У межах робочого візиту до Брюсселя Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у черговому засіданні Міжпарламентської ради Україна – НАТО (UNIC), зокрема, виступив зі вступним словом щодо поточної ситуації в Україні. 

«Сьогоднішнє засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО — можливість обговорити досягнуте та шляхи подальшого розвитку, зокрема, наближення нашої держави до вступу в Альянс», — зауважив Перший віцеспікер. 

Під час свого виступу він звернув увагу учасників зустрічі на поточну ситуацію в Україні й атаки ворога по цивільному населенню та об’єктах. У зв’язку із цим Олександр Корнієнко наголосив на першочергових потребах для продовження боротьби України, серед яких: доступ до сучасних танків, бронемашин, артилерії та систем протиповітряної оборони, а також розвиток засобів радіоелектронної боротьби. 

Окрема тема обговорення учасників засідання — наступний Саміт НАТО у Вашингтоні. Перший заступник Голови Верховної Ради України зазначив, що Україна очікує на суттєве просування у питанні членства в Альянсі. «Важливо, щоби парламенти держав-членів НАТО допомогли їхнім урядам у досягненні консенсусу щодо запрошення України», — зазначив він. 

«Досягнення оперативної сумісності — пріоритет нашої співпраці», — акцентував водночас Олександр Корнієнко, додавши, що у цьому контексті Дорожня карта взаємосумісності України з НАТО є ефективним інструментом для наближення нашої держави до Альянсу. 

Насамкінець Перший віцеспікер висловив очікування щодо початку практичної роботи над формуванням вимог НАТО про взаємосумісність та пакети спроможностей, щоби мати їх готовими для Вашингтона. «Співпраця з НАТО має вирішальне значення для безпеки й стабільності не лише в Україні, але й в усьому світі. Спільними зусиллями ми зможемо зупинити агресора та відстояти справедливість», — наголосив він. 

У межах засідання співголови Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC) — Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та Аудронюс Ажубаліс зробили спільну заяву

До складу української делегації також входять народні депутати України: Голова Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Іванна Климпуш-Цинцадзе, Голова Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко, Голова Комітету з питань молоді і спорту Андрій Кожемʼякін, заступник Голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, Голова української делегації у ПА НАТО Єгор Чернєв, заступниця Голови Комітету з питань правоохоронної діяльності Галина Михайлюк, член Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Петро Порошенко, член Комітету з питань антикорупційної політики Олексій Жмеренецький та член Комітету з питань освіти, науки та інновацій Роман Грищук. 

Довідково. Україна є одним із найбільш ранніх і найближчих партнерів ПА НАТО. Незалежно від активної участі України у діяльності ПА НАТО, Міжпарламентська рада Україна-НАТО забезпечує спеціалізований формат для діалогу між законодавцями держав-членів ПА НАТО (UNIC) та Верховної Ради України. 

UNIC створено у 1998 році для забезпечення більшої прозорості виконання Хартії Україна-НАТО та для демонстрації інтересів Парламенту й залучення до співпраці між НАТО та Україною. 

Сьогодні це більш широкий формат, у межах якого депутати ПА НАТО та народні депутати України, голови профільних комітетів на чолі з Першим заступником Голови Верховної Ради України можуть обговорювати з колегами з делегацій у ПА НАТО та штаб-квартирою НАТО питання, що стосуються взаємного  інтересу України та НАТО.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43