Члени Спеціального комітету ПА ОБСЄ «Парламентська група підтримки України» і Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ взяли участь у спільному засіданні, яке відбулося у Києві.

Зокрема, учасники засідання заслухали доповіді представників Генеральної прокуратури, Національної поліції, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства економіки, Міністерства соціальної політики, Міністерства юстиції про розслідування воєнних злочинів рф в Україні та створення Спеціального міжнародного трибуналу за злочин агресії, вплив збройної агресії на соціально-економічну та гуманітарну ситуацію в Україні, санкційну політику.

Від українського Парламенту участь у засіданні брали народні депутати — Керівник української делегації в ПА ОБСЄ Микита Потураєв, заступник Керівника делегації Григорій Немиря, заступники членів делегації Євгенія Кравчук, Наталія Піпа, Ганна Лічман, Ірина Геращенко.

«В рамках візиту провели друге очне засідання «Парламентської групи підтримки України» в Асамблеї (Комітет ad hoc), що була створена минулого року на Ванкуверській сесії. Особливу увагу приділили питанню відповідальності агресора, зокрема, роботі зі створення Спецтрибуналу для розслідування злочину агресії, а також шляхи використання заморожених активів рф на відновлення України. Окремо розглянули соціально-економічну та гуманітарну ситуацію в нашій державі.

Очні зустрічі – завжди більш продуктивні та ефективні. Дякую колегам за важливі доповіді для іноземних партнерів! Переконана, сьогодні Комітет отримав новий поштовх для подальшої роботи», — повідомила народна депутатка, заступниця члена Постійної делегації у ПА ОБСЄ Євгенія Кравчук. 

Зокрема, доповідачі нагадали присутнім, що цього місяця 24 лютого виповнюється два роки з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну.

«Україна вистояла і дає гідну відсіч ворогу. Сьогодні йдуть жорстокі бої на Сході та Півдні України, але наші сили безпеки і оборони боронять кожен метр української землі», — зауважили урядовці.

У виступах також наголошувалося, що Україна чи не єдина у світі держава, яка має досвід розслідування воєнних злочинів під час повномасштабної війни. Наша країна є першою і поки єдиною, яка, паралельно з активною фазою збройної агресії, здійснює процеси з документування та розслідування такої категорії злочинів. Зокрема, слідчими Національної поліції України за ці майже два роки зареєстровано 112 400 кримінальних правопорушень за фактами воєнних злочинів, а також злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту. Сукупність усіх зібраних доказів у цих вчинених злочинах в подальшому ляже в основу конкретного звинувачення конкретному військовослужбовцю рф.

Також від початку збройної агресії росії слідчими задокументовано 53100 фактів загибелі громадян, із яких 9700 є цивільними: жінки, діти, чоловіки, серед загиблих є іноземці з багатьох країн світу. На звільнених територіях виявлено 57 місць несвободи: катівні, фільтраційні табори. За час повномасштабного вторгнення росією, за офіційними даними,  вбито 522 дітей, 4100 постраждало.

«Жахливі злочини не повинні залишитися непокараними, а всі, хто до них має будь-яке відношення, мають бути притягнуті до кримінальної відповідальності. Зібрані докази воєнних злочинів складуть потужну базу для переслідування воєнних злочинців», — зазначалося під час засідання.


Доповідачі також поінформували учасників заходу про створену Інформаційну систему підвоєнних злочинів, до якої на сьогодні внесено інформацію про 550 тисяч осіб, які мають відношення до збройної агресії проти України.

Відкриваючи другу частину засідання, Голова постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ОБСЄ Микита Потураєв зазначив, що вона присвячена розгляду впливу загарбницької війни росії проти України на соціально-економічну та гуманітарну ситуацію в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57