У слуханнях взяли участь народні депутати, представники державних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, прокуратури та судової системи, науковців, громадських організацій, створених мешканцями гуртожитків.

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, відкриваючи слухання, зазначив, що забезпечення населення житлом залишається однією з найгостріших проблем українського суспільства, яка дісталася Україні у спадок від Радянського Союзу. За його словами, у 1991 році серйозного поліпшення житлових умов потребували майже 2 мільйони українських сімей і громадян. За його словами, ця цифра є статистичною і не відображає реального стану. "Сьогодні таких людей і сімей у нас є близько мільйона. З цього мільйона близько 450 тисяч - це мешканці гуртожитків, які в першу чергу потребують покращення житлових умов", - наголосив Р.Кошулинський.

Говорячи про ситуацію по країні, Р.Кошулинський відзначив, що вона різна і нерівномірна. Зокрема, наприклад, в Києві 13 гуртожитків перебувають в задовільному технічному стані, а 50 - в незадовільному. В Донецькій області навпаки: 61 гуртожиток - у задовільному, 24 - в незадовільному. В Одеській області ці цифри майже рівні: 32 на 36 відповідно.

Р.Кошулинський також проаналізував ситуація з гуртожитками, які перебувають у різних формах власності. В Тернопільській області в державній власності гуртожитків взагалі немає. А в Одеській їх аж 90. Так само в приватній власності. Наприклад, щодо включення до фондів, статутних фондів акціонерних колективних товариств, створених протягом приватизації та корпоратизації, у Івано-Франківській області 1 гуртожиток, а в Києві - 66.

Р.Кошулинський зазначив, що Верховна Рада за останній час для розв'язання цієї гострої проблеми ухвалила низку законодавчих актів: Закон "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" і "так звану, неймовірно "щасливу" для всіх Загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2012-2015 рік".

Головуючий закликав учасників слухань до гострої розмови, висловлення пропозицій щодо оновлення, осучаснення чинного законодавства, щоб вони лягли в ті законодавчі ініціативи, які Верховна Рада зможе ухвалити і максимально покращити перебування людей в гуртожитках, покращити їх житлові умови.

З доповіддю виступив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов. Він розповів про процес приватизації житла, починаючи з 1992 року, зазначивши, що в результаті цього громадяни, які проживають у гуртожитках постійно та не мають іншого житла, залишилися поза увагою держави.

Урядовець повідомив, що за даними Державної служби статистики загальна кількість гуртожитків станом на 1.05.2014 в Україні складає 9 тисяч 561 одиницю. З них: учбові, відомчі та інші - 6 тисяч 189 одиниць, комунальної форми власності - 1957 одиниць, державної форми власності - 761 одиниця, гуртожитків, що увійшли до статутних капіталів товариств - 654 одиниці. Загалом в гуртожитках державної і комунальної власності та таких, що увійшли до статутних капіталів товариств проживає 454 тисячі чоловік.

Заступник Міністра також нагадав про законодавчі акти, ухвалені з метою реалізації конституційного права громадян мешканців гуртожитків на житло, набуття такими громадянами власного помешкання, та припинення порушень їх житлових прав.

Говорячи про ситуацію, яка склалася зараз, доповідач повідомив, що при Міністерстві утворено робочу групу з розв'язання проблем мешканців гуртожитків, до складу якої увійшли: народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, уповноважені Верховної Ради з прав людини та Адміністрації Президента України, а також громадських організацій. За його словами, для отримання інформації про хід передачі гуртожитків у власність територіальних громад та надання дозволів громадянам на приватизацію в цих гуртожитках Мінрегіоном запроваджено щоквартальний моніторинг.

А.Білоус поінформував про заходи, які вживаються Мінрегіоном для вирішення проблемних питань мешканців гуртожитків. Зокрема, заплановано: формування єдиного переліку гуртожитків, на які поширюється дія Закону "Про забезпечення і реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків", посилення співпраці з державними органами та громадськими організаціями щодо вирішення проблемних питань мешканців гуртожитків, розроблення та прийняття ряду нормативно-правових актів, положення про гуртожитки, зміни до Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад; порядок утримання приватизованих та неприватизованих житлових, нежитлових і допоміжних приміщень у гуртожитках; порядок відшкодування витрат власниками гуртожитків за проведений ремонт житлових та допоміжних приміщень у гуртожитку громадянами, які на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитку та фактично проживають у ньому; порядок нарахування плати за житлово-комунальні послуги у гуртожитках; зміни до Наказу №396 "Про затвердження положення про порядок передачі квартир жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян" щодо переліку документів, необхідних для приватизації житлових приміщень у гуртожитках; посилити роботу з регіонами, де неналежним чином здійснюється реалізація житлових прав мешканців гуртожитків.

Заступник Міністра, підсумовуючи, висловив сподівання, що спільні зусилля усіх гілок влади у розв'язанні проблем півмільйона громадян, які проживають у гуртожитках, дадуть можливість поступово вирішити всі ці питання.

Перший заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики Геннадій Зубко у співдоповіді зазначив, що проведений аналіз розв'язання гострої суспільної проблеми свідчить: практично на 70 відсотків нічого виконано не було.

Г.Зубко звернув увагу на відсутність єдиної статистики: Фонд держмайна, Міністерство регіонального розвитку, Державне управління статистики дають різні цифри щодо кількості гуртожитків, які перебувають у державній, приватної та комунальній власності.

Представник Комітету однією з основних проблем незадовільного стану виконання всіх заходів стосовно гуртожитків назвав фінансування тієї державної програми, яка була визначена для передачі гуртожитків з державної і приватної власності у комунальну власність з можливістю їх приватизувати.

Г.Зубко назвав фінансуванню програми "знущанням" - передбачалося виділити 249 мільйонів у 2012 році, було виділено 60 мільйонів гривень, "не виділено, а передбачено бюджетом".

Співдоповідач стосовно стану передачі гуртожитків взагалі, повідомив, що у в приватній власності зараз перебуває 654 гуртожитки, 1 тисяча 957 гуртожитків в комунальній власності, з яких прийнято рішення про приватизацію 1 тисячу 539, а приватизовано лише 167. В цих гуртожитках, по яких вже прийнято рішення і які вже є в комунальній власності, і які вже можна приватизувати, проживає 285 тисяч 298 громадян, тобто приблизно населення обласного центру, міста Житомир.

Г.Зубко, говорячи про інші проблеми, відзначив ще одну - не визначена категорія гуртожитків та громадян, на яких поширюються дії законів, відсутність визначення на законних підставах. "Той ордер, який сьогодні вимагається, дуже багато мешканців були поселені в гуртожитки за рахунок листів, за рахунок якихось там інших дозволів, документів. І зараз ці громадяни, які дуже довгий час живуть в гуртожитках, вони не мають права скористатися цим. Не передбачено умови статусу гуртожитків, надання статусу соціального житла або перепрофілювання, а також відсутність підстав, при яких суд приймає рішення про передачу гуртожитків у власність громади", - пояснив він.

Представник Комітету розповів про перешкоди, які виникають при застосуванні закону. Він ще раз нагадав про відсутність фінансування, а також звернув увагу на відсутність можливості фінансування капітального ремонту, відсутність механізму передачі гуртожитків, - це стосується гуртожитків, які були передані в статутні капітали підприємств, відсутність технічної, містобудівної та землевпорядної документації, для того щоб можна було передати гуртожитки в комунальну власність, ускладнення з оформленням документів приватизації, а також порушення норм Закону "Про реалізацію прав мешканців гуртожитків", для того щоб можливо було їх захистити.

Г.Зубко зазначив, що на законодавчому рівні необхідно в 2014 році потрібно прийняти єдиний узгоджений законопроект про внесення змін до Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" та ті нормативні акти, які сьогодні не дозволяють передати ці гуртожитки.

На думку народного депутата, органам самоврядування потрібно створити комісії з проведення інвентаризації, розроблення та затвердження місцевих програм.

Найголовнішим завданням представник Комітету вважає завершення передачі гуртожитків з державної форми власності у комунальну, яке дозволить 498 тисячам мешканців гуртожитків знайти своє житло.

Учасники парламентських слухань взяли участь в обговоренні доповіді і співдоповіді.

Народний депутат Дмитро Андрієвський, який представляв на слуханнях Спеціальну контрольну комісію Верховної Ради з питань приватизації, під час виступу, зокрема, зазначив, що основним питанням, з яким звертаються до Комісії громадяни - це питання приватизації кімнат у гуртожитках, які були включені до статутних фондів товариств, створених в процесі приватизації. За його словами, це стосується 745 гуртожитків, в яких проживає майже 100 тисяч людей. Він подякував своїм колегам - народним депутатам, які підготували відповідний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України" (щодо вдосконалення правового врегулювання житлових прав мешканців гуртожитків) (реєстр. №4879). Парламентарій висловив впевненість, що прийняття цього законопроекту дозволить владнати питання гуртожитків, які було передані до статутних фондів.

Д.Андрієвський звернувся до учасників слухань з проханням "активніше звертатися до Контрольної комісії з питань приватизації". "Ми будемо дуже ретельно всі ці питання відслідковувати. Ми проводимо постійно засідання і зробимо все, щоб врегулювати цю проблему", - пояснив він.

Народний депутат також зазначив, що для багатьох громадян кімната у гуртожитку є єдиним житлом. На отримання безоплатного комфортного житла від держави вони вже не розраховують. Він звернув увагу на підготовлений законопроект про основні засади державної житлової політики, де "чітко врегульовуються і права мешканців гуртожитку, і права надання соціального житла, які мають надаватися, замість того щоб людина, родина проживала все своє життя в гуртожитках".

Наступний промовець - віце-президент Національної академії наук України, академік НАН України Анатолій Загородній - поінформував про ситуації з гуртожитками, які утримує Національна академія наук України. Він зазначив, що "Академія наук із розумінням ставиться до тих потреб, які мають мешканці її гуртожитків, особливо сімейні, і робить все від неї залежне для збільшення обсягу будівництва службового житла за рахунок усіх джерел фінансування… і має глибоке переконання в необхідності забезпечення житлом своїх працівників не за рахунок приватизації кімнат в гуртожитках, а шляхом реалізації програми будівництва житлових будинків, де НАН України виступає замовником".

Перший заступник голови Вінницької міської ради Володимир Кістіон повідомив, що у житловому фонді міста перебуває 130 гуртожитків різних форм власності. Він відзначив, що "умови проживання в гуртожитках досить низькі і ті проблеми, які є в гуртожитках, вони в принципі стандартні - це поганий санітарно-технічний стан, це - проблеми самовільних перепланувань місць загального користування, це - відсутність можливості індивідуального обліку споживання як електроенергії, так і комунальних послуг".

В.Кістіон вважає, що необхідно доопрацювати законодавчу базу. "Ми впевнені, якщо буде відповідне фінансове забезпечення як з боку держави, так буде і відповідна підтримка органів місцевого самоврядування. Тоді ми цю проблему спільно вирішимо"", - зазначив він.

Народний депутат Валерій Дубіль у виступі зазначив, що питання гуртожитків найбільш болюче в Чернігівській області. Він розповів про діяльність робочої групи, створеної при парламентському Комітеті з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики з підготовки законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення правового врегулювання житлових прав мешканців гуртожитків) за реєстр. №4879. За його словами, у цьому проекті визначення законності підстави володіння житлового приміщення в гуртожитках є не тільки на підставі спеціальних ордерів, а також на підставі рішень, які видавали профкоми або адміністрації, та інші рішення. Зокрема, пропонується визначити законність підстав володіння житловим приміщенням у гуртожитках - це наявність рішення про надання житлового приміщення.

