гривень. Борг за енергоносії, тобто газ, сягає понад 18 мільярдів гривень.

За словами доповідача, реформування житлово-комунальної галузі вимагає значного вливання інвестицій, що на разі успішно реалізується за рахунок кредитів міжнародних фінансових організацій. Погіршення фінансово-господарського стану підприємств тепловодопостачання та водовідведення та відсутність прозорості у розподілі фінансових потоків, що надходять, як плата за комунальні послуги, негативно позначаються на інвестиційній привабливості і залученні коштів у галузь, яка відлякує потенційних інвесторів.

Законопроектом пропонується запровадити поточні рахунки із спеціальним режимом використання для суб'єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення. Механізм розподілу коштів визначається порядком, затвердженим Кабінетом Міністрів.

Доповідач наголосив на тому, що запровадження спеціальних рахунків - не мета, а лише спосіб для стабілізації стану підприємств централізованого тепловодопостачання та водовідведення, що забезпечить в тому числі і прозорість розподілу коштів підприємств-монополістів та значно підвищить інвестиційну привабливість.

В.Гройсман перед наступним виступом надав останню інформацію з шахти ім. Засядька, повідомивши, що доля 32 шахтарів невідома, їх шукають. "Зараз підтверджується загибель тільки однієї людини. Будемо сподіватися, що рятівники допоможуть", - зазначив він.

Заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак доповіла рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді відхилити цей законопроект, оскільки його норми суперечать статтям 12, 19, 44 Господарського кодексу України в частині заборони втручання у господарську та комерційну діяльність господарюючих суб'єктів та застосування щодо них засобів регуляторного впливу. Крім того, за її словами, члени Комітету зважили на те, що ухваленою Коаліційною угодою депутатських фракцій більшості у Верховній Раді України VIII скликання передбачено скасування спеціальних рахунків для розрахунків визначеного призначення.

А.Бабак також повідомила, що за час підготовки законопроекту до розгляду до Комітету надійшла значна кількість клопотань від органів місцевого самоврядування, водоканалів, профільних асоціацій з проханням відхилити законопроект як такий, що завдає шкоди галузі.

Заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ігор Насалик у виступі зазначив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу. Однак, він, як міський голова, який 8 років пропрацював в місцевому самоврядуванні, який глибоко знає комунальні підприємства, просить не голосувати за цей закон, бо він "повністю зруйнує комунальні підприємства".

І.Насалик назвав кілька цифри, які дають підставу не голосувати за цей закон. За його словами, комунальні підприємства кредитують державу сьогодні по різниці в тарифах на понад 4,5 мільярда гривень. За останні роки власні доходи міст, які залучені на повноваження державі склали в 2011 році склали 14,1 мільярда гривень, в 2013 році - 17 мільярдів гривень, в 2014 році - більше 50 відсотків.

За результатами голосування ("за" - 90 голосів) законопроект був відхилений.

Після перерви народні депутати повернулися до питання, яке обговорювалося зранку, - про інцидент, який стався у сесійному залі на минулому засіданні.

В.Гройсман поставив на голосування пропозицію профільного комітету про позбавлення народного депутата С.Мельничука права участі у п'яти пленарних засіданнях.

Парламентарії 230 голосами підтримали пропозицію профільного комітету з другої спроби.

Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств (реєстр. №1599) доповів народний депутат Вадим Івченко. Він зазначив, що сьогодні аграрний сектор економіки забезпечує 31 відсоток валового внутрішнього продукту. Це єдиний сектор, який показав зростання в 2014-у році. "Але хто ж забезпечує продовольчу безпеку? Сьогодні статистика свідчить, що близько 85 відсотків овочів, близько 80 відсотків молока, близько 75% м'яса ВРХ, 65% - м'яса свиней забезпечують саме особисті селянські господарства. Але, колеги, як вони торгують? Вони сьогодні не можуть вийти на організований ринок тому, що вони не мають статус сільгосптоваровиробника. Вони сьогодні не можуть напряму збувати свою продукцію переробним і заготівельним підприємствам. Щороку ринок є тіньовим майже на 80 відсотків. При переробних підприємствах створюються так звані посередники, які збирають за безцінь у селян цю продукцію. А далі продають по статистиці, наприклад, молоко і яловичина - близько в 2 з половиною рази дорожче, овочі - в 4 на організованому ринку цим підприємством. Нараховують ПДВ, відшкодовують ПДВ, і фактично всі кошти селян залишаються у цих посередників. Ми порахували - близько 2 мільярди іде в тінь", - зазначив В.Івченко.

За його словами, цим законопроектом пропонується перетворити особисті селянські господарства у сімейні ферми. Це дозволить легалізувати та ввести в правове поле діяльність особистих селянських господарств, посилить соціальний захист. "Ви знаєте, що сьогодні ці одноосібники не мають пенсійного забезпечення, не мають ніякого соціального захисту. Ми надаємо особистим селянським господарствам без створення юридичної особи статус сільгосптоваровиробника. У них з'являється мотивація. Ці особисті селянські господарства можуть нарощуватись. Відкривати сімейні ферми, відкривати сімейну переробку. Вони зможуть збільшити доходи сільського населення. А головне, ми можемо в бюджеті передбачити програму підтримки.

