Publish

3 ЧЕРВНЯ 2009 РОКУ У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ ВІДБУЛИСЯ ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ НА ТЕМУ: "ПРО СОЦІАЛЬНЕ, МЕДИЧНЕ І ПЕНСІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ ТА ВІДЗНАЧЕННЯ 65-РІЧЧЯ ПЕРЕМОГИ У ВЕЛИКІЙ ВІТЧИЗНЯНІЙ ВІЙНІ 1941-1945 РОКІВ".

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, відкриваючи слухання, наголосив на тому, що проблема, винесена на обговорення, має "виключно важливе політичне, економічне і міжнародне звучання".

В.Литвин висловив переконання, що учасники парламентських слухань напрацюють пропозиції для того, щоб 65-річниця Перемоги у Великій Вітчизняній війні "за масштабами заходів, які будуть здійснюватися, була такою, щоб гідно пошанувала людей, які здобули Перемогу". За його словами, ці заходи, мають дозволили нам повернути втрачене у патріотичному вихованні молоді, забезпечити консолідацію українського суспільства навколо пам'яті, героїки і того, що ми спільні в оцінках минулих героїчних років, пов'язаних зі звитягою наших батьків, наших рідних і близьких.

В.Литвин наголосив на тому, що "це повинна бути та дата, яка наочно підтвердить, що лише консолідоване суспільство, лише об'єднаний народ, який розуміє, шанує і правильно оцінює минуле, спроможний на успіх, яка дозволить нам відновити історичну пам'ять і розуміння того, що спільними зусиллями була здобута Перемога, наочно підтвердити необхідність мати нормальні людські особливі стосунки з усіма країнами, колишніми радянськими республіками, які разом здобували Перемогу, що у нас будуть нормальні стосунки, насамперед, і в тому числі, із Росією і іншими республіками колишнього Радянського Союзу".

Голова Верховної Ради України поінформував, що нещодавно відбулося засідання Міжпарламентської асамблеї країн Співдружності незалежних держав, на якому ухвалено рішення щодо підтримки рішення глав держав країн СНД стосовно проведення спільних заходів для відзначення 65 роковин Перемоги у Великій Вітчизняній війні. "У тому числі, запровадження відповідної медалі для нагородження всіх учасників Великої Вітчизняної війни колишнього Радянського Союзу і ряд інших пропозицій, які повинні бути органічно вписані в ті заходи, що ми будемо здійснювати тут, в Україні", - підкреслив В.Литвин. Він також наголосив на важливості надати відповідне політичне звучання цій події, "щоб правда була та, з якою батьки, наші співвітчизники і всі люди виборювали Перемогу". Голова Верховної Ради України зауважив, що "тут повинні говорити, насамперед, ветерани, а не політики, і не повинно бути намагань і бажань накинути своє бачення, свої оцінки на весь людський загал".

В.Литвин наголосив на необхідності виконувати у повному обсязі чинні закони щодо соціального, медичного і пенсійного забезпечення ветеранів війни, звернув увагу на те, що на парламентських слуханнях присутні понад 300 ветеранів війни, які представляють 33 українських, майже 100 регіональних громадських організацій ветеранів війни, у тому числі районні та міські осередки ветеранських організацій. Голова Верховної Ради підкреслив, що у заході також беруть участь представники уряду, міністерств, державних комітетів, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування і народні депутати України та додав, що "такий представницький склад дає надії і сподівання на серйозну, відверту, принципову розмову з виходом на консолідований результат у вигляді рекомендацій парламентських слухань".

Головуючий надав слово для доповіді міністру праці та соціальної політики України Людмилі Денисовій. Доповідач зазначила, що в Україні політика щодо соціального захисту ветеранів війни ґрунтується на положеннях Конституції України, законах "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", "Про жертви нацистських переслідувань", "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", "Про основи соціальної захищеності інвалідів України", про соціальні послуги тощо. Доповідач більш детально зупинилася на питаннях реалізації законодавства та надання соціального захисту ветеранам війни органами виконавчої влади.

Зокрема, міністр акцентувала увагу на стані справ щодо виплати ветеранам війни разової грошової допомоги, забезпечення їх протезними виробами. За її словами, у 2009 році на цю програму передбачено 297,2 мільйона гривень, і у першому кварталі інвалідів війни, які цього потребують, стовідсотково забезпечено технічними та іншими засобами реабілітації, їм видано близько 4,5 тисячі цих засобів.

Л.Денисова зазначила, що для уряду нагальним є питання забезпечення інвалідів автомобілями. "Сьогодні на обліку для забезпечення автотранспортом перебуває 92 тисячі осіб, з них 23 тисячі - інваліди війни. Для повного забезпечення всіх осіб автомобілями необхідно 3,3 мільярда гривень, з них 950 мільйонів - для забезпечення всіх інвалідів війни автомобілями". Вона зауважила, що у минулому році за рахунок різних джерел фінансування інвалідам війни видано 1720 автомобілів, а у "цьому році Держбюджетом не передбачені видатки на закупівлю цих автомобілів". Міністр подякувала народним депутатам за підтримку пропозиції народного депутата Валерія Сушкевича про спрямування коштів Фонду соціального захисту інвалідів на придбання автомобілів, завдяки чому 200 інвалідів мають їх отримати.