Законопроектом також встановлюються підстави і порядок визнання недійсним рішення про надання житлового приміщення, окрім ордеру. До таких підстав належить: подання громадянами не відповідаючих дійсності відомостей про потребу в поліпшенні житлових умов, порушення прав інших громадян або організацій на надане житлове приміщення, неправомірність дій службових осіб при вирішенні питання про надання житлового приміщення, а також в інших випадках порушення порядку і умов надання жилих приміщень.

Згідно з проектом, головними умовами для приватизації житлових приміщень у гуртожитках має бути законність отримання на володіння цих приміщень і тривале, відкрите, безперервне володіння ними та нереалізація в повному обсязі свого право на таку приватизацію. При цьому, реєстрація і місце проживання не є обов'язковим.

Проект також передбачає, що мешканці кімнат у гуртожитках, що добросовісно заволоділи таким нерухомим майном і продовжують відкрито, безперервно володіти ним не менше 10 років, зможуть звернутися до суду і визнати право власності на цю кімнату. Така норма спростить понад 552 тисяч мешканців гуртожитків умови для приватизації кімнат.

Законопроектом передбачається визначити, що рішення місцевих рад щодо подальшого використання гуртожитків, які було прийнято у власність територіальних громад, приймаються за попереднім погодженням з мешканцями цих гуртожитків в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів, а також поширити дію Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" на гуртожитки, які було передано товариствам до статутних капіталів, інших юридичних осіб або відчужено іншим шляхом.

Проектом пропонується продовжити дію мораторію на 12 років з дня опублікування Закону "Про забезпечення та реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків".

В.Дубіль висловився за прискорення розгляду і прийняття у 2014 році проект закону №4879.

Мешканка гуртожитку міста Чернігова П.Россол у виступі зазначила, що рекомендації комітетських слухань "Про стан виконання законів України щодо забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", які були проведені у квітні 2012 року, невиконані.

Вона вважає, що в рамках діючого законодавства місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування можуть самостійно вжити ряд вичерпних заходів для сприяння житлових прав мешканців гуртожитків.

П.Россол озвучила низку рекомендацій обласним, Київській міській, місцевим державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування щодо активізації роботи по залученню громадського контролю за розподілом та отриманням житла у гуртожитках шляхом створення наглядових рад та постійних комісій і забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків тощо.

Ще один учасник слухань - заступник Криворізького міського голови Дніпропетровської області Григорій Вербицький - повідомив про те, що після вступу у 2009 році Закону "Про забезпечення і реалізацію житлових прав мешканців гуртожитків" у місті Кривому Розі створено міську постійно діючу комісію із забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків, засідання якої проводяться щомісяця. За його словами, за останні 5 років вдалося більше ніж у два з половиною рази зменшити кількість звернень мешканців гуртожитків до органів місцевого самоврядування з різних питань, постійно проводиться робота по переселенню жителів, які займають ліжко-місця з можливістю зайняття окремої кімнати для отримання можливості в подальшому реалізувати право на приватизацію.

Промовець висловив низку пропозицій, необхідних для повного виконання норм закону.

Народний депутат Ігор Васюник зазначив, що "через недосконалість українського законодавства гуртожитки приватизували разом з людьми. А згодом гуртожитки передали до інших статутних капіталів або відчужили в інший спосіб.

Мешканці таких гуртожитків, на відміну від інших, не захищені законодавством, вони не можуть приватизувати своє житло, не можуть прописати своїх дітей, власник їх може викинути на вулицю в будь-який момент, продати їхнє житло і за комунальні послуги вони платять вдвічі-втричі дорожче, і не комунальним підприємства, а знову ж таки власникам, які ці кошти не перераховують виконавцям за надані роботи".

За словами І.Васюника, "по-суті, люди потрапили в сучасний кріпосний лад і найгірше - передати такі гуртожитки на баланс міста неможливо, бо вони не підпадають під дію законів ні №500, ні №4995".

