Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, зокрема, зазначила, що з часу Чорнобильської трагедії минуло вже майже 29 років, і проблеми, пов’язані з нею, перестали бути "такими болючими і очевидними для нового покоління. Чорнобильська тематика нині частково «відійшла на задній план» через проблеми, пов’язані з воєнними діями на Сході країни. Водночас, за її словами, проведення слухань свідчить про те, що "ми свідомі того і відповідальні перед людьми, які брали активну участь у подоланні наслідків трагедії, і свідомі того, що буде з прийдешніми поколіннями", оскільки наслідки Чорнобильської трагедії будуть відчутні ще дуже довго.

Заступник міністра екології та природних ресурсів Сергій Курикін звернув увагу присутніх на те, що до першочергових завдань у сфері подолання наслідків Чорнобильської катастрофи віднесено виконання заходів, передбачених законом "Про Загальнодержавну програму подолання наслідків Чорнобильської катастрофи на 2006-2010 рік". "Строк дії цієї програми закінчився в 2010 році, але ми враховуємо підсумки і ті здобутки, які були здійснені під час її виконання. Радіаційна небезпека зони відчуження для прилеглих територій визначається, в першу чергу, міграційними процесами, що включають винесення радіонуклідів водним, повітряним, біогенним та техногенним шляхами. Відповідно значна частина нашої діяльності в зоні відчуження спрямована на те, щоб убезпечити на прилеглій території від впливу цих негативних факторів",- сказав він.


За словами виступаючого, для виконання робіт з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у зоні відчуження функціонує спеціалізований багатогалузевий виробничо-господарський комплекс, діяльність якого спрямовується, координується, організовується відповідно державною адміністрацією зоною відчуження.

Заступник міністра повідомив також, що до системи радіаційно-екологічного моніторингу, який здійснюється на території зони відчуження входять пункти спостережень різного призначення – це місця виробничої діяльності, ландшафти полігони, гідрологічні споруди тощо.

С.Курикін зауважив, що засобами автоматизованої системи контролю радіаційного стану в безупинному режимі відстежуються параметри радіаційної ситуації. Результати радіоекологічного моніторингу дозволяють оцінити радіаційний стан головних компонентів природного середовища у зоні відчуження.

За його словами, з моменту аварії на Чорнобильській атомній електростанції виконано значні обсяги робіт, спрямовані на поліпшення радіаційного стану зони відчуження, а саме: проведено дезактивацію території площею понад 30 тисяч гектарів, зібрано та захоронено в пунктах захоронення радіоактивних відходів понад 923 тисячі кубічних метрів радіоактивних відходів дезактивованих матеріалів та обладнання, у період з 2010 по 2014 роки проведено переробку та передано на захоронення 130 тисяч 183 кубічних метри радіоактивних відходів.

Виступаючий наголосив, що міністерство продовжує працювати над створенням Чорнобильського біосферного заповідника, проектом створення якого передбачено його функціонування під управлінням Державної агенції з управління зоною відчуження, "і станом на сьогодні ми передали всі документи, пов'язані з цим проектом, на погодження до зацікавлених відомств, включаючи і проект відповідного указу Президента".

"Ми сподіваємося, що створення Чорнобильського біосферного заповідника дасть можливість здійснювати там масштабні наукові дослідження як в інтересах української науки, так і в інтересах міжнародного співтовариства, використовуючи ті умови, які склалися на цій території. Загальна площа цього заповідника за нашими розрахунками складатиме приблизно 260 тисяч гектарів, і ми сподіваємося, що створення цього об'єкту природно-заповідного фонду буде, зокрема, внеском в розвиток тих наук, тих галузей знань, які пов'язані із протидією та ліквідацією наслідків екологічних, зокрема, ядерних катастроф",- під сумував С.Курикін.

Перший заступник голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Орест Туркевич розповів присутнім про діяльність агентства, яка спрямовується і координується Кабінетом Міністрів через Міністерство екології та природних ресурсів, яке реалізує державну політику За його словами, сьогодні штатна частина агентства складає 41 одиницю, "що становить близько 30-ти відсотків від аналогічних центральних органів виконавчої влади; агентство здійснює державне управління 5 державними підприємствами зони відчуження, 8 державними підприємствами державної корпорації "Родон" та 3 науковими установами, загальна чисельність якої становить приблизно 7 тисяч осіб.

"Необхідно відмітити, що цей багатотисячний колектив працює не тільки на підприємствах зони відчуження, а на території всієї України. Крім зазначеного, повідомлю присутніх, що Державна агенція зони відчуження є бенефіціаром та координатором понад 30 проектів міжнародної технічної допомоги, основні з яких на сьогоднішній день є будівництво нового безпечного конфайнменту, будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, роботи на якому проводяться приблизно 17 років; будівництво промислового комплексу поводження з твердими радіоактивними відходами Чорнобильської АЕС",- зазначив виступаючий.

"Сподіваємося, що учасники парламентських слухань, народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, візьмуть посильну участь у провадженні державної політики у сфері управління у зоні відчуження і зоною безумовного відселення, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта укриття на екологічно-безпечну систему шляхом внесення конкретних пропозицій та дієвою підтримкою наших ініціатив",- підсумував О.Туркевич.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко зазначив, зокрема, що "принципова дата – це 2016 рік. 2016 рік не тільки тому, що 30 років Чорнобиля, а й тому, що ми, як держава, зобов'язані на кінець 2016 року нарешті завершити об'єкт "Укриття". Ми дали зобов'язання громаді світовій і українській, і повинні це зробити. Як кажуть експерти, закінчується період напіврозпаду дуже багатьох шкідливих речовин теж в 2016 році".

Стосовно проблеми зони відчуження М.Томенко наголосив на наступному: "Коли ми кажемо, що певні зони не потрібні, ми не кажемо, що треба згортати соціальні програми. Непотрібність зон, скажімо, умовно кажучи, по більшості територій четвертої зони полягає в тому, що ми повинні дати можливість зайти інвестиціям. Але люди ж потерпіли від Чорнобиля, це означає, що ми соціальні програми не згортаємо. Тобто людей ми захищаємо, ми даємо можливість тільки громаді розвиватися".

Підсумовуючи виступ, народний депутат висловив упевненість в тому, що "сьогоднішня професійна серйозна розмова призведе до того, що уряд розуміє, що існує чорнобильська проблема, існує екологічна проблема, і тільки спільно ми можемо її вирішити і, дійсно, слово "Чорнобиль" зробити словом поваги і мужності тих людей, які нас рятували і поваги до держави, яка зможе вирішити цю проблему".

На завершення О.Сироїд запевнила присутніх у тому, що всі пропозиції учасників слухань буде передано до парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи для їх подальшого врахування у тексті рекомендацій парламентських слухань.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Парламентські слухання”

07 червня 2017 18:18
24 травня 2017 17:58
22 березня 2017 17:47
21 грудня 2016 17:45
02 листопада 2016 17:45
12 жовтня 2016 18:30
27 вересня 2016 16:55
08 червня 2016 17:16
01 червня 2016 18:02
18 травня 2016 18:06