Під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука 25 лютого відбулося чергове засідання Робочої групи з розробки проектів законів з питань народовладдя.

У засіданні взяли участь народні депутати України, представники Міністерства юстиції України, Центральної виборчої комісії, Інституту законодавства Верховної Ради України та експерти провідних громадських організацій.

Голова Робочої групи, Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відкриваючи засідання, зазначив, що питання предмету, видів, кількості питань, правових наслідків і суб’єктів ініціювання місцевого референдуму є визначальними у законопроекті про місцевий референдум.

Співголова Ради коаліції «Реанімаційний Пакет Реформ» Юлія Кириченко, доповідаючи щодо предмету місцевого референдуму, зазначила, що на місцевий референдум можуть виноситися будь-які питання місцевого значення, окрім тих, які не можуть бути предметом місцевого референдуму відповідно до чинного законодавства України.

У зв'язку із цим, навколо питань, які не можуть бути предметом місцевого референдуму, членами робочої групи проведена відповідна дискусія.

Свої думки щодо предмету місцевого референдуму висловили, зокрема, члени Центральної виборчої комісії Павