У п‘ятницю, 15 грудня, представники депутатських фракцій Верховної Ради України зустрілися з Комісаром Ради Європи з прав людини Томасом Хаммарбергом.

На початку зустрічі Т.Хаммарберг поінформував про низку зустрічей, яку він провів з представниками виконавчої, судової влади в Україні, з керівниками місцевих органів влади, про відвідання установ з відбування покарань, психіатричних лікарень, інтернатів для інвалідів тощо. Він зазначив, що на нього найбільше враження справило те, що працівники цих установ «попри нестачу ресурсів сумлінно виконують свою роботу».

В цілому ж Т.Хаммарберг відзначив досягнення України впродовж 15 років щодо забезпечення громадянських свобод, наголосивши водночас, що «тепер люди прагнуть більшого», але «темпи реформ не відповідають очікуванням людей».

Представники політичних сил, представлених у парламенті, висловили своє бачення щодо подолання проблем у сфері забезпечення прав людини, які залишаються в Україні.

Так, заступник голови депутатської фракції Блоку Юлії Тимошенко Григорій Немиря сказав, що його політична сила бачить чотири основні проблеми у захисті прав людини. Серед них Г.Немиря назвав, зокрема, те, що прокуратура «залишається найбільш закритим органом влади», назвавши це «гальмом для здійснення судової реформи». Він навів приклади обмеження щодо інформування прокуратурою про свою діяльність.

Ще однією проблемою представник БЮТ назвав необхідність подальшого реформування пенітенціарної системи. Він також повідомив про «особливу стурбованість правозахисних організацій діями спецназу».

Г.Немиря акцентував і на випадках злочинів на расовому грунті, а у зв‘язку з цим невизначеністю українського законодавства щодо поняття «дискримінація» та відсутністю заборони на неї у Цивільному кодексі України.

Представник БЮТ торкнувся теми обрання омбудсмена парламентом, зазначивши, що на цю посаду його фракція та фракція «Наша Україна» мають узгоджену кандидатуру Євгена Захарова, котрий «ніколи не був членом жодної партії і як фахівець знає цю справу».

Заступник голови фракції Партії регіонів Василь Хара погодився з думкою про необхідність проведення судової реформи, зазначивши, що нині судова система в Україні є дуже корумпованою. Він також підкреслив, що силові структури, які покликані захищати усіх громадян, захищають лише тих, хто «стоїть на вищих щаблях».

В.Хара висловив стурбованість розмахом трудової міграції в Україні, зазначивши, що зараз через брак робочих місць у себе на батьківщині за кордоном працюють 5-6 млн. українців.

Також він привернув увагу Т.Хаммарберга до проблеми експлуатації дитячої праці, «часто в найтяжчих формах», до насильства над дітьми у сім‘ях, школах, ін. закладах.

Серед позитивних зрушень В.Хара відзначив кроки парламенту і уряду на гармонізацію українського законодавства з європейським.

Представник фракції Соціалістичної партії України Микола Садовий поінформував Т.Хаммарберга про політичну ситуацію в Україні, звернувши увагу на ескалацію протистояння гілок влади. За його словами, СПУ переконана у тому, що основа суперечностей, у парламенті зокрема, полягає у тому, що в умовах занедбаної економіки та бідності три з п‘яти політичних партій, представлених у Верховній Раді України, сповідують ліберальні погляди.

М.Садовий наголосив, що в умовах централізації влада і бізнес зрослися, а це служить основою для корупції. Тому, наголосив він, соціалісти наполягають на завершенні політичної реформи в Україні, реформуванні місцевого самоврядування. Лише за цих умов, сказав М.Садовий, коли зникне підґрунтя для корупції, буде забезпечено потік інвестицій в Україну, а «економічні успіхи сприятимуть поліпшенню стану справ щодо прав людини».

Заступник голови депутатської фракції Блоку «Наша Україна» Оксана Білозір наголосила, що чотири із п‘ятьох депутатських фракцій виступають за європейську інтеграцію України. Вона розповіла про роботу, яку здійснено за її участі у цьому напрямку. Так, сказала депутат, у листопаді у Верховній Раді України було створене між фракційне об‘єднання «Європейський розвиток», найпершим завданням якого вона назвала створення стратегії європейської інтеграції України. За словами О.Білозір, вже проведено переговори з усіма представництвами міжнародних організацій в Україні і вироблено план дій щодо роботи над такою стратегією.

О.Білозір розповіла також про роботу парламенту стосовно забезпечення гендерної рівності.

На завершення Т.Хаммарберг завірив, що Рада Європи розглядає Україну як важливого члена цієї організації. Водночас він сказав, що тема трудової міграції з України заслуговує на особливу увагу Ради Європи.

Він повідомив, що за наслідками його візиту до України буде підготовлено звіт, у якому «спробуємо сформулювати реалістичні рекомендації». «Ми свідомі того, що над багатьма проблемами ви багато працюєте і тому будемо реалістами», - сказав Комісар РЄ з прав людини.

Він не виключив, що звіт за наслідками нинішньої поїздки в Україну буде готовий у квітні.   

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

14 травня 2024 12:39
10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32