У СЕРЕДУ, 11 БЕРЕЗНЯ, У ВЕРХОВНІЙ РАДІ УКРАЇНИ ВІДБУЛИСЯ ПАРЛАМЕНТСЬКІ СЛУХАННЯ НА ТЕМУ: "ПРО ОРГАНІЗАЦІЮ ТА ПРОВЕДЕННЯ ФІНАЛЬНОЇ ЧАСТИНИ ЧЕМПІОНАТУ ЄВРОПИ 2012 РОКУ З ФУТБОЛУ В УКРАЇНІ".

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, відкриваючи слухання, нагадав: "Коли затверджувалась державна програма підготовки до Євро-2012, Україна була іншою країною, в якій була достатньо висока ступіть піднесення економіки, перевиконання державного бюджету. Сьогодні ситуація змінилася". М.Томенко звернувся до учасників слухань з проханням реалістично подивитися на ці зміни і висловити свої думки з приводу того, що необхідно зробити сьогодні для успішного проведення чемпіонату в Україні.

М.Томенко наголосив на тому, що Євро-2012 - це презентація країни, а не лише презентація стадіонів. І тому необхідно звернути увагу на ті державні програми, які починають втілюватися, - облаштування митних прикордонних переходів, забезпечення громадської безпеки і порядку, облаштування транспортної інфраструктури, реконструкція аеропортів тощо.

Доповідав на слуханнях віце-прем'єр міністр Іван Васюник. Він висловив сподівання, що парламентські слухання стануть етапним кроком на шляху якісної підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу на теренах України та Польщі.

І.Васюник зазначив: "За наступні декілька років нам треба пройти такий шлях модернізації інфраструктури, який не вдалося подолати за попередні 17 років". За його словами, масштабні завдання і стратегічні вигоди від проекту мають величезний потенціал економічного та гуманітарного розвитку не лише для чотирьох приймаючих міст, а й для усієї держави. Його реалізація сприяє і сприятиме внутрішній консолідації країни.

Віце-прем'єр-міністр зазначив, що саме ця масштабність завдань та значною мірою неготовність системи державного управління до реалізації такого роду стратегічних і коштовних програм і зумовили певні проблеми перехідного періоду. Першим свідченням цих проблем була заява Президента УЄФА пана Платіні в січні минулого року, що Україна більше не може зволікати з початком підготовчих робіт до чемпіонату.

Доповідач зупинився на ключових проблемах у підготовці України до Євро-2012. Серед них він назвав зволікання з початком реконструкції головної футбольної арени - НСК "Олімпійський", не спланованість термінів підготовки інфраструктурних об'єктів та джерел їхнього фінансування, неструктурованість та низьку ефективність системи управління підготовкою до чемпіонату.

І.Васюник зазначив, що важливим кроком стало затвердження урядом комплексного чотирирічного Плану дій з підготовки понад 500 об'єктів інфраструктури. Цим документом, яким є Державна цільова програма, передбачено витратити на підготовчі заходи загалом майже 160 млрд. грн., з них 27,5 млрд. грн. - це 17% коштів Державного бюджету України, майже 23 млрд. грн. або 14% - це кошти місцевих бюджетів і майже 110 мільярдів гривень - майже 70% - приватні інвестиційні кошти.

Віце-прем'єр-міністр наголосив на тому, що дії урядової команди минулого року дали змогу вивести Україну з кризового етапу підготовки і розпочати роботи на інфраструктурних об'єктах, які не припиняються й зараз. Водночас, в умовах фінансово-економічної кризи першочерговим завданням цього року є забезпечення стабільного і у повному обсязі фінансування заходів з підготовки до чемпіонату.

"Саме тому для України програма підготовки, особливо у 2009 році, є і повинна стати одним з наріжних елементів антикризового плану", - наголосив доповідач. Її виконання сприятиме збереженню і створенню десятків тисяч нових робочих місць, сповільненню різкого падіння виробництва, забезпеченню металургійних та будівельних компаній довгостроковими замовленнями і залученню нових інвестицій.

І.Васюник нагадав, що Законом "Про Державний бюджет України на 2009 рік" на виконання заходів Програми передбачено спрямувати зі Стабілізаційного фонду 4,4 млрд. грн. 25 лютого цього року уряд затвердив порядок використання цих коштів, в тому числі визначивши деякі додаткові статті. Зокрема, уряд має намір цього року виконати свої зобов'язання, взяті перед містами, щодо 50-відсоткового фінансування підготовки комунальних доріг до чемпіонату Європи. Додатково ще 2,8 млрд. грн. державних коштів передбачено на будівництво, реконструкцію та ремонт автомобільних доріг та ліній електропередач.

Доповідач наголосив, що джерелом фінансування більшої частини заходів Державної цільової програми поточного і наступних років визначені кошти приватних інвесторів, які через світову кризу обмежили свою спроможність брати участь в таких проектах.

І.Васюник відзначив, що головною проблемою є туристична інфраструктура, підготовку якої планується здійснити майже на 100 відсотків за приватний кошт. Він повідомив, що для стимулювання підготовки готельної інфраструктури уряд ухвалив розпорядження про першочергові заходи з будівництва, реконструкції та переоснащення об'єктів розміщення. Він нагадав, що майже 300 нових готелів різної "зірковості" повинні бути побудовані, реконструйовані чи переоснащені до 2012 року.

