Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук виступив під час розгляду пункту порядку денного «Підтримка відновлення України» у межах другої частини чергової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. 

«Україна героїчно бʼється й переживає, мабуть, найдраматичніший етап боротьби за свою свободу, територіальну цілісність  і незалежність. За європейські принципи демократії. Принципи верховенства права і прав  людини. За наші спільні принципи», — наголосив насамперед Спікер Парламенту України. 

Голова Верховної Ради України звернувся до всіх присутніх «із найвищої трибуни європейської ідеї і демократії, з трибуни, з якої уже 75 років звучить голос громадян Європи, від імені народу й країни, яка майже 30 років є членом Ради Європи» захистити країну-кандидата на вступ до Європейського Союзу, яка вступає на найважливіший і найвідповідальніший відрізок шляху до повноцінного членства.

Водночас Руслан Стефанчук зауважив, що Парламентська асамблея Ради Європи була першою міжнародною інституцією, яка чітко окреслила свою позицію щодо російської агресії, — і вже у квітні 2014 року відповіла конкретними діями — політичними санкціями щодо делегації держави-загарбника. «Відтоді було напрацьовано значний арсенал актів, які стосуються різних аспектів цієї агресивної війни. Саме тому в Україні покладають особливі сподівання на Раду Європи та її Парламентську асамблею як на послідовних і надійних партнерів», — додав він. 

«Сьогодні, як Голова Верховної Ради України, я стою перед вами, щоби говорити саме про особливий історичний момент — момент, коли незламний дух українського народу потребує вашої найвищої підтримки. Цей дух резюмував Президент України Володимир Зеленський, коли заявив: «Ми сильні. Ми готові на все. Ми переможемо будь-кого, бо ми — Україна». І це не звичайна риторика. Ці слова передають стійкість, завдяки якій і досі б’ється серце вашої пораненої європейської посестри. Серце нескореної України», — наголосив Спікер Парламенту України. 

Окрім того, він акцентував, що цифри не можуть передати жахливої картини спричинених росією страждань, руйнувань та спустошень: «Тисячі вбитих, десятки тисяч поранених та мільйони біженців і внутрішньо переміщених осіб. Знищені дотла міста й села. Знекровлена енергетична система, яка щодня зазнає щоразу боліснішого удару. А як порахувати емоційні, моральні та психологічні наслідки агресії?»

«Крізь застиглі сльози й шалену втому на вас із вірою та надією дивляться мільйони українців і українок з єдиним проханням — захистити їхнє право на життя, право на вибір, право на європейське майбутнє», — зауважив Руслан Стефанчук, закликавши водночас «не відводити погляду», бо якщо впаде Україна — впаде Європа: «І тоді ви зустрінетеся з поглядом вже своїх співвітчизників, які, як і ми, проситимуть про допомогу. А ще гірше — з поглядом російського окупанта, який уже нічого не проситиме. Він зневажливо дивитиметься на вас холодним поглядом цинічного і безжального варвара». 

 

Голова Верховної Ради України висловив вдячність Парламентській асамблеї Ради Європи за те, що вона залишається надійним маяком солідарності й підтримки України у ці важкі й несправедливі часи.

«Саме про справедливість і доповідь «Підтримка відновлення України», яка дискутується сьогодні. Адже створення всеохопливого механізму компенсації — це теж про справедливість. Його запуск стане чином правди й потужним проявом колективної відданості верховенству права та міжнародним нормам», — зазначив Руслан Стефанчук. 

Водночас він акцентував, що після створення Реєстру збитків та відкриття допоміжного офісу в Києві під час нещодавнього візиту до України Генерального секретаря та очільниці Комітету міністрів Ради Європи наступними кроками мають стати створення Компенсаційної комісії та заснування  Компенсаційного фонду: «У комплексі це дасть можливість повноцінно запустити роботу всеосяжного компенсаційного механізму». 