Акцентувалась також увага на тому, що на обліку для надання санаторно-курортного лікування перебуває 88 тис. ветеранів війни, у минулому році забезпечено оздоровлення майже 39 тис. ветеранів.

Л.Денисова поінформувала про стан надання ветеранам війни системи пільг та компенсацій, зокрема, на оплату житлово-комунальних послуг, послуг зв'язку і інших, передбачених законодавством. Вона підкреслила, що держава не залишає поза увагою самотніх ветеранів війни, які потребують постійної сторонньої допомоги: на сьогодні у країні функціонує 267 будинків-інтернатів для громадян похилого віку і інвалідів, де на повному державному утриманні проживає 6,5 тисяч осіб.

Зверталася також увага на забезпечення виплат довічних державних стипендій ветеранам війни з числа учасників бойових дій та всім Героям Радянського Союзу, повним кавалерам Ордену Слави, нагородженим чотирма і більше медалями "За отвагу", а також Героям Соціалістичної праці, удостоєним цього звання в період Великої Вітчизняної війни.

Міністр поінформувала про створення урядом організаційного комітету з підготовки до відзначення 65-ї річниці Перемоги, затвердження плану заходів щодо підготовки та визначення цієї пам'ятної дати, початок проведення Всеукраїнської естафети пам'яті "Слава визволителям України".

Голова парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Валерій Сушкевич у своїй співдоповіді звернув увагу на те, що нинішні парламентські слухання відбуваються практично в переддень відзначення двох знаменних для нашої держави пам'ятних дат: 65-річниці визволення України від фашистських загарбників восени поточного року та 65-річниці перемоги у Великій Вітчизняній війні навесні 2010 року.

В.Сушкевич акцентував увагу на законодавчих та інших правових аспектах соціального, медичного та пенсійного забезпечення ветеранів війни. Він визначив як суттєвий позитив у законодавчій роботі Верховної Ради України прийнятті в останні роки зміни до Закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", які реально працюють на підтримку ветеранів війни, посилення соціальної захищеності їх сімей, вирішення проблем отримання відповідного ветеранського статусу. Це, зокрема, прийняті зміни до чинного закону щодо отримання статусу "Учасник бойових дій" та відповідних пільг особам, які у складі формувань Народного ополчення брали участь в бойових діях під час Великої Вітчизняної війни, а також особам, які у неповнолітньому віці були призвані чи добровільно вступили до лав Радянської Армії і Військово-Морського Флоту під час військових призовів 1941-1945 років.

Окрім того, прийнято доповнення щодо створення правових підстав для здійснення позачергового, за рахунок держави, капітального ремонту власних жилих будинків і квартир інвалідів війни та першочергового поточного ремонту жилих будинків і квартир.

Також прийнято зміни, які дозволили отримати статус "Учасника війни" особам, які під час оборони міста Севастополя проживали на його території і мають посвідчення "Мешканець обложеного Севастополя" і "Юний захисник Севастополя 1941-1942 років", а також статус інваліда війни особам, які брали безпосередньо участь в бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни із Японією, і стали інвалідами внаслідок загального захворювання або захворювання, отриманого під час проходження військової служби чи служби в органах внутрішніх справ державної безпеки і інших військових формувань.

Голова Комітету зазначив, що "необхідно законодавчо впорядкувати визначення розмірів разової грошової допомоги ветеранам війни до Дня Перемоги", які зараз встановлюються постановою уряду. "Водночас, при їх законодавчому визначенні ми зобов'язані врахувати можливості Держбюджету, особливо сьогодні, в умовах економічної кризи", - наголосив В.Сушкевич.

За його словами, також потребує оперативного вирішення питання встановлення належного розміру грошової компенсації ветеранам війни вартості санаторно-курортного лікування. Сьогодні, наголосив народний депутат, розмір цієї компенсації не відповідає реальній вартості путівки. Він висловив запевнення, що Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів докладе максимум зусиль для суттєвого збільшення розміру цієї виплати ветеранам.

В.Сушкевич наголосив, що в рекомендаціях парламентських слухань "чітко міститься вимога щодо необхідності під час розробки закону про Державний бюджет за підсумками його виконання в першому півріччі передбачити підвищення рівня забезпечення ветеранів війни путівками на санаторно-курортне лікування, належне фінансування закладів охорони здоров'я та санаторно-курортних закладів міністерств праці та соціальної політики, оборони, внутрішніх справ, Служби безпеки, в яких обслуговуються ветерани війни".

