Publish

Відкриваючи слухання, головуючий на засіданні заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав, що нині надзвичайно важливо зробити все, щоб в Україні з‘явилося молоде покоління активних і здорових людей.

М.Томенко нагадав, що, відповідно до чинного законодавства, в Україні передбачена обов‘язковість щорічного оздоровлення 50 відсотків дітей шкільного віку, 100 відсотків дітей-сиріт і 70 відсотків дітей з малозабезпечених сімей. Однак, за його словами, ці цифри не відповідають дійсності - починаючи з 2005 року, спостерігається серйозне зменшення кількості дітей, охоплених послугами оздоровлення та відпочинку. Крім того, на думку М.Томенка, велику небезпеку для здоров'я дітей несе намагання деяких керівників профспілок скоротити термін перебування дитини в закладах оздоровлення.

Заступник Голови Верховної Ради назвав показовим те, що сьогодні, відповідно до соціологічних досліджень, більшість молодих людей до 18 років вживає алкоголь. Натомість, за його словами, згідно з даними Державної служби молоді і спорту, в Україні вміють плавати менше 10 відсотків населення, а стосовно молодих людей, то навички плавання мають "лише троє з десяти молодих людей призовного віку".

М.Томенко зазначив, що дуже багато питань виникає і щодо умов оздоровлення дітей в санаторіях та оздоровчих таборах, і підкреслив, що на сьогодні абсолютна більшість оздоровчих закладів не відповідає стандартам, які передбачені законодавством. Заступник Голови Верховної Ради повідомив, що у 2010 року порушення виявлені у 88 % перевірених таборів. Порушення санітарного законодавства встановлені у 3641 (12,7%  їх загальної кількості) закладі.

Саме тому, на переконання М. Томенка, "сьогодні основним завданням є відпрацювати невідкладні дії стратегічного характеру і конкретні дії на період оздоровлення поточного року для того, щоб максимально змінювати ситуацію в цих питаннях на краще".

Заступник Голови Верховної Ради України звернувся до представників місцевої виконавчої влади та урядовців, присутніх на парламентських слуханнях, з пропозицією провести відповідну роботу з обговорення проблем реалізації норм закону щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв, яким забороняється вживання алкоголю в громадських місцях, зокрема, на дитячих майданчиках, парках, скверах, спортивних зонах, пляжах тощо. Водночас М. Томенко наголосив, що окрім зусиль центральної та місцевої влади, дуже важливу роль у формуванні моди на здоровий спосіб життя відіграють засоби масової інформації та закликав їх активно долучатися до пропаганди активного і здорового способу життя, "а не споживацького і пивного".

Міністр освіти і  науки, молоді і спорту України Дмитро Табачник зазначив, що зміст послуг з оздоровлення та  відпочинку за 20 років суттєво не змінився: це забезпечення проживання, харчування і певний  перелік програм дозвілля. "Перевірки відповідними службами свідчать про неякісний рівень надання  цих послуг:  відсутня система безпеки життя та  здоров´я дітей,  через  брак кадрів скорочується штатний  розпис, виховна робота часто перебуває на неналежному рівні, і про те, що вже казав головуючий, встановлено випадки порушень щодо якості та безпеки харчування, тимчасового розміщення, порушення норм санітарно-епідеміологічного  та  протипожежного часу",- сказав міністр.

Д.Табачник звернув увагу присутніх на те, що влітку 2010 року більше, як 17,5 тисяч дитячих закладів надавали послуги з оздоровлення та відпочинку дітей. З метою аналізу якості надання послуг вперше за історію незалежної України в минулому році запроваджено розподіл дитячих закладів на ті, що надають послуги з оздоровлення і окремо, що надають лише відпочинкові послуги. Із загальної кількості закладів, які в минулому році забезпечували і оздоровлення, і відпочинок, працювало 815, з них позаміських - 732, санаторного типу - 73, дитячих центрів - 10.

Окремого розгляду, за словами міністра, потребує питання функціонування закладів відпочинку. В минулому році їх працювало 16 тисяч 826. З них праці і відпочинку 329, наметових містечок 525, з денним режимом перебування 15 972. "Отже, якщо дивитися правді в вічі найбільшу частку із загальної кількості закладів понад 90 відсотків  становлять пришкільні табори Міністерства освіти і науки",- підсумував Д.Табачник і наголосив: "Саме від того, наскільки виваженою та комплексною буде державна політика і політика місцевих органів влади в сфері оздоровлення та відпочинку дітей та молоді в літній період, який, безумовно, є найважливішим, буде залежати не лише збереження та відновлення здоров´я дітей, а й зміцнення майбутніх поколінь, які увійдуть до суспільного життя".

Голова парламентського Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко, зокрема, сказав: "У своїй доповіді міністр відзначив позитивні тенденції, що відбулися під час організації та проведення оздоровчого сезону 2010 року. Але ж ці зрушення були б ще вагомішими, якби нам в державі вдалося зупинити процес руйнації системи санаторно-оздоровчих закладів. За даними Держкомстату, у порівнянні з 1995 роком кількість дитячих санаторіїв скоротилася зі 199 до 168 одиниць мінус 31 заклад. Ще 11 закладів цього типу не працювали минулого року з ряду причин".

