У засіданні Міжпарламентської ради Україна – НАТО, що відбулося 29 січня у штаб-квартирі Організації Північноатлантичного договору, взяли участь 27 парламентаріїв із 17 країн-членів Альянсу та українська делегація на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України Олександром Корнієнком. 

«росія продовжує ігнорувати закони та звичаї ведення війни, застосовує тактику терору, завдає ракетних та авіаційних ударів, використовує системи залпового вогню не лише по військових, а й по численних цивільних об'єктах на території нашої країни. Попри це, Україна активно бореться за свою свободу», — наголосив під час засідання Олександр Корнієнко

Також він акцентував, що Україна з нетерпінням чекає на початок практичної роботи над формуванням вимог взаємосумісності НАТО та пакетів спроможностей, щоби мати їх готовими для Вашингтона.

«Україна, Європа та світ хочуть тривалого миру. Саме тому наша співпраця з вами має вирішальне значення для безпеки й стабільності не лише в Україні, а й в усьому світі», — зауважив Перший віцеспікер. 

«Наша пряма позиція, яка всіляко підтримує Україну й послаблює росію, необхідна для того, щоби війна закінчилася перемогою України, відповідно до принципів міжнародного права, і щоб агресор поніс відповідальність за свої дії й більше ніколи не наважувався підкоряти інші держави, цілі народи», — акцентував, зі свого боку, співголова Міжпарламентської ради Україна – НАТО Аудронюс Ажубаліс.

 

Президент Парламентської Асамблеї НАТО Міхал Щерба наголосив, що необхідно збільшити, прискорити та надати військову підтримку Україні, адже її не можна надати «занадто мало та занадто пізно». 

«Приєднання України до НАТО — це найкращий спосіб стримати майбутню агресію й зміцнити європейську безпеку», — зазначив він. Міхал Щерба водночас зауважив, що, як Президент ПА НАТО, зобовʼязується допомогти Україні, мобілізувати ПА НАТО та подвоїти зусилля для підтримки членства України у НАТО. 

Збільшити, прискорити й підтримувати постачання військового обладнання — які ще рішення ухвалені під час засідання UNIC

У межах проведеного засідання співголови Міжпарламентської ради Україна – НАТО Олександр Корнієнко та Аудронюс Ажубаліс виступили зі спільною заявою, у якій закликали членів Альянсу «збільшити, прискорити й підтримувати постачання військового обладнання, яке вкрай необхідне Україні для перемоги». Водночас співголови акцентували, що такі безперервні поставки стануть потужним сигналом для кремля, що члени НАТО залишатимуться непохитними у своїй підтримці законної самооборони України. 

«Усі механізми партнерства між НАТО та Україною мають бути використані повною мірою, аби допомогти Україні якнайшвидше просунутися на шляху до повноправного членства», — зазначили співголови у своїй заяві. Вони звернулися із закликом до парламентів країн Альянсу розпочати відповідні дискусії, щоби заохотити членів Альянсу впродовж наступних місяців ухвалити подальші сміливі стратегічні рішення й надати Україні запрошення до вступу у НАТО. 

Зі свого боку, представники НАТО й країн-членів Альянсу, а також парламентарії, наголосили, що членам Альянсу необхідно терміново нарощувати оборонне промислове виробництво в Україні та знайти засоби для підтримки потужнішого внутрішнього виробництва озброєння в Україні.

Водночас члени Парламентської асамблеї НАТО та народні депутати України висловили спільне переконання, що членство України в НАТО є необхідною умовою для забезпечення тривалого миру й стабільності в Європі.

Окрім того, під час засідання заступника Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голову української делегації у ПА НАТО Єгора Чернєва було обрано доповідачем, який інформуватиме Міжпарламентську раду Україна – НАТО про прогрес України у проведенні законодавчих та урядових реформ, спрямованих на наближення до НАТО.

Учасники засідання також закликали країни Альянсу та їхніх партнерів розширювати й продовжувати санкції проти російської федерації, наголошуючи, зокрема, на необхідності вжиття нових заходів для запобігання обходу санкцій. Вони підтвердили необхідність притягнення російської влади та її спільників, включно з білоруським режимом, до повної відповідальності за злочини агресії, а також інші воєнні злочини, злочини проти людяності та акти геноциду, скоєні в Україні.

Україна має отримати наступний крок від Альянсу на саміті у Вашингтоні, заморожені російські активи та відновлення — про що ще йшлося на засіданні UNIC

Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко повідомив, що із послами Норвегії, Туреччини, Великої Британії, США та Німеччини у НАТО українські делегати обговорили широкий спектр питань, повʼязаних із допомогою Україні. «путін має зрозуміти, що у нього немає шансів перемогти й завадити вступу України в НАТО», — зауважив Олександр Мережко.

 

«Сподіваюся, що всі разом ми використаємо час, який залишився до Вашингтонського саміту Альянсу, щоби знайти формулу для запуску процесу запрошення України до НАТО. Коли ми всі будемо поділяти це спільне усвідомлення, тоді нам вдасться зупинити руйнівні імперські плани росії», — наголосила Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Водночас Голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожемʼякін повідомив, що під час спілкування української парламентської делегації з керівництвом ПА НАТО Президент Міхал Щерба висловив сподівання, що на Саміті НАТО у Вашингтоні Україні зроблять важливе запрошення.

 

Заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк нагадала, що під час Вільнюського саміту торік члени НАТО офіційно підтвердили, що майбутнє України — в Альянсі.
«Наполегливо працюємо, щоби таке історичне рішення стало реальністю, та очікуємо підтримки, солідарності й консенсусу від наших партнерів», — зауважила народна депутатка України. 

«Ми маємо отримати наступний крок від Альянсу на саміті у Вашингтоні. Наприклад, це може бути політичне запрошення», — акцентував, зі свого боку, заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голова української делегації у ПА НАТО Єгор Чернєв. Він зауважив, що українські делегати зробили акцент на тому, що потрібно асиметрично відповідати рф, а тому треба збільшувати долю високотехнологічного озброєння у допомозі Україні. 

«Наша делегація розпочала дуже напружену роботу у штаб-квартирі НАТО… Основна позиція, що у Вашингтоні має прозвучати запрошення Україні до НАТО, має початися цей процес. І це продемонструє, що світ не залежить від ультиматумів путіна», — підкреслив, зі свого боку, член Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Петро Порошенко.

 

«Гроші, вкладені у підтримку України — це не допомога, це інвестиція у безпеку Європи…  Запрошення України (ред. — до НАТО) — єдиний вихід зупинити путіна», — водночас акцентував член Комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук

«Країни НАТО та сам Альянс чітко розуміють важливість підтримки України, як інструменту локалізації й захисту демократичних держав від поточної агресії авторитарних режимів», — зазначив член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький

Довідково. Україна є одним із найбільш ранніх і найближчих партнерів ПА НАТО. Незалежно від активної участі України у діяльності ПА НАТО, Міжпарламентська рада Україна-НАТО забезпечує спеціалізований формат для діалогу між законодавцями держав-членів ПА НАТО (UNIC) та Верховної Ради України. 

UNIC створено у 1998 році для забезпечення більшої прозорості виконання Хартії Україна-НАТО та для демонстрації інтересів Парламенту й залучення до співпраці між НАТО та Україною. 

Сьогодні це більш широкий формат, у межах якого депутати ПА НАТО та народні депутати України, голови профільних комітетів на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України можуть обговорювати з колегами з делегацій у ПА НАТО та штаб-квартирою НАТО питання, що стосуються взаємного  інтересу України та НАТО.

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43