Голова Ради організацій ветеранів України, перший заступник голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Верховної Ради України Петро Цибенко зазначив, що "в Україні завдяки зусиллям народних депутатів України кількох скликань та завдяки активній роботі ветеранських організацій створена одна з найдосконаліших законодавчих баз щодо соціального захисту ветеранів війни серед країн пострадянського простору". П.Цибенко зазначив, що "гірко усвідомлювати, що, маючи досконалі законодавчі підвалини, маючи народногосподарський комплекс, який за радянських часів входив до першої десятки найбільш розвинених економік Європи і світу, наші ветерани, принаймні значна частина, опинилися на узбіччі життя і, по суті своїй, жебракують". Причину такого стану речей П.Цибенко бачить у тому, що "в Україні створена нездоланна система тотального або часткового ігнорування чинного законодавства, яка пронизує всю вертикаль влади".

За словами народного депутата, сьогодні "в судах України знаходиться 69 тисяч позовів громадян до різних державних установ з проблем соціального захисту, по яких прийняті позитивні рішення на суму 140 мільйонів гривень, ще 81 тисяча позовів на 235 мільйонів знаходиться в процесі розгляду". Він також зупинився на проблемах медичного забезпечення та санаторно-курортного лікування ветеранів, яке перетворилося на "нездоланну проблему, за рік у санаторіях оздоровляється до 60 тисяч ветеранів, що складає менше 2 відсотків від потреби", а також питаннях транспортного забезпечення ветеранів війни. Зазначалося, що суттєво потерпають ветерани і від невиконання норм законодавства щодо захисту власників земельних ділянок та земельних паїв.

Народний депутат Валерій Коновалюк, який є одним з ініціаторів проведення парламентських слухань, у своєму виступі зазначив, що учасники слухань мають звернутися до Президента України та до всіх політичних лідерів з пропозицією щодо проголошення 2010 року роком ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Міністр охорони здоров'я Василь Князевич поінформував, що в Україні функціонує 32 шпиталі для ветеранів війни, у 2008 році стаціонарну медичну допомогу у яких отримали із загальної мережі 720 тисяч - 26 відсотків від загального числа ветеранів. "Ми повертаємося до підтримки ветеранських аптек, розглядаємо питання про створення державної комунальної мережі аптечних закладів", - зауважив В.Князевич.

Голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний зазначив, що пенсійним забезпеченням в нашій державі охоплено майже третину населення, в тому числі, майже 2,5 мільйони ветеранів, для багатьох з яких пенсія є єдиним джерелом доходу. Він підкреслив, що, незважаючи на всі кризові явища, українські пенсіонери "отримують належні пенсійні виплати чітко згідно з встановленими графіками" і запевнив, що так буде і надалі, "всі зобов'язання по пенсійних виплатах будуть виконані".

Перед учасниками слухань виступив також Голова Державного комітету України у справах ветеранів Ігор Плосконос, який підтримав пропозицію щодо проголошення 2010 року роком ветеранів Великої Вітчизняної війни. Він також запропонував у Законі "Про статус ветеранів війни і гарантії їх соціального захисту" виділити окремо категорію, соціальну групу "Учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років фронтових", у Державному бюджеті України на 2010 рік передбачити окрему бюджетну програму для фінансування заходів з увічнення Перемоги 1941-1945 років, а також розглянути питання щодо "безумовного фінансування у 2009-му році заходів з відзначення 65-річниці визволення України на загальнодержавному рівні та виготовлення ювілейної медалі "65 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років".

Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтєєва підкреслила, що підготовка до святкування 65-річчя Великої Перемоги, це, передусім, величезна відповідальність, моральний обов'язок влади. Народний депутат акцентувала увагу на проблемах лікування, протезування, пільгового надання ліків, санаторного забезпечення ветеранів тощо. Вона, зокрема, зазначила, що "значною проблемою сьогодні залишається надання офтальмологічної допомоги ветеранам", а також зубного протезування. "Ветеранам потрібна медична допомога, соціальні пільги на найвищому відповідальному рівні", - наголосила Т.Бахтєєва.

У виступах учасники слухань запропонували зобов'язати центральні і місцеві органи державної виконавчої влади і самоврядування виконувати чинні закони та інші нормативні акти стосовно ветеранів війни, заснувати книгу-літопис і серію відео-документальних фільмів, які увічнюють учасників Великої Вітчизняної війни. На їх думку, необхідно поліпшувати пенсійне забезпечення зазначеної категорії осіб, повернути заощадження колишнього Ощадбанку СРСР, вирішити питання майнових і земельних паїв, удосконалити матеріально-фінансову підтримку діяльності ветеранських організацій.

Завершуючи слухання, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович наголосив, що "протягом тижня секретаріат Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів опрацює всі пропозиції, які надійшли письмово, і через тиждень Верховній Раді України буде запропоновано схвалити проект постанови, яка має затвердити рекомендації, проект яких сьогодні був запропонований на розгляд".

Перший заступник Голови Верховної Ради України подякував за участь у парламентських слуханнях і побажав "всім зберегти добре здоров'я і оптимізм".

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06