У межах робочого візиту на Житомирщину Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко взяв участь у церемонії урочистого відкриття модульного закладу дошкільної освіти № 8 в Овручі.

Садочок збудували за сприяння дружньої нам Естонії. Із часу першого візиту в Овруч представників Естонського центру міжнародного співробітництва та розвитку минув лише рік — і от офіційна делегація зібралася, щоб урочисто відчинити двері для маленьких овручан. У церемонії взяли участь представники естонської делегації на чолі з Міністром закордонних справ Естонії Маргусом Тсахкною, заступник Голови Комітету зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, Голова групи міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко, народні депутати України Галина Янченко, Віталій Безгін, Роман Грищук, а також представники місцевої влади.

«Ми дуже вдячні Естонії і за цей проект, і за Житомирську область, — зауважив Олександр Корнієнко. — Пригадую, трохи більше, ніж рік тому, ми з Арсенієм Пушкаренком були у перших поїздках в Таллінні. Ми розповідали, переконували, показували. І хочу сказати, треба було мати велику сміливість тоді, у травні, коли ще було незрозуміло, чим це все закінчиться і скільки Україна протримається, вкладати не лише ресурси й гроші, а серце й душу, їхати сюди, розглядати об`єкти, дивитися і домовлятися, як це буде».

Олександр Корнієнко висловив вдячність за підтримку не лише естонській стороні, а й усій коаліції країн-партнерів за те, що тема українських дітей на міжнародному порядку денному не вщухає. «Ми багато працюємо над тим, щоби наші діти й тимчасово переміщені, і ті, які залишились там, де вони живуть, поверталися поступово до нормального життя. Йдеться якраз про відбудову і про повернення сфери освіти до нормального функціонування. Звичайно, це стосується також дітей, які виїхали з України. Ми не хочемо втратити і їх. Дякуємо, що братні країни прихищають дуже гостинно, але ми хотіли би, щоби українці поверталися додому».

Окремо Перший заступник Голови Парламенту зупинився на темі депортованих українців: «Після депортації росіяни змінюють прізвища нашим дітям. У термінах міжнародного права це називається геноцидом. Прямо в Конвенції про геноцид написано, у 2 статті: «Примусове переміщення дітей — це ознака геноциду». Це те, що найбільше болить, і те, за що ми будемо боротися. До останньої повернутої дитини. Упевнений, наші воїни готові за це воювати до останньої краплини крові».

Більше дев`яти років Україна стоїть проти росії завдяки трьом речам: силі народу, який не хоче коритися агресору, мужності захисників, які цілодобово відбивають жахливі атаки, і міжнародній підтримці — збройній, фінансовій та гуманітарній, зауважив Олександр Корнієнко. А тепер, за його словами, додалася ще одна важлива системна підтримка — геополітична: «Наші партнери бачать нас членами Європейського Союзу, наші партнери бачать нас членами НАТО. Думаю, разом ми обов`язково цього досягнемо». 

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Тсахкна зауважив, що як батько чотирьох дітей не може собі уявити, через який жах проходять українські діти. «Саме тому ми не маємо мовчати, а завжди маємо продовжувати говорити не лише про жахливі злочини, які чинить путінський режим, не лише про російську агресію, але й про долі цих дітей. Адже кожна мати чи батько, в якій країні вони би не були, завжди відчуватимуть, через які жахіття проходять українські батьки». Відкриття садочка в Овручі Маргус Тсахкна назвав символом боротьби українців за своє бажання бути вільними. «Розумію, що наші зусилля — це лишень краплинка у океані, але без таких краплин не було б цього океану. І мені здається, що ми показуємо дуже потужний приклад, як можна організовувати відповідну співпрацю між націями, між урядами, між муніципалітетами», — сказав він.  

Заступник Голови Комітету зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, Голова групи міжпарламентських зв’язків з Естонською Республікою Арсеній Пушкаренко зауважив, що Житомирщині дуже пощастило мати таких рішучих партнерів. «Дивлюся на наші державні стяги України й Естонії, і думаю, що росія дуже сподівалася, що і в Овручі, і в Києві, і в багатьох українських містах буде російський триколор. Але на нашій землі буде лише наш державний стяг і прапори наших друзів». Народний депутат висловив переконання, що завдяки таким партнерам як Естонія війна закінчиться саме в Україні. «Добре, що є країни, які усвідомлюють — ми платимо велику ціну за нас всіх», — наголосив він.

Під час робочого візиту відбулося підписання меморандуму про відновлення наступного об’єкта — зруйнованого російською ракетою моста в Малині.

Водночас естонська сторона вирішила передати Житомирській області спеціальний автотранспорт та лабораторне обладнання для фіксації злочинів проти довкілля задля майбутнього відшкодування.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Топ-новина”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00