Перший заступник Голови Верховної Ради України, співголова Міжпарламентської ради Україна-НАТО (UNIC) Олександр Корнієнко взяв участь у засіданні цієї організації, що відбулось у Львові. 

Підтримка парламентів має вирішальне значення на шляху до стратегічної мети України — вступу до Альянсу

Насамперед Перший віцеспікер висловив вдячність за допомогу, надану Україні в жорстокій війні, розпочатій росією. «Українці ніколи не забудуть вашу допомогу, військову, фінансову та політичну підтримку, яку ми отримали на двосторонньому рівні від ваших країн й Альянсу загалом», — наголосив Олександр Корнієнко, подякувавши також парламентам тих країн, які чітко заявили про підтримку євроатлантичних прагнень України. Він зауважив, що ця підтримка має вирішальне значення на шляху до стратегічної мети України — вступу до Альянсу. 

«Ми всі знаємо приклад останньої Парламентської асамблеї НАТО в Люксембурзі, коли, на мою думку, остання резолюція була найсильнішою, найжорсткішою, із певним закликом до дій до Альянсу, ніж наступне рішення Вільнюського саміту», — зауважив Перший віцеспікер, додавши, що це означає, що парламенти й суспільство НАТО можуть зробити більше. 

Україна активно «демонтує» російську військову машину

Під час свого виступу Перший заступник Голови Верховної Ради України проінформував присутніх колег про поточну ситуацію в Україні. 

«Уже понад півтора року українські міста зазнають щоденних повітряних атак, артилерійських обстрілів, атак БПЛА та ракетних ударів, які продовжують руйнувати нашу інфраструктуру, спричиняючи знищення житлових будинків, навчальних закладів, лікарень і церков», — акцентував Олександр Корнієнко. 

Він зазначив, що постійні ракетні обстріли з боку росії продовжують завдавати шкоди критично важливій інфраструктурі України, перешкоджаючи багатьом громадянам повернутися до своїх домівок.

«Попри це, Україна активно демонтує російську військову машину. Наше просування ускладнюється інтенсивним мінуванням та багатошаровою обороною росії», — наголосив Олександр Корнієнко, водночас висловивши вдячність партнерам за військову допомогу, яка вже врятувала тисячі життів.

Постійні загрози росії здійснити диверсію на ЗАЕС становлять небезпеку не лише для України, а й усього континенту  

Перший віцеспікер зазначив, що інфраструктуру України, включно з Каховською ГЕС, було зруйновано. «Постійні погрози росії здійснити диверсію на Запорізькій атомній електростанції, що може спричинити катастрофу, подібну до Чорнобильської, становлять значну небезпеку не лише для України, але й для всього континенту», — зауважив він, наголосивши, що Україна продовжує вести безперервну боротьбу, зустрівшись із найбільшою та найбільш технологічно розвиненою війною із часів Другої світової війни: «Наші Збройні Сили щодня захищають країну й невтомно працюють над поверненням окупованих територій». 

«Завдяки активним зусиллям ваших країн на підтримку України, вірю, що тривала наступальна операція врешті-решт приведе нас до перемоги — і загроза російського тероризму більше не буде переслідувати цивільне населення України», — акцентував Олександр Корнієнко. 

Війна перешкоджає здатності України задовольняти світовий попит на зерно, олію та іншу сільськогосподарську сировину

Окрім того, під час свого виступу Перший заступник Голови Верховної Ради України порушив тему розмінування території України. Він повідомив, що нині територія України — це найбільша територія, забруднена мінами й вибухонебезпечними предметами, що перевищує 170 тисяч квадратних кілометрів: «Це ставить під загрозу життя наших громадян і руйнує сільськогосподарський сектор, створюючи не лише локальну, але й глобальну проблему. Війна перешкоджає нашій здатності задовольняти світовий попит на зерно, олію та іншу сільськогосподарську сировину». 

Затримка з постачанням зброї Україні лише надасть росії додатковий час для підготовки до нових наступальних дій

«Україна очікує на подальше розширення військової допомоги від наших партнерів, включно з наданням ракет великої дальності, які є критично важливими для підриву логістики росії та зменшення її військового потенціалу», — зазначив Олександр Корнієнко, наголосивши, що затримка з постачанням такої зброї Україні лише надасть росії додатковий час для підготовки до нових наступальних дій і відтермінує відновлення миру в Європі. 

Водночас Перший віцеспікер акцентував, що єдиним ефективним планом відновлення територіальної цілісності України та забезпечення справедливого й довготривалого миру є Формула миру Президента України Володимира Зеленського — це радіаційна, ядерна, продовольча й енергетична безпека, звільнення всіх військовополонених і депортованих осіб, імплементація Статуту ООН, відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, припинення бойових дій, відновлення справедливості, протидія екоциду, запобігання ескалації й підтвердження закінчення війни. 

Україна, Європа та весь світ хочуть справедливого й тривалого миру, а не бомби уповільненої дії замороженого конфлікту в Європі

«Стала взаємодія між Україною та НАТО залишається важливою для забезпечення нашого майбутнього. Ми бачимо багато перспективних сфер співпраці, включно зі спільними проектами у галузі оборони та безпеки, обміном досвідом та навчанням», — зауважив Олександр Корнієнко, наголосивши, що Україна, Європа та весь світ хочуть справедливого й тривалого миру, а не бомби уповільненої дії замороженого конфлікту в Європі.

«Наш парламентський альянс має величезне значення для безпеки та стабільності не лише в Україні, але й у всьому світі. Лише працюючи разом, ми можемо зупинити агресора, відновити справедливість і забезпечити мирне майбутнє для всіх», — зазначив насамкінець Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко. 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

26 липня 2024 17:07
23 липня 2024 19:00
22 липня 2024 20:14
22 липня 2024 17:19
20 липня 2024 11:35
20 липня 2024 10:30
18 липня 2024 21:13
18 липня 2024 17:30
17 липня 2024 19:01
17 липня 2024 16:53