П.Костенко закликав присутніх самокритично підійти до аналізу зробленого, а, визначаючи коло проблем і невирішених на сьогодні питань, вносити свої пропозиції, "щоб нашим дітям ми могли забезпечити реалізацію їхніх прав на повноцінне і якісне оздоровлення", і запевнив, що Комітет "традиційно відпрацює всі завдання, рекомендації всіх виступаючих і разом з міністерством зробить все, щоб програма з оздоровлення дітей запрацювала в повному обсязі".

Учасники слухань наголосили, зокрема, на тому, що у результаті комплексу заходів, вжитих центральними, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, за літній період у 2010 році вдалося забезпечити 54,8 % дітей шкільного віку оздоровленням та відпочинком. Таким чином, взяті урядом зобов'язання щодо оздоровлення не менш ніж 50 % дітей шкільного віку по Україні виконані.

Виступаючі зазначали, що значним кроком на шляху побудови цілісної системи оздоровлення та відпочинку дітей, забезпечення права дітей на оздоровлення та відпочинок, створення відповідних умов та механізмів стало прийняття Закону України "Про оздоровлення та відпочинок дітей". За два роки дії Закону розроблено та затверджено майже 30 нормативно-правових актів у сфері оздоровлення та відпочинку, що стали основою для впровадження нових підходів у представленій сфері.

Водночас, наголошувалося на засіданні, за даними державної статистики, при щорічному зменшенні кількості дітей віком до 17 років показник рівня їх захворюваності збільшується. Академія медичних наук України констатує, що 80 % випускників шкіл мають хронічні захворювання. Враховуючи вплив  всесвітньої економічної кризи, саме в умовах нестабільності актуалізується проблема розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення. Натомість простежується негативна динаміка щодо кількості стаціонарних дитячих закладів оздоровлення та відпочинку і неналежного їх використання, трапляються випадки їх перепрофілювання, що створює передумови для відчуження майнових комплексів дитячих оздоровчих закладів з вилученням земель, на  яких вони розташовані.

На думку учасників слухань, незадовільний стан матеріально-технічної бази цих оздоровчих закладів призводить до того, що за таких умов більшість з них не відповідає сучасним вимогам і не в змозі надати дитині якісні оздоровчі послуги, що призводить до припинення експлуатації об´єктів.

Наголошувалося також, що з функціонуванням закладів оздоровлення та відпочинку пов‘язано ще багато проблемних питань, що потребують термінового вирішення на державному рівні, а саме: запровадження підтримки дитячих закладів оздоровлення та відпочинку шляхом встановлення пільг із землекористування, оплати комунально-побутових послуг, сплати місцевих податків і зборів, оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки. Саме ці фактори зумовлюють високу вартість путівок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку.

Виступаючі зазначали також, що важливим чинником, який впливає на забезпечення дітей якісним оздоровленням та відпочинком, є належне і своєчасне фінансування за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та позабюджетних коштів. Подальше завдання полягає у необхідності консолідації зусиль всіх зацікавлених органів, відомств, організацій щодо забезпечення поліпшення стану здоров´я дітей, реалізації права кожної дитини на оздоровлення та відпочинок шляхом запровадження комплексу заходів соціального, виховного, медичного, гігієнічного, спортивного характеру, спрямованих на поліпшення та зміцнення стану здоров´я дітей та організацію змістовного відпочинку.

Учасники парламентських слухань зазначили, що доцільно було б рекомендувати Кабінету Міністрів: розробити та внести на розгляд Верховної Ради зміни до  законодавчих актів України, що регламентують організацію оздоровлення та відпочинку дітей; зміни до Закону України "Про здійснення державних  закупівель" (в частині непоширення дії цього закону на послуги із закупівлі послуг оздоровлення та відпочинку в державних підприємствах "Міжнародний дитячий центр "Артек" та "Український дитячий центр "Молода гвардія"); розробити та затвердити Державну цільову соціальну програму оздоровлення та відпочинку дітей на 2011-2015 роки; розробити національний стандарт послуг з тимчасового розміщення (проживання) та послуг з харчування в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку; внести зміни до постанов уряду щодо удосконалення механізму Порядку проведення державної атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку та визначення організаційно-правових засад діяльності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з урахуванням специфіки кожного типу;

Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, органам місцевого самоврядування учасники слухань рекомендували, зокрема: передбачити відповідно до законодавства у місцевих бюджетах кошти для оздоровлення не менш ніж 50 % дітей шкільного віку, в тому числі 100 % дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і 70 % дітей з малозабезпечених сімей; забезпечити відповідно до законодавства перебування дітей в дитячих закладах оздоровлення не менше 21 дня в зміну; провести у 2011 році державну атестацію дитячих закладів оздоровлення та відпочинку; забезпечити отримання дитячими закладами оздоровлення та відпочинку державних актів на право користування земельними ділянками, тощо.

Завершуючи слухання, голова профільного парламентського Комітету П.Костенко запевнив присутніх, що Комітет врахує всі пропозиції, надані сьогодні на парламентських слуханнях. "І ми гарантуємо, що допрацьований проект рекомендацій, який підтримують всі фракції парламенту, буде включати максимум необхідних заходів щодо вдосконалення дій всіх державних органів стосовно вдосконалення оздоровлення та відпочинку дітей та молоді",- підсумував народний депутат.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06