Урядом також проведена низка консультацій з представниками Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку та Європейського інвестиційного банку щодо кредитування реалізації інвестиційних проектів.

Доповідач окремо зупинився на декількох законопроектах, пріоритетних для формування сприятливого інвестиційного клімату: про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо інвестиційної діяльності; про відчуження земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності; про загальні засади розвитку державного приватного партнерства в Україні.

І.Васюник звернувся до Верховної Ради з проханням виділити окремий пленарний день для комплексного розгляду і прийняття всіх законопроектів, які стосуються питань підготовки України до Євро-2012.

Співдоповідав на слуханнях голова Комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Павло Костенко. Він наголосив на необхідності фахової, компетентної оцінки дій відповідних державних органів, визначенні адекватності їх дій вимогам законодавства, рекомендаціям УЄФА, потребі пошуку спільного рішення щодо подальшого удосконалення нормативно-правової бази.

П.Костенко зазначив, що процес становлення органів управління, організації та проведення чемпіонату невиправдано затягнувся. Голова Комітету нагадав, що базовий закон щодо Євро-2012 було прийнято ще в квітні 2007 року, а перші практичні дії щодо його реалізації розпочалися в 2008 році. "Непроста політична ситуація позначилася і на своєчасному старті підготовки до чемпіонату. Тільки організаційні питання було врегульовано, на черзі постали гострі проблеми загальносвітової кризи в економіці. Зрозуміло, що у зв'язку з цими процесами виникли проблеми в економіці України, а відтак і у фінансовому забезпеченні підготовки Євро-2012", - сказав співдоповідач. Тому, за його словами, сьогодні на порядку денному стоїть питання: коли і які будуть вноситися зміни до законодавства з питань оподаткування, які можуть бути задіяні механізми щодо залучення позабюджетних коштів тощо.

П.Костенко, підсумовуючи, наголосив: "У нас є шанс і можливість засвідчити світовій спільності, що Україна може провести Євро-2012 на належному рівні. І ми повинні зробити все можливе і неможливе, щоб всупереч всім негараздам, всім недоброзичливцям, всупереч світовій економічній кризі фінальна частина чемпіонату Європи 2012 року увійшла в історію як одне з найкращих спортивних змагань двадцять першого століття".

Інший співдоповідач, президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, відзначив, що в Україні створені об'єктивні передумови, а також задіяні всі визначальні чинники для успішної підготовки до проведення фінальної частини чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

"На теперішньому етапі цього процесу вкрай важливо продемонструвати УЄФА адекватний рівень партнерського взаєморозуміння і кваліфікованого реагування на актуальні виклики, адже наступний період ділових відносин, котрий розпочнеться вже в травні одразу після остаточного визначення переліку приймаючих міст вимагатиме від українського сторони ще більшої поглибленої інтеграції у єдині централізовані механізми управління турніром", - сказав він.

Представники міст, в яких пройдуть матчі фінальної частини Євро-2012, поінформували про результати реалізації основних заходів з підготовки до проведення чемпіонату. Вони відзначили зрушення у реалізації зауважень УЄФА з підготовки стадіонів та основних об'єктів інфраструктури. Зокрема, уряду вдалось подолати проблеми реконструкції НСК "Олімпійський", і в 2008 році з Державного бюджету ці роботи було профінансовано на 95% від запланованого. Промовці також відзначили позитивні зрушення у будівництві стадіону у Львові. Загалом, бюджетні видатки на інфраструктурні об'єкти підготовки до Євро-2012 у 2008 році становили 3,5 млрд. грн.

Учасники слухань звертали увагу на низький рівень готельної інфраструктури, що залишається однією з основних проблем підготовки до чемпіонату. Для розв'язання цих проблем уряд передав на розгляд Верховній Раді низку законопроектів, що спрощують режим залучення інвестицій та виділення земельних ділянок.

Промовці відзначали, що УЄФА задоволена тим, що Україна активізувала підготовку до Євро-2012. За їхніми словами, значні позитивні зрушення були досягнуті завдяки новій системі управління процесом підготовки - Координаційному бюро та національному координатору. Однак, багато проектів, за оцінками експертів УЄФА, все ще перебувають в зоні високого ризику.

В обговоренні взяли участь представники депутатських фракцій, народні депутати, представники міністерств і відомств.

Міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко, зокрема, наголосив, що головним підсумком роботи уряду, місцевих органів влади, Федерації футболу є те, що Україна у визначений УЄФА термін буде мати 6 стадіонів і 32 тренувальні бази, необхідних для проведення чемпіонату.

Заступник Голови Верховної Ради України М.Томенко, підсумовуючи сказане, зазначив, що у парламенті знаходяться на розгляді чотири законопроекти, пов'язані з підготовкою до Євро-2012. На його думку, також необхідно підготувати нову редакцію базового закону.

Головуючий відзначив, що у виступах прозвучали конструктивні пропозиції, які потрібно врахувати під час підготовки рекомендацій парламентських слухань.

М.Томенко нагадав, що до великого футбольного свята залишається небагато - 1185 днів, тому необхідно докласти всіх зусиль, щоб у 2012 році Україна була представлена на найвищому рівні.

На цьому парламентські слухання, присвячені обговоренню питання організації та проведення фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу в Україні завершилися.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06