Publish

У слуханнях взяли участь народні депутати, представники центральних та регіональних органів виконавчої влади, громадських організацій, науковці,педагоги, бізнесмени.

Головуючий на засіданні заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зазначив, що зараз в Україні фіксується показник найнижчої на європейському континенті тривалості життя, Він акцентував увагу на зростанні смертності у віковій групі 30-44 роки, зокрема, на серйозному зростанні смертності чоловіків. Окрім того, він відмітив серйозну проблему підліткового алкоголізму, наркоманії.

М.Томенко назвав п‘ять напрямків роботи для поширення активного і здорового способу життя. Першим таким напрямком він вважає повернення моди на здоровий, активний і спортивний спосіб життя. Другий напрямок, на його думку, пов'язаний з розбудовою та відродженням фізкультурно-оздоровчої спортивної інфраструктури. Третій напрямок, за словами М.Томенка, стосується обмеження і профілактики шкідливих звичок. Четвертим напрямком є, як наголосив головуючий, здорове харчування. "П‘ятий напрямок - це екологічна ситуація в країні. Якщо ми суттєво не покращимо екологічну ситуацію, то матимемо серйозні проблеми з молодим поколінням", - підкреслив заступник Голови українського парламенту.

Міністр у справах сім´ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін висловив переконання, що формування здорового способу життя, як і ідеології та системи виховання може суттєво змінити ситуацію, що сьогодні склалася в країні. На його думку, здоров´я людини не може розглядатися як суто медична проблема. "Світова  спільнота ще в минулому столітті дійшла висновку, що стан людей лише на 10 відсотків залежить від системи охорони здоров´я, а решта 90 відсотків обумовлюються станом екології, спадковістю і найбільше способом життя,"- зазначив він.

За словами міністра, сьогодні в Україні працюють 1690 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, які відвідують 12,6% молоді віком від 6 до 18 років, проте на навчально-спортивну роботу в рік на учня витрачається лише 80 гривень при потребі 3100.

"Назріла потреба запровадити таку систему фізичного виховання і спорту, яка б спонукала молодь замислитися про важливість здорового способу життя. Міністерство виступило з пропозицією щодо розвитку спортивної інфраструктури, починаючи з наступного року. Мова йде про будівництво 500 функціональних, багатофункціональних майданчиків, 15 басейнів та 15 льодових катків, що дозволить населенню займатися руховою активністю за місцем проживання та в місцях масового відпочинку,"- сказав Р.Сафіулін.

Голова парламентського Комітету з питань сім´ї, молодіжної політики спорту та туризму Павло Костенко закликав учасників слухань звернути увагу та надати пропозиції щодо удосконалення законодавства за такими напрямками: розширення можливості територіальних органів влади у затвердженні територіальних програм сприяння формуванню здорового способу життя молоді, їх фінансування та забезпечення іншими ресурсами; забезпечення права населення на вільні від тютюнового диму громадські місця та запровадження ефективного адміністрування реалізації цього права; введення спеціального збору на прибутки від продажу тютюну та алкогольних напоїв з метою фінансування спортивних та молодіжних заходів; визначення правового механізму відповідальності суб´єктів правових відносин (представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування) за невиконання вимог чинного законодавства щодо сприяння здоров´ю та здоровому способу життя молоді.

Народний депутат звернув увагу присутніх на необхідність створення єдиного координаційного центру, на який "потрібно і покласти завдання скоординувати діяльність всіх суб´єктів в цій сфері, виробити загальнонаціональну стратегію щодо реалізації заходів формування здорового способу життя молоді". П.Костенко зазначив також, що доцільно запропонувати Кабінету Міністрів України розробити, а Верховній Раді прийняти як закон Національну програму щодо формування здорового способу життя молоді.

Заступник Голови парламентського Комітету з питань охорони здоров´я Віктор Корж акцентував увагу на тому, що сьогодні в Україні налічується 75 вузів, які готують фахівців для сфери фізичної культури та спорту. "Більше 6 тисяч фахівців за рахунок практично в більшості державного бюджету, проте кількість фахівців, які мали заповнити відповідні заклади фізичною культурою і спорту не збільшилась, а сьогодні середній вік фахівців в галузі фізичної культури і спорту, який реально працює уже перевищила 55 років,"- підкреслив народний депутат. В.Корж також закликав профільне міністерство "повернутись до питання опрацювання  і затвердження державних нормативів оцінки рівня фізичної завантаженості, без яких не можуть відбуватися ні уроки фізичного виховання, ні навчально-тренувальний процес  у дитячих юнацьких спортивних школах".  

Народний депутат Андрій Пінчук у своєму виступі підкреслив, що однією з найважливіших складових такої політики держави є розвиток фізичної культури і спорту. "Систематичне зайняття фізкультурою і спортом дають широкий простір для виявлення здібностей молоді, задоволення її інтересів та потреб,"- сказав виступаючий. За його словами, Президент України Віктор Янукович неодноразово зазначав, що в країні не пропагується здоровий спосіб життя. "В. Янукович підтримав ідею голови Національного олімпійського комітету Сергія Бубки щодо створення національного спортивного каналу телебачення. Окрім того, Президент вважає доцільним збільшити частку держзамовлення на телепрограми соціального спрямування. Це конкретні вагомі кроки до масової пропаганди здорового способу життя. Це, перш за все, в інтересах держави і кожного з нас,"- підсумував народний депутат.

Народний депутат Євген Суслов звернув увагу учасників слухань на відсутність загальнонаціональної програми, яка б формувала думку суспільства про необхідність вести здоровий спосіб життя. "Якщо ми не змінимо ситуацію, це призведе до того, що людей, які будуть доживати до пенсійного віку, залишиться незначна частина. Дуже сподіваюся, що це не є частиною пенсійної реформи,"- сказав Є.Суслов.

Народний депутат Катерина Лук‘янова охарактеризувала деякі важливі питання здорового способу життя молоді. За її словами, одним із визначальних чинників є вплив сім´ї на формування здорового способу життя дітей та молоді. "Проте сьогодні, за даними соціологів, саме молоді сім´ї з дітьми є найбільш важливою категорією в суспільстві. Батьки ледве справляються з проблемою, як прогодувати і одягнути дитину, а вже на виховання, в тому числі формування здорового способу життя, їм просто не вистачає ні сил, ні часу, ні коштів. Підтримка державою сімей з дітьми є дуже важливою. Але, в 2005 році держава пішла суперечливим шляхом виплати великої одноразової допомоги при народженні дитини, що сприяло підвищенню народжуваності, але певним чином спричинило недбале ставлення батьків до своїх дітей. Непоодинокі випадки, коли мати-алкоголічка намагається продати дитину на органи або малолітні діти гинуть через те, що батьки в гонитві за зеленим змієм залишили їх напризволяще. На жаль, достатньо часто соціально неблагополучні сім´ї розпочали розглядати народження дитини як спосіб заробити,"- підсумувала К.Лук‘янова.

Народний депутат наголосила на необхідності поповнити коштами Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, "або якимось іншим чином інвестувати житло для молоді".

"Необхідно на державному рівні вирішити питання функціонування всіх спортивних об´єктів, у тому числі тих, що знаходяться на балансі профспілок,"- підсумувала К.Лук‘янова.

Голова парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин, міжнаціональних відносин Олег Зарубінський зазначив, що надання молоді  можливості приймати рішення і нести відповідальність не тільки в суто вікових питаннях, але й у сферах, що виходять за межі молодіжних проблем, не тільки закладає основу для порозуміння між різними поколіннями, але і зацікавлює тим, що через вікові особливості поки що здається не таким і важливим, в тому числі і здоровому способу життя. "Ми можемо прийняти цілу низку програм із забезпечення молодіжної політики в Україні і заохочення до здорового способу життя, але якщо ці програми будуть відірвані від реальності та від розуміння того, що зміни необхідні в усьому суспільстві, то вони перетворяться лише в джерела видатків, а не в джерела формування нового мислення і нової поведінки. Якщо ми не можемо запропонувати дієві чинники протистояння культурі масового споживання, то ми повинні надати масовості здоровому способу життя, перетворивши його, здоровий спосіб життя, в основу цієї культури культури споживання," - сказав О.Зарубінський.

У своєму виступі народний депутат Олег Ляшко, зокрема, зазначив, що головною проблемою у галузі молодіжної політики є "неувага держави до працевлаштування молоді. Коли молода людина закінчує вуз, чи закінчує ПТУ, чи, врешті, після школи йде кудись влаштуватися на роботу, у неї немає цієї можливості влаштуватися. Головна увага уряду і парламенту має бути зосереджена на створенні нових робочих місць. Коли хлопець чи дівчина мають роботу, мають упевненість в завтрашньому дні, мають зарплату, вони будуть народжувати дітей, вони будуть думати про майбутнє,"- підсумував промовець.

Завершуючи слухання, М.Томенко закликав присутніх до подальшої активної та плідної роботи щодо розвитку здорового способу життя молоді і висловив переконання в тому, що всі пропозиції виступаючих буде опрацьовано і внесено в текст проекту рекомендацій парламентських слухань, які Верховна Рада України ухвалить окремою постановою.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06