Парламентарії відзначив, що розв'язанню основних проблем гуртожитків перешкоджають: недосконалість норм Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків" №500-VI щодо сфери дії застосування, визначення поняття на законних підставах, і визначення положення про передачу гуртожитку в комунальну власність за згодою власника; неприйняття урядом підзаконних актів, передбачених цим законом щодо порядку отримання допоміжних приміщень в гуртожитках та прибудинкових територіях; поширення Закону "Про загальнодержавну цільову програму передачі гуртожитків у власність територіальних громад" лише на гуртожитки, що перебувають у державній власності; відсутність державного фінансування, відсутність достовірної статистичної інформації. За його словами, "всі ці перешкоди сприяють тому, що і надалі порушуються житлові права мешканців гуртожитків".

І.Васюник зазначив, що новий законопроект (реєстр. №4879), про який говорили інші учасники, передбачає можливість набуття права власності на кімнати у гуртожитку за набувальної давності. Однак, на його думку, до другого читання потрібно терміново вносити поправки до статті 14, відповідно до якої існує можливість не передавати у власність територіальних громад гуртожитки. На його думку, формулювання цього положення потребує коригування та удосконалення, оскільки існуюче може бути підставою для зловживань у питанні передачі гуртожитків у комунальну власність.

Заступник Генерального прокурора М.Гаврилюк зазначив, що у ході приватизації державних підприємств, корпоратизації до новостворених суб'єктів господарювання у складі цілісних майнових комплексів у власність переходили і гуртожитки. Набувши права власності на ці об'єкти, нові власники обмежували житлові права їх мешканців, в тому числі шляхом виселення. "Враховуючи те, що гуртожитки належать до Державного житлового фонду, який не підлягає приватизації, з метою захисту прав громадян прокурори оскаржували до суду рішення про включення таких об'єктів до статутних фондів, господарських товариств, створених у процесі приватизації", - повідомив заступник Генерального прокурора і повідомив, що впродовж  2010-2011 років судами задоволено понад 40 позовів вказаної категорії. Крім того, прокурори вступили у понад 50 справ за позовами інших осіб. Проте, починаючи з кінця 2010 року, Верховним Судом України змінено позицію та сформовано нову судову практику, відповідно до якої набуття підприємствами гуртожитків визнавалось законом у зв'язку з тим, що не існувало законодавчої заборони на їх включення до вартості майна, яке приватизували. Це у свою чергу створило перешкоди для ефективного захисту прокурором прав громадян, які в них проживали, оскільки власники в праві розпоряджатися майном на свій розсуд.

Заступник Генерального прокурора також повідомив про виявлену низку порушень в результаті проведених органами прокуратури перевірок щодо виконання законодавства в діяльності органів місцевого самоврядування. Це - проблеми з передачі гуртожитків у власність територіальної громади, невиконання відповідних планів підготовки цих будівель до передачі, здійснюється їх незаконне відчуження, порушуються права мешканців на приватизацію житлових приміщень та пільгове одержання, до усунення яких відповідно і вживалися заходи прокурорського реагування.

Інші учасники парламентських слухань також розповіли про проблеми у забезпеченні реалізації житлових прав мешканців гуртожитків та вносили конкретні пропозиції щодо їх вирішення.


Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський, підсумовуючи, зазначив, що під час слухань були почуті найболючіші питання, які турбують зараз мешканців гуртожитків. "Основні питання, які зараз стоять, в найкоротший термін опрацювання внесених пропозицій, щоб профільний комітет мав би їх повністю опрацювати і запропонувати вже новий документ, спільно підготований", - підсумував він.

Р.Кошулинський вважає, що зараз має максимально ефективно працювати профільне міністерство.

Головуючий також відзначив необхідність спрощення процедури звернення до суду. "Бо величезна кількість людей звертається зараз, і порушували це питання - звернення і затягування в судових інстанціях. Ми ще не обговорили питання продовження діяльності загальнонаціональної програми, цільової програми передачі гуртожитків у власність, яка завершується цього року… ми десь не договорили щодо продовження терміну дії цієї програми, ми десь не зауважили в наших виступах. Я думаю, що на цьому також треба наголосити і нашому профільному комітету і в міністерстві проговорити це питання", - наголосив Р.Кошулинський і оголосив закритими парламентські слухання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06