Я знаю, що сьогодні Міністерство АПК підписало з канадським фондом про підтримку майже 300 тисяч таких сімейних ферм. Вони можуть отримувати кредити, вони можуть претендувати на відшкодування відсоткових ставок по цим кредитам. Вони увійдуть в організований ринок.

Одним словом, цей законопроект дає можливість цим особистим селянським господарствам, добровільно які прагнуть, позбутися посередників і вийти на організований ринок", - наголосив народний депутат.

В.Івченко доповів рішення Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект за основу.

Народні депутати під час обговорення наголошували на важливості сьогодні підтримати фермерів і фермерські господарства, дати можливість власне сім'ям створювати такі фермерські господарства. Єдине, на їхню думку, що очевидно, що законопроект потребує суттєвого доопрацювання з тим, аби чіткіше всі ці терміни прописати і абсолютно зрозумілі алгоритми людям. За їхніми словами, аграрний комплекс надзвичайно важливий для України. Він дає величезні находження сьогодні до бюджету. Тому необхідно зробити все, щоб стимулювати розвиток сільського господарства і, зокрема, фермерського господарства.

Народні депутати 230 голосами підтримали законопроект за основу.

Проект закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо посилення відповідальності за порушення законодавства про встановлення та/або використання спеціальних сигнальних пристроїв) за реєстр. №1137 доповів народний депутат Сергій Міщенко. Він запитав у колег: "якщо співробітник міліції встановить, що на автомобілі не спецпризначення встановлені якісь сигнали, чи зможе він сьогодні, на сьогоднішній день притягнути таку особу до адміністративної відповідальності? Можу вам відповісти, що ні, фактично ні. Тому що такі адміністративні справи в судах були закриті. Чому?" і пояснив: редакція сьогоднішньої статті 122 з позначкою 5 Кодексу про адміністративні правопорушення говорить про наступне, що тільки дві складові повинні міститися в правопорушенні, щоб притягнути людину до адміністративної відповідальності - це встановлення і використання. Всі логічно розуміють, якщо людина такі сигнали встановила, то вона не просто їх встановила, вона збиралася їх використовувати. Але співробітники міліції, на жаль, якщо вони встановлять на вулицях якогось міста, якщо вони не були використовувані такі звукові сигнали чи світлові сигнали, то вони не зможуть скласти адміністративний протокол.

С.Міщенко запропонував "прибрати з наших доріг мажорів, блатних, всяких чиновників, які замість того, щоби мати дозвіл на такі сигнали, сують в обличчя співробітнику міліції корочку - оце для них головний дозвіл" та встановити адміністративну відповідальність за незаконне встановлення, незаконне використання і незаконне надання дозволів на спеціальні пристрої.

Законопроект 232 голосами було прийнято за основу.

Доповідач наступного законопроекту - про внесення змін до статті 187 Кримінального кодексу України (щодо посилення відповідальності за вчинення розбійних нападів) за реєстр. №1189, - народний депутат Антон Геращенко зазначив, що за останній рік зросла кількість зброї, яка незаконно потрапляє до України як із зони антитерористичної операції, так і іншими шляхами. Тому, за його словами, збільшилась чисельність розбійних нападів, грабежів з використанням вогнепальної зброї.

А.Геращенко нагадав, що відповідальність за такі злочини була встановлена за частиною першою статті 187 Кримінального кодексу від 3 до 7 років залишення свободи. І суди часто приймали рішення давати умовний термін тим особам, які вперше робили грабіж. Для посилення відповідальності народний депутат запропонував підняти строк, передбачений частиною першою статті 187 - з 5 до 8 років. "Щоб суди могли давати реальні строки вже за перший грабунок з використанням вогнепальної зброї", - пояснив він.

Проектом також пропонується ввести за першою частиною цієї статті відповідальність з конфіскацією майна тих, хто приймав участь у грабунках та розбійних нападах та уточнити формулювання, зазначивши, що відповідальність посилюється за грабіж з використанням вогнепальної зброї.

Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем'якін доповів рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Народні депутати 239 голосами направили законопроект на доопрацювання.

Парламентарії розглянули ще один законопроект щодо вдосконалення кримінального законодавства - про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо приведення у відповідність законодавства до норм Кримінального кодексу України стосовно продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру) за реєстр. №1200. Його суть доповів народний депутат Олег Осуховський. Цим проектом пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо приведення порядку продовження, зміни або припинення застосування примусових заходів медичного характеру у відповідність до вимог Кримінального кодексу України.

Доповідач зазначив, що неузгодженість між статтями Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів на практиці призводить до несвоєчасного надання особі фігуранту кримінального провадження психіатричної допомоги. З огляду на це й виникла необхідність на законодавчому рівні врегулювати порядок застосування примусових заходів медичного характеру.

Верховна Рада 232 голосами прийняли законопроект за основу та в цілому з урахуванням висловлених під час обговорення пропозицій.

Народні депутати не підтримали пропозицію головуючого про включення до порядку денного сесії законопроектів за реєстр. №№2190 і 2139.

В.Гройсман зазначив, що 4 березня виповнюється 220 років з дня народження Михайла Вербицького, українського священика, композитора, диригента і громадського діяча, автора музики до українського державного та національного гімну.

На пропозицію головуючого народні депутати, вшановуючи день народження видатної особистості, заспівали Державний Гімн України.

В.Гройсман закрив пленарне засідання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку