У середу, 29 листопада, у Верховній Раді України відбувся круглий стіл «Роль парламенту у забезпеченні рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків: міжнародний досвід», організований українським парламентом у співпраці з Програмою розвитку ООН в Україні.

Участь у роботі круглого столу взяли Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Віталій Шибко, заступниця Постійного представника ПРООН в Україні Йоанна Казана-Вишньовецька, представники парламентів Білорусі, Грузії, Литви, Фінляндії та ін. країн, глави дипломатичних місій, акредитованих в Україні, народні депутати України.

З вітальним словом до учасників заходу звернувся Голова Верховної Ради України О.Мороз.

Він відзначив надзвичайну важливість теми забезпечення рівних прав  жінок і чоловіків для України. Однак, сказав О.Мороз, «особливість тільки в тому, що всі про це кажуть, але не всі це забезпечують». «Коли йдеться про політичні проблеми, про вибори, наприклад до парламенту, до місцевих органів влади, то тоді чомусь там жінок менш помітно, ніж вони мали би бути представлені у структурах влади», - констатував Голова Верховної Ради України.

Він підкреслив, що «ті проблеми, які характерні для країн, що представлені учасниками круглого столу, вони чомусь гостріші в Україні». «Гостріші тому, що складніші сьогодні соціально-економічні проблеми, складніше вони відбиваються на долі жінок, на їхній ролі», - переконаний О.Мороз.

На його думку, у розв‘язанні проблеми забезпечення рівних прав чоловіків і жінок суттєву роль покликаний відігравати парламент, де, «якщо беруться жінки за справу, то ця справа залишає свій слід». При цьому О.Мороз запевнив, що особисто він готовий до співпраці у забезпечені рівних прав чоловіків і жінок в Україні, «до лобіювання цих інтересів».

Він зазначив, що Верховна Рада України вітає проголошення Європейського року рівних прав-2007. У цьому контексті він висловив думку, що круглий стіл, який проходить сьогодні, дасть можливість напрацювати «певні рекомендації для того, щоб на місцевому рівні, у законодавстві знайшло відображення цієї потреби». «Я переконаний, що однакові умови для реалізації людських прав при більшому потенціалі жінок ніж чоловіків повинні знайти відображення на законодавчому рівні, в урядових рішеннях, у діях інших гілок влади», - сказав О.Мороз.

Він також високо оцінив приєднання України до Конвенції ООН про ліквідацію усіх форм дискримінації щодо жінок, назвавши цей документ базовим для законодавчих актів щодо забезпечення прав жінок.

Принциповим О.Мороз назвав приєднання до ініціатив європейського співтовариства з питань забезпечення гендерної рівності. Він зазначив, що це відбуватиметься «у контакті з Парламентською Асамблеєю Ради Європи, зважаючи на те, що Україна сьогодні знаходиться під моніторингом ПАРЄ». «Ми б хотіли, щоб моніторинг був змінений на іншу форму контролю, але нас це не обтяжує, бо до тих пір поки ми не забезпечимо у себе права і свободи людей, інші зобов‘язання перед Радою Європи, ми не будемо вважати, що працюємо успішно», - зазначив О.Мороз. Він наголосив, що перелік цих зобов‘язань також включає і гендерне питання.

О.Мороз запевнив, що «ми будемо прагнути працювати, ідучи назустріч стандартам Європи, щоб до нас не було претензій».

Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Віталій Шибко зачитав вітальний лист Генерального секретаря Ради Європи  Террі Девіса на адресу учасників круглого столу «Роль парламенту у забезпеченні рівних прав і можливостей для жінок та чоловіків: міжнародний досвід».

* * *

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42