Голова Верховної Ради України Олександр Мороз наголошує на необхідності спільної роботи всіх суб‘єктів законодавчої ініціативи, у тому числі Президента України, над документами, яких потребує процес завершення політичної реформи.

Зокрема, зазначив Голова Верховної Ради України у ході круглого столу на тему: «Конституційний процес в Україні», що проходив у п‘ятницю, 7 березня, який відбувся за участю учасників конституційного процесу 1996-2004 рр., нині у парламенті створено Тимчасову спеціальну комісію, що займатиметься змінами до Основного закону та законами, котрі кореспондуються з Конституцією.

О.Мороз наголосив, що документи, які буде напрацьовано, розглядатимуться потім «за всіма процедурами, які передбачені при розгляді Конституції, і вноситимуться на розгляд парламенту». За словами Голови Верховної Ради України, «це ж стосується і розгляду тих законів, що тісно пов‘язані з Конституцією». О.Мороз підкреслив, що така робота має перспективу при залученні всіх гілок влади. «Я переконаний - ми повинні лише уточнення робити, робити довершений документ, приймати Конституцію для держави, а не на догоду тим чи іншим політикам», - сказав він. При цьому Глава парламенту підкреслив, що готовий звертатися до Президента і Прем‘єр-міністра щодо «всіх некоректних, жорстких речей щодо Конституції».

На думку О.Мороза, «ми повинні виходити з одного принципу все повинно здійснюватись у межах Конституції і відповідно до Конституції». За його словами, «якщо будуть пропонуватися якісь альтернативні шляхи це все авантюри». При цьому він додав, що «якщо ми хочемо мати перспективу, то повинні діяти у межах Конституції».

З іншого боку, наголосив О.Мороз, сьогодні можна констатувати «штучне використання у конституційному праві, у Конституції, у законах, які органічні щодо Конституції», зусилля для того, «аби відстоювати якісь політичні інтереси». Він закликав відійти від цього і знайти шлях, аби усунути політичне протистояння, що виникло зараз. «Переконаний - іншого шляху для країни немає», - підкреслив Глава парламенту.

О.Мороз назвав «абсурдними» теми, що «не будуть здійснюватися» і котрі мусуються деяким політиками, а саме:

- референдум щодо Конституції України;

- дострокові вибори до парламенту (розпуск парламенту);

- дострокові вибори Президента України;

- імпічмент Президента України.

Щодо аргументів, які «нав‘язують важливість зазначеної теми», О.Мороз висловився так: «Це штучно вибудувані проблеми,  щоб обґрунтувати підстави, аби вести гостру дискусію».

Він також піддав різкій критиці тезу про те, що баланс влади зруйнований, як такий, що «не витримує ніякої критики». Голова Верховної Ради України наголосив, що сьогодні баланс між гілками влади парламентом, Кабінетом Міністрів і Президентом України «є кращим, ніж це було раніше». На доведення своїх слів він навів те, що за результатами роботи 2-ї сесії парламенту прийнято 138 законів, з них 108 законів прийнято «кваліфікованою конституційною більшістю».

 О.Мороз також відкинув тезу про те, що нібито у Президента відбираються повноваження. «Здійснюються приведені у відповідність до Конституції правовідносини, найперше у вищих ешелонах влади. Це приведення у відповідність, а не відбирання повноважень».

На його думку, стратегічним напрямком є продовження політреформи, яке повинно бути реалізовано у змінах до Конституції щодо місцевого самоврядування, надання органам місцевого самоврядування вищого статусу, прав, можливостей фінансових організаційних, економічних, для того, щоб вони могли справді могли бути повноважними представниками влади від народу.

О.Мороз назвав «не зовсім коректним» шлях, яким кілька кроків зробив Президент України, створивши за своєю ініціативою конституційну комісію.

Він також поінформував, що сьогодні Конституційний Суд прийняв до розгляду документ, «над яким проведено багато роботи, щоб зробити, аби юрисдикція конкретного закону поширювалася на конкретну територію».

Головуючий на круглому столі Борис Олійник наголосив, що «ми вже дійшли до тієї до тієї риски, біля якої маємо усвідомити, що Україна у нас одна, а якщо і не всі ми її діти, то принаймні громадяни, і що саме українець подарував світові першу Конституцію, що ми нащадки Пилипа Орлика, а не, пробачте, Пилипа з конопель». Він закликав до плідної роботи, закликавши бути «свідомими того, що Україна у нас одна». Цю ж думку підтримав і на завершення свого виступу Голова Верховної Ради України О.Мороз.

* * *

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52