Також Руслан Стефанчук подякував за План дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та реконструкція» (2023-2026), що супроводжується підтримкою Банку розвитку Ради Європи. 

«росія скоїла злочин агресії, росія завдала колосальної шкоди й саме росія має відповідати за це. Рішення щодо спрямування російських активів на компенсацію завданих нею збитків має бути знайдене. І саме путін повинен сповна сплатити чек за розвʼязану ним війну», — зазначив Голова Верховної Ради України, висловивши переконання, що Рада Європи зможе виконати ще одну історичну місію, підтримавши створення спеціального міжнародного трибуналу за злочин агресії проти України, що дасть можливість притягнути вище політичне й військове керівництво росії до відповідальності та справедливого покарання.

«Діяти треба негайно. Минув час «великої стурбованості і рішучого засудження». Минув час роздумів і сумнівів, надавати чи не надавати Україні зброю. Давно минув час дірявих санкцій, бо неможливо виграти війну, яку ти сам і фінансуєш. Але настав час відвертих і правдивих оцінок. Настав час  швидких рішень і дій. Настав час відповідального лідерства. Настав час вибору на користь рішучого обʼєднаного спротиву російському терору», — наголосив Руслан Стефанчук. 

Водночас Спікер Парламенту України акцентував, що ігри у миротворчість, брак зброї, недосконалість санкцій, зволікання із конфіскацією російських активів, відсутність механізмів відповідальності й покарання робить нелюда сильнішим.  

Під час виступу він наголосив, що усвідомлює, що Рада Європи та її Парламентська асамблея не мають мандату на вирішення військових чи економічних питань: «Але я дуже хочу, щоби ви мене почули. Бо у цьому залі я виступаю перед політиками, які представляють парламенти 46 країн європейського континенту. Апелюю до вас як до провідників інтересів усіх громадян Європи. Звертаюся до вас із закликом спрямувати всі свої зусилля на підтримку нашої спільної боротьби». 

«Система протиповітряної оборони коштує набагато менше, ніж шкода від не зупиненої нею ракети. Кожна система радіоелектронної боротьби збільшує можливості для знешкодження ворожих дронів, а значить — збереження людських життів», — зауважив Голова Верховної Ради України, акцентувавши, що це страшна й цинічна математика війни, але це й об'єктивна реальність, яку кілька днів тому ми побачили в Ізраїлі: «Озброєний надсучасною зброєю і спільно із союзниками він ефективно відбив масовану пʼятигодинну атаку трьох сотень іранських ракет і дронів. Ми стали свідками союзницької волі і сили проти вісі зла. Тієї волі і сили, які можуть і мають  захистити і Україну. Бо обʼєднана демократія має бути єдиною і невибірковою у захисті тих, хто поділяє її цінності». 

Руслан Стефанчук наголосив, що Україна хоче миру, але миру не за будь-яку ціну, а миру справедливого й сталого, який покликана принести реалізація Формули миру Президента України Володимира Зеленського. Голова Парламенту України висловив переконання, що Рада Європи має бути учасником процесу, що поверне мир і спокій на континент.

«Нам українцям часто кажуть про те, що будуть підтримувати нас стільки, скільки буде потрібно. І я кажу вам: нам ще потрібно. Дуже потрібно. Сьогодні потрібно», — акцентував насамкінець Голова Верховної Ради України, додавши, що Україна має отримати шанс на життя — на відновлення справедливості, шанс на побудову щасливої й безпечної України як частини Європи, де панує демократія та превалює повага до прав людини.

На завершення, Спікер Парламенту України закликав Асамблею доповнити перелік уже ухвалених рішень і проголосувати за рекомендації, що містяться у доповіді «Підтримка відновлення України» з тією серйозністю та терміновістю, яких вони вимагають. 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

29 квітня 2024 19:58
29 квітня 2024 17:20
29 квітня 2024 16:53
29 квітня 2024 14:06
29 квітня 2024 13:29
26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12