Нинішні парламентські слухання, - сказав, відкриваючи засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк, - як і інші парламентські слухання, що стосуються проблем, які виносить на розгляд профільний комітет професора Миколи Поліщука (Комітет Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства), завжди злободенні, завжди болючі… Але серед низки слухань профільного комітету нинішня проблема є однією з найболючіших і найвразливіших.

А.Мартинюк зауважив, що, незважаючи на створення Кабінетом Міністрів спеціальної Державної програми боротьби із онкозахворюваннями і низки рішень президента з цих питань, "не зменшується напруга, не зменшується біда".

Оскільки біди медицини відомі всім, то головуючий, закликаючи присутніх до відвертої розмови, просив звернути увагу, передовсім, на шляхи подолання проблеми.

У своїй доповіді міністр охорони здоров’я Андрій Підаєв окреслив ситуацію, що склалася сьогодні з наданням медичної допомоги онкохворим, рівнем підготовки кадрів та кадровим забезпеченням окологічної служби, перелічив основні проблеми та шляхи їх подолання найближчим часом. “Основною проблемою діяльності онкологічної служби залишається своєчасне виявлення злоякісних новоутворень в амбулаторно-поліклінічних закладах, що пов'язано з рядом факторів організаційного характеру та низьким рівнем онкологічної підготовки лікарів загальної лікувальної мережі і відсутністю чіткої взаємодії між лікарями загальної практики і онкологами. Особливої уваги потребують жителі сільської місцевості, в яких досить часто онкопатології виявляються  на пізніх стадіях”, - зазначив він.

Як наголосив міністр охорони здоров’я, проведення ранньої діагностики і виявлення захворювання на первинних стадіях є одним із шляхів оптимізації використання державних коштів, та досягнення максимальних результатів лікування. Так, відсоток виживання при визначенні діагнозу і лікуванні на першій стадії становить 92%, на другій – 88%, третій – 42%, четвертій – 13-14%.

Міністр охорони здоров’я зазначив, що така ситуація існує майже в усіх розвинених країнах світу. За рівнем захворюваності і смертності онкологія в усьому світі займає одне з перших місць в загальній структурі смертності населення. Спеціалісти Єврокомісії стверджують, що кожний четвертий житель країн ЄС помирає від раку, щорічно від онкозахворювань помирає 837 тисяч європейців, тоді як за цей же період реєструється близько 4 млн. нових випадків онкологічних захворювань.

А.Підаєв поінформував, що протягом двох років реалізується державна програма “Онкологія” на 2002 – 2006 роки, якою передбачено закупівлю лікувального обладнання (апаратів для променевої терапії), діагностичного (КТ-томографи, мамографи, УЗІ апаратура) обладнання та лікарських засобів.

 

За даними доповідача, у 2003 році заплановані програмою вперше були 100% профінансовані: на закупівлю лікарських засобів було спрямовано 105 млн.650 грн., на закупівлю обладнання – 9 000 млн. грн.

“Фінансування заходів програми потребує значних коштів, що вимагає оптимізації їх використання. Існуючий спектр різноманітних як за механізмами дії так і за вартістю хіміопрепаратів суттєво ускладнює процес планування асигнувань для їх закупівлі. Над створенням єдиних протоколів лікування зараз працюють провідні фахівці галузі. Затвердження та впровадження протоколів лікування дасть змогу значно поліпшити забезпечення онкологічних закладів необхідними препаратами", - сказав А.Підаєв. 

Сьогодні за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, всі хворі, що потребують лікування, забезпечені препаратами першої лінії, і за умови запровадження “Стандартів діагностики і лікування злоякісних новоутворень” цей процес повинен бути максимально прискореним, сказав міністр охорони здоров’я, коментуючи стан фінансування програми “Онкологія”.

Учасники парламентських слухань дали високу оцінку кадровому потенціалу українських онкологів: “Сьогодні медики володіють потужнім фаховим потенціалом, рівень кваліфікації вітчизняних онкологів високо оцінений міжнародною медичною спільнотою. Досвід України переймають британські і американські вчені. Вітчизняні науковці мають визначні напрацювання в плані розробки нових методів лікування, а наші лікарі володіють блискучою технікою хірургічних втручань. В клініках України проводяться складні операції і їх успішний результат - це зусилля не одного хірурга, це зусилля всієї лікарні, всього персоналу, що працює узгоджено та кваліфіковано".

Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Микола Поліщук повідомив, що щорічне зростання захворюваності на рак в Україні становить близько 3%.

У своїй доповіді він навів такі статистичні дані: у 2003 році з захворюваність на різні онкопатології становила 325 осіб на 100 тис. населення. В м.Севастополі, Кіровоградській, Полтавській, Одеський, Запорізькій областях цей показник сягає 365-475 випадків на 100 тис. населення.

Показник смертності населення від онкологічних захворювань і летальних випадків при виявленні захворювання терміном менше року, в Україні, згідно з даними профільного парламентського комітету, становить відповідно 185,5 на 100 тис. населення та 35,3 на 100 клінічно хворих і значно перевищує аналогічні показники розвинених країн. Злоякісні новоутворення у 2003 році стали причиною смерті 93 184 українців.

Голова комітету парламенту з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства зосередився, зокрема, на проблемах профілактики. За його даними, “80% хворих на рак легенів сьогодні в Україні – курці. Тютюнопаління значно збільшує ризик захворюваності на рак молочної залози. Не можна не звертати увагу на забрудненість води, що призводить до раку сечового міхура. Багато харчових продуктів містять інгредієнти, що значно погіршують стан здоров’я населення. Безконтрольний прийом ліків призводить до виникнення різного роду патологій. Наслідки аварії на ЧАЕС відчуваються і досі. Звичайно, Міністерство охорони здоров’я робить певні кроки: створені онкологічні центри. Але ж, обладнання повинно закуповуватися за державні кошти, навіть за умов запровадження страхової медицини”.

Директор Інституту онкології Академії медичних наук України, головний онколог Міністерства охорони здоров’я Сергій Шалімов у своїй співдоповіді наголошував на питанні діагностики.

У ході парламентський слухань зазначалося, що питома вага хворих з ІІІ-ІV стадією процесу в 2003 році становила близько 40%, що вважається високим показником. Середній по Україні показник активного виявлення раку на профілактичних оглядах не перевищує 21%.

Виступаючі підкреслювали, що одним з шляхів вирішення цієї проблеми є закупівля високоякісного обладнання. Заплановане збільшення фінансування програмних заходів за рахунок коштів державного бюджету на 15,7 млн. грн.

Таким чином, на 2004 рік державним бюджетом на Програму “Онкологія” передбачено кошти у сумі 130 360,1 млн. грн. (на медикаменти – 115 650.1 млн. грн., та 14 710 – на придбання обладнання) Окрім цього, кошти  на виконання програмних заходів враховані в місцевих бюджетах.

За минулий рік у спеціалізованих закладах охорони здоров’я було проліковано близько 200 тисяч хворих”

Учасники парламентських слухань зауважували, що необхідність обговорення теми викликана високою кількістю онкохворих в Україні та темпами росту нових випадків злоякісних новоутворень щороку. Рівень захворюваності серед чоловіків вищий за рівень захворюваності жінок. У структурі захворюваності чоловічого населення перше місце посідають злоякісні новоутворювання легенів (21,4%), друге – шлунка (10,6%), третє – шкіри за винятком меланоми (11,4%). У жінок найбільш розповсюдженим залишається рак молочної залози (18,8%), шкіри (13,8%), шлунка (6,9%), тіла матки (7,9%), шийки матки (6,1%).

Починаючи з 1996 року Міністерством охорони здоров’я України розпочато запровадження єдиного канцер-реєстру. Це дало можливість поліпшити статистичну звітність та налагодити систему моніторингу онкопатологій, прогнозувати її розвиток на найближчу та віддалену перспективу. Наступним завданням на найближчий час є закінчення запровадження єдиних протоколів лікування онкопатологій.

На завершення обговорення Андрій Підаєв сказав: “Слід зазначити, що факторами росту онкозахворювань сьогодні є Чорнобиль, високий рівень антропогенного забруднення довкілля, зміна способу життя населення. Сумна тенденція зростання кількості онкохворих для нас зрозуміла, її треба сприймати, як факт. Сьогодні основним завданням медиків є –  усіма можливими і доступними методами забезпечити зменшення рівня смертності та максимальне подовження тривалості і якості життя онкохворих” 

Підводячи рису в обговоренні проблем онкологічно хворих, головуючий на засіданні заступник голови Верховної Ради України Олександр Зінченко, подякував всім небайдужим до цієї біди, "яка постукала у двері багатьох людей". "На жаль їх не одиниці, на десятки і не сотні, - сказав головуючий, і додав, - і я не поділяю думки, що парламентські слухання - неефективна процедура. По-перше, вона не знімає проблеми, але вона привертає увагу до цієї проблеми. По-друге, учасники парламентських слухань дійшли висновку, що онкологічне захворювання є проблемою не суто медичною, а проблемою соціальною. І вихід потрібно шукати комплексний, адже подолати цю проблему самотужки, в галузі медицини неможливо". Тому було вирішено спільними зусиллями і Верховної Ради і Кабінету Міністрів "висвітлювати цю проблему передовсім через проблеми бюджету, через проблеми матеріально-технічного забезпечення галузі", працювати спільно, "щоб розмови не лишилися розмовами".

Учасники слухань висловили сподівання, щоб парламентські слухання з цієї проблематики були не останні, і щоб вони стали потужним поштовхом для активізації всієї протиракової роботи в державі.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06