Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, зокрема, наголосила, що в багатьох країнах доходи від туризму складають до 10% ВВП, а кожне 15 робоче місце створюється в галузі туризму. Водночас, сказала О.Сироїд, сьогодні в Україні не можна говорити про розвиток туризму, якщо немає інфраструктури, доріг, комунікацій тощо. Також, на думку заступника Голови Верховної Ради, важко уявити собі розвиток туристичної галузі в Україні без захисту інвестицій.  

О.Сироїд окреслила регламент виступів і надала слово учасникам слухань.

Голова профільного парламентського Комітету Артур Палатний у виступі зазначив: "Сьогодні ми з Вами маємо відповісти на першочергове запитання: якою ми хочемо бачити Україну найближчим часом і, можливо через 10 років саме в розрізі туристично привабливої країни. І вже відповідно цього ставити цілі і завдання щодо прийняття і виконання програм розвитку туризму". За словами народного депутата, у 1950 році у світі міжнародні подорожі здійснювали 25 млн. осіб, а вже в 2014-му році ця цифра сягнула більше одного мільярда. "Я переконаний, що Україна має величезний потенціал, має всі передумови, щоб увійти до найрозвиненіших у туристичному відношенні країн світу. Водночас, низка проблем та перешкод гальмують розвиток туристичної галузі. Тим самим українська економіка недоотримує від туристичного бізнесу чимало фінансових надходжень",- наголосив А.Палатний.
За його словами, сфера туризму і курортів сьогодні не виконує повноцінно свої економічні, соціальні і гуманітарні функції, не сприяє наповненню бюджетів усіх рівнів, створенню нових робочих місць, збільшенню питомої ваги сфери послуг у структурі внутрішнього валового продукту. Крім того, необхідність розгляду на сьогоднішній день питання розвитку туристичної індустрії як інструменту економічного розвитку та інвестиційної привабливості України викликана зміною зовнішніх та внутрішніх умов для розвитку туризму в Україні протягом останніх років. З початку 2013 року з’явилися додаткові ризики, пов’язані як із зовнішнім впливом дій Російської Федерації стосовно Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та східних регіонів України, так і з внутрішніми чинниками, що породжені недосконалістю державного управління та майже повною відсутністю державної політики в цій сфері. А.Палатний також наголосив, що зараз у світовому інформаційному просторі майже відсутня об’єктивна та актуальна інформація про Україну, зокрема, різноманітність її туристичних ресурсів через брак якісних маркетингових заходів, а це, в свою чергу, шкодить туристичному іміджеві України. У результаті Україна стрімко втрачає свою популярність як туристична держава, оскільки в уяві потенційних туристів складається враження повномасштабної війни, а вся країна сприймається виключно як "гаряча точка".
На погляд депутата, одним з болючих питань є нестабільність інституту державного управління. З інтервалом майже кожні декілька років відбувається реформа центрального органу виконавчої влади в туристичній галузі. Ці урядові структури тільки встигали приймати та передавати справи. Такі постійні реформи на державному рівні призводять до невиконання міжнародних домовленостей, перегляду напрямів розвитку, застоїв у галузі, зміни кадрів та застарілої законодавчої бази. У місцевих державних адміністраціях, міських радах забезпеченням реалізації на відповідній території державної політики у галузі туризму і курортів, розвитком туристичної та курортно-рекреаційної індустрії займаються різні структурні підрозділи, а бізнес взагалі втратив будь-які орієнтири. "Ще однією проблемою, як на мій погляд, є відсутність Державної цільової програми розвитку туризму та курортів, яка закінчилася ще у 2010 році. Ця програма, в першу чергу, повинна стимулювати розвиток внутрішнього і в’їзного туризму. Але, на жаль, навіть Концепція Державної цільової програми розвитку туризму та курортів на період до 2022 року була відмінена.
Наступна проблема – відсутність фінансування сфери туризму. Останні роки державою, а 2016 рік – не став виключенням, не виділялось жодної копійки на розвиток туристичної сфери, в тому числі на промоцію національного туристичного продукту на міжнародному туристичному ринку. Саме через формування позитивного іміджу України, як країни привабливої для туризму, шляхом участі у міжнародних та національних виставково-ярмаркових заходах в тому числі, ми можемо зробити Україну привабливою для іноземних туристів",- сказав голова Комітету.

Учасники слухань наголошують, що Україна,  знаходячись в центрі Європи та займаючи одне з провідних місць за рівнем забезпеченості цінними природними та культурними ресурсами, має всі передумови для сталого розвитку економіки за рахунок надходжень від сфери туризму.

Потенційні туристичні можливості України безмежні, проте, тривалий час туристична галузь відчуває на собі вплив негативних чинників: відсутність послідовної державної політики в сфері туризму, стратегії та програми розвитку туризму і курортів, багаторазова трансформація центрального органу виконавчої влади в сфері туризму, а також територіальні втрати та військові дії на території країни, негативні наслідки від нестабільності в політичному та економічному житті. Всі ці чинники  негативно вплинули на потік іноземних туристів до України, який за останні роки зменшився у два рази та у минулому році становив лише 12,9 млн. осіб. Як наслідок, відбулося значне скорочення доходів від туристичних послуг та послуг готелів, валютних надходжень, інвестицій в туристичну інфраструктуру, робочих місць.

Зараз у світовому інформаційному просторі майже відсутня об’єктивна та актуальна інформація про Україну, зокрема, різноманітність її туристичних ресурсів через брак якісних маркетингових заходів, а це, в свою чергу, шкодить туристичному іміджеві України.

У результаті Україна стрімко втрачає свою популярність як туристична держава, оскільки, в уяві потенційних туристів складається враження повномасштабної війни, а вся країна сприймається, виключно, як гаряча точка.

Органи державної влади вживають певних заходів щодо підвищення авторитету України на міжнародній арені, формування позитивного іміджу України та просування національного туристичного продукту на міжнародному та внутрішньому ринках.

Однак, повна відсутність бюджетного фінансування, розпорошена  державна система управління та недосконалість норм діючого законодавства гальмують активізацію розвитку сфери туризму, а відсутність державної політики унеможливлює динамічний розвиток туристичної галузі.

Зважаючи на реалії сьогодення, основна увага держави має бути зосереджена на подоланні наявних негативних тенденцій, створенні системних та комплексних передумов для розвитку сфери туризму як одного із пріоритетного напрямку для економічного зростання країни та наповнення бюджетів всіх рівнів.

Ситуація, що склалася в державі на цей час, потребує рішучих кроків з  визначення державної політики у сфері туризму - однієї з пріоритетних складових комплексної державної політики, не в лозунгах, а в конкретних справах. Активізація розвитку пріоритетних для України в’їзного та внутрішнього туризму можлива шляхом об’єднання зусиль органів державної влади, представників туристичного бізнесу та інститутів громадянського суспільства для популяризації України у світі і просування бренд-меседжів «Україна – країна, приваблива для туризму».

Належний рівень міжгалузевої координації та міжрегіональної кооперації дозволить забезпечити раціональне використання туристичних ресурсів та досягти оптимізації витрат з державного і місцевих бюджетів на здійснення заходів у сфері туризму.

За підсумками обговорення буде розроблено відповідні рекомендації.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06