Publish

Відкриваючи слухання, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зазначив, що сьогодні поширеною стала думка про те, що недосконалість існуючої системи  місцевих виборів - насамперед з огляду на те, що ця система не враховує інтереси  місцевих громад,- є першопричиною  усіх проблем і негараздів, які  переживає Україна.

Характеризуючи спектр проблем, пов‘язаних з організацією і проведенням місцевих виборів, а також необхідність змін у чинному законодавстві з цього питання, Голова Верховної Ради, зокрема, наголосив, що неефективність системи місцевого самоврядування та нездатність її органів вирішувати питання буденного життя громадян пов‘язана насамперед з системою формування органів місцевого самоврядування, запровадженою у 2004 році Законом "Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів", яким передбачено, що ці вибори проводяться за пропорційною виборчою системою з голосуванням за виборчі списки від місцевих організацій партій, блоків у багатомандатних виборчих округах, а право на участь у розподілі депутатських мандатів отримують місцеві органи партій, блоків, які подолали трьохвідсотковий виборчий бар´єр. "Мажоритарна виборча система відносної більшості була, на жаль, збережена лише під час формування сільських та селищних рад і при обранні сільських, селищних, міських голів, -" зазначив В.Литвин.

На думку Голови українського парламенту, існуюча виборча система має низку очевидних вад, а саме: механізм висування кандидатів в депутати на місцевих виборах, де запроваджено пропорційну виборчу систему, не відповідає Конституції України, оскільки звужує гарантоване частиною першою статті 38 Основного Закону конституційне право громадян бути обраним до органів місцевого самоврядування, адже його реалізація залежить від рішень місцевих організацій, партій, блоків.

"Якщо людина хоче реалізувати свою активність, вона повинна записатися в партію, і водночас, згідно з Конституцією, жодна ідеологія не може бути обов´язковою,"- підкреслив В.Литвин. За його словами,  такий підхід не відповідає досвіду більшості країн Європи, де законодавством передбачена можливість участі у виборах незалежних позапартійних кандидатів. Така модель, наприклад, закріплена законодавством Австрії, Бельгії, Великобританії, Данії, Естонії, Ірландії, Литви, Норвегії, Польщі, Словаччини, Швеції та інших країн,"- підкреслив В.Литвин.

Голова українського парламенту вважає, що пропорційна виборча система з голосуванням за закритими списками кандидатів зруйнувала взаємозв´язок у територіальній громаді між депутатом і виборцем.

Висловивши низку інших зауважень до існуючої системи виборів в Україні, В.Литвин наголосив: "Для того, щоб відбулося цивілізоване структурування у політичному і партійному плані, потрібно повернутися до мажоритарної виборчої системи до рівня області включно, а до Верховної Ради України як компроміс, розуміючи реалії, - за відкритими партійними списками".

Далі В.Литвин, детально охарактеризував проблеми щодо впровадження системи преференційного голосування. Попри всі негативи системи голосування за закритими списками, вважає він, нині відсутні будь-які умови для персоніфікації пропорційних виборчих систем на місцевих виборах. "За таких умов слід, очевидно, повернутися до мажоритарної виборчої системи," підсумував Голова Верховної Ради України.

Після його виступу слово для доповіді було надано заступнику голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Юрію Ключковському, який зосередив увагу присутніх на проблемах строків повноважень виборних органів місцевого самоврядування та призначення і проведення чергових місцевих виборів, а також на питанні виборчих систем.

Охарактеризувавши коло проблем стосовно строків проведення місцевих виборів, які, відповідно до чинного законодавства, призначаються сьогодні у різні терміни, народний депутат наголосив: "Вибори кожного органу самоврядування відбуваються незалежно, отже, ми маємо справу з великою сукупністю взаємно незалежних місцевих виборів". Він зазначив, що в Україні обирається 12 тисяч 110 місцевих рад та 11 тисяч 517 сільських, селищних, міських голів, отже, всього протягом кожного скликання повинно призначатися 23 тисячі 627 чергових місцевих виборів. "Навряд чи така ситуація може вважатися раціональною",- наголосив він.

"Неоднаковий строк повноважень і неодночасне обрання ради та голови територіальної громади на нашу думку є не просто недоцільним, але і неприродним,"- підкреслив Ю.Ключковський. Він наголосив також на необхідності внесення змін до Конституції, які встановлювали б повний строк повноважень лише для органів місцевого самоврядування, обраних на чергових виборах.

Народний депутат повідомив також, що "перший крок на цьому шляху Верховна Рада здійснила - 1 квітня цього року відповідний законопроект щодо нової редакції статті 141 Конституції було направлено до Конституційного Суду України". "Ми сподіваємося, - сказав Ю.Ключковський, - що відповідний висновок суду надійде до закінчення цієї сесії, що дозволить за необхідності з відповідним редакційним доопрацюванням проголосувати цей законопроект за основу ще до літніх канікул". За його словами, тим самим буде відкрито шлях для остаточного прийняття нової редакції статті 141 Конституції на початку осінньої сесії, що створить передумови для відновлення одночасності чергових місцевих виборів і їх проведення весною 2011 року.

Заступник голови парламентського Комітету також акцентував увагу присутніх на тому, що "проведення чергових місцевих виборів 30 травня цього року у частині територіальних громад, фактично, стало би незворотнім кроком закріплення теперішньої ситуації".

Підсумовуючи, Ю.Ключковський підкреслив, що за результатами обговорення з врахуванням всіх висловлених думок Комітет підготує для розгляду Верховною Радою України проекту рекомендацій парламентських слухань, які визначать завдання розробникам нової редакції Закону "Про місцеві вибори".

Народний депутат України Оксана Білозір під час виступу наголосила, що свідченням того, що зміни у виборчому законодавстві назріли, стало, зокрема, звернення до Верховної Ради першої сесії Національного конгресу місцевого самоврядування, засідання якого відбулося 3 лютого 2010 року в Києві. "Національний конгрес від імені територіальних громад, органів місцевого самоврядування всіх територіальних рівнів, муніципальної громадськості вимагає від Верховної Ради негайного внесення змін до законодавства про місцеві вибори",- зазначила народний депутат.

Юрій Мірошниченко, представник Президента України у Верховній Раді України, у виступі, зокрема, сказав: "Ми є єдиними в питанні необхідності вдосконалення системи виборів до органів місцевого самоврядування, і тому особливу увагу на це питання звертає Президент України". Під час засідання Ради регіонів 11 травня. повідомив Ю.Мірошниченко, "Президент України окремо звернув увагу на те, що нам необхідно якомога ретельніше опрацювати і якнайшвидше прийняти закон про вибори до органів місцевого самоврядування".

"Є ініціатива, вже вона обговорюється активно, що органи самоврядування територіальної громади мають обиратися за мажоритарною системою. Там, де йдеться про представництво спільних інтересів територіальних громад, там передбачається обирати їх за принципом 50 на 50 з тим, щоб не зруйнувати політичну структуру суспільства і водночас забезпечити реальне представництво на рівні рад або голів,"- зазначив народний депутат.

Народний депутат України Анатолій Матвієнко. взявши участь в обговоренні, наголосив: "Я виступаю - найперше, - щоб ми звернули увагу не те, що ми вимагаємо від влади політичної волі провести серйозну місцеву реформу. Друге питання: я за мажоритарну систему, за те, щоб зберегти преференції партіям, щоб все-таки політично структурувати в якійсь мірі нашу владу і підвищити її відповідальність. Але я хочу сказати: якщо ми не вирішимо проблему корупції, яка сьогодні має місце під час виборів, від зміни системи виборів не буде користі".

Він вважає, що "сьогодні наступ на демократію відчутний, і перенесення виборів - це наступ, і послаблення повноважень мерів і сільських голів - це наступ, і бюджетне обмеження, яке сьогодні відбулося, - це небувалий прецедент наступу". За його словами, "Протистояти цьому можемо тільки об´єднавшись".

Продовжуючи дискусію, народний депутат Сергій Гордієнко, зокрема, повідомив: "Практика застосування нинішнього законодавства засвідчує, що зв´язки депутатів з виборцями неприпустимо ослаблені, а точніше у більшості випадків є практично відсутніми". Тому передусім, вважає народний депутат,  необхідно змінити всю систему влади, завершити політичну реформу, надати самоврядуванню справжні права і повноваження, запровадити реальне народовладдя разом з вдосконаленням законодавства про вибори.

Промовець запропонував: проведення виборів депутатів сільських, селищних і міських рад за мажоритарною системою; депутатів районних, обласних рад - на засадах відносної більшості у багатомандатних округах; висування кандидатів у депутати рад, голів сіл, селищ, міст - від організацій, політичних партій та шляхом самовисування; проведення повторного голосування на виборах голів міст до рівня обласного підпорядкування та Києва і Севастополя, якщо жоден з кандидатів  не отримав підтримки більше 50% виборців і розрив між першими двома кандидатами становить менше 20%.

Завершуючи обговорення, Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав: "Я переконаний, що ми зможемо отримати спочатку цивілізовану відповідальну систему місцевого самоврядування, а після того вже і цивілізовану відповідальну Верховну Раду України, яку колись з гордістю будемо називати вже український парламент".

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06