Відкриваючи слухання, Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, зокрема, що для українців сім’я завжди була фундаментом виховання і соціалізації наших громадян. "Завжди стабільність відносин у сім’ї визначала і стабільність взаємовідносин у державі," - сказав він.

Перший заступник Голови Верховної Ради акцентував увагу присутніх на тому, що збільшення кількості соціально вразливих сімей через недостатню підтримку держави призведе у найближчій перспективі до збільшення витрат на лікування дітей та оплату лікарняних їх батьків, боротьбу з підлітковою злочинністю, збільшення кількості виправних установ для дітей.

"Неможливо підготувати людину до сімейного життя на коротких курсах перед укладенням шлюбу. Цей процес треба починати змалечку - з сім’ї, з дитячого садочка та школи, пояснюючи дитині простими словами, що таке сім’я, хто такі чоловік і дружина, які їх права та обов’язки. Окрему увагу треба приділити пропаганді сімейних цінностей в інформаційному просторі",- зазначив А.Парубій.

Заступник міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Сергій Устименко наголосив, зокрема, на тому, що сім‘я - це та основа, на якій будується суспільство, той визначальний фактор у формуванні чоловіка і жінки, який створює та зміцнює нашу націю. "У сім'ї формується та укріплюються людські та національні цінності, створюється потенціал побудови міцної держави. Водночас благополуччя сім'ї і об'єктивним індикатором відображення загального стану в державі. Стабільне поліпшення становища сім'ї можливе лише за умови формування політики, орієнтованої на людину, на сім'ю в усіх без виключення сферах. Питання ефективної сімейної політики стосується і забезпечення відповідального батьківства, воно стосується і патріотичного виховання, і супроводження сімей у складних сімейних обставинах. І досвід багатьох країн переконливо доводить, що зовнішні і внутрішні проблеми сім'ї більш ефективно вирішується саме за допомогою спеціально організованої системи державної сімейної політики".

За словами промовця, болючою залишається проблема бідності, звісно, і від неї потерпають переважно сім'ї з дітьми, передусім багатодітні яких майже 53 відсотки всієї кількості. І рівень бідності сімей з дітьми майже вдвоє перевищує рівень, який є в сім'ях без дітей.

С.Устименко підкреслив, зокрема, що у цьому контексті на сьогодні державна підтримка вже охопила понад 4,7 мільйона сімей. Бюджетні видатки на ці цілі у 2015 році становлять близько 70 мільярдів гривень.

За словами заступника міністра, іншим ключовим компонентом державної сімейної політики є, безумовно, захист прав дітей. Особливо важливим завданням на сучасному етапі розвитку сімейної політики в Україні є забезпечення права дитини на проживання саме в сімейному середовищі. Станом на січень 2015 року дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Україні нараховується 83 176, що суттєво менше, ніж у минулому році. Найбільш поширеними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, стали саме сімейні форми виховання. Це опіка, піклування, дитячі будинки сімейного типу та прийомні сім'ї. Зараз в них виховується 73 тисячі 255 дітей, що складає майже 88 відсотків загальної кількості дітей цієї категорії.

"Не менш важливим напрямом діяльності Мінсоцполітики є розроблення нової сучасної концепції забезпечення прав дітей в Україні. Наразі хочу повідомити, що при Міністерстві соціальної політики утворено робочу групу з розробки проекту Закону України  "Про національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини в Україні", в якому передбачено відповідні напрями діяльності на період до 2021 року. Група також займається виробленням інших стратегічних загальнодержавних документів із залученням всіх зацікавлених  центральних та місцевих органів виконавчої влади, науковців, представників громадських та благодійних організацій", - повідомив доповідач.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний наголосив сказав: "Верховна Рада України чотири роки тому вже розглядала на парламентських слуханнях питання сімейної політики. Був обговорений широкий спектр проблем, пролунало багато цікавих пропозицій. Постановою Верховної Ради України було затверджено Рекомендації парламентських слухань. Проте частина цих рекомендацій залишилася невиконаною. Безумовно, органи державної влади вживають певних заходів щодо реалізації сімейної політики. Позитивним кроком у цьому напрямі стало затвердження у травні 2013 року Державної цільової соціальної підтримки сім'ї на період до 2016 року. Проте на сьогодні основні зусилля держави спрямовані на розбудову системи підтримки неблагополучних сімей. При цьому недостатньо уваги приділяється підтримці звичайних сімей, підготовці молоді до сімейного життя тощо".

На думку доповідача, завдання державної соціальної політики слід розділити на чотири блоки питань: перший – підготовка молоді до сімейного життя, другий – підтримка сімей у питаннях працевлаштування та забезпечення житлом, третій – підтримка сімей у питанні і вихованні дітей, забезпечення прав дітей-сиріт та виховання у сім'ї, четвертий –  допомога сім'ям, які опинились у складних життєвих обставинах.

А.Палатний також наголосив на тому, що окрему увагу необхідно приділити працевлаштуванню учасників АТО та внутрішньо переміщених осіб."На жаль, держава вже другий рік поспіль не фінансує Державну програму забезпечення молоді житлом, а це запорука стабільних молодих сімей – як би отримати нові квартири. А будівництво житла – це нові робочі місця для українців. Комітет наш пропонував виділити на фінансування цієї програми 200 мільйонів гривень. Проте наше прохання, на жаль, не було підтримано" - сказав він.

Уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба звернув увагу присутніх на те, що сімейна й дитяча політика є невід'ємними складовими єдиного процесу – процесу розбудови держави і формування нації. "Від того, яке  місце і роль буде відведене питанням сім'ї і дітей в державі, залежить в якій країні ми будемо жити. Аналіз сучасного стану інституту сім'ї свідчить про серйозні стратегічні прогалини в формуванні державної політики в цій сфері. До таких висновків мене спонукає той факт, що за роки незалежності України дитяче населення  скоротилося  з 10  до восьми  мільйонів. Кожна п'ята дитина народжується поза шлюбом. Народження дітей стало фактором, який суттєво посилює ризики сім'ї опинитися в категорії бідних. За деякими дослідженнями, 80 відсотків багатодітних сімей проживають за межею бідності. Бідність – одна з найгостріших проблем, з якими на сьогодні стикаються українські сім'ї. Ще одна проблема – це погані житлові умови. Наприклад, на квартобліку в Україні перебуває майже 30 тисяч багатодітних сімей, за минулий рік житло отримали лише 136 таких сімей. Така ж ситуація з наданням житла дітям-сиротам, одиноким матерям та іншим категоріям сімей. Сім'ї вимушено переселених осіб, які фактично втратили своє житло, не можуть стати на квартирний облік за новим місцем проживання. Державної програми забезпечення житлом таких сімей сьогодні не існує. Цю програму треба приймати невідкладно".

Заступник міністра освіти і науки України Павло Полянський зазначив, зокрема, що теза "Діти – наше майбутнє" - гарний афоризм, але неправильний  концептуально. "Діти – наше сьогодення, то їхні діти будуть нашим завтра. Відповідно, ці проблеми і виклики, котрі постають, їх ми мусимо розв'язувати сьогодні, а не у якомусь гіпотетичному завтра," - зазначив промовець.

Підбиваючи підсумки обговорення, голова профільного парламентського Комітету Артур Палатний зазначив, що всі висловлені доповідачами пропозиції будуть опрацьовані в Комітеті та включені до тексту рекомендацій парламентських слухань, які Верховна Рада України має ухвалити окремою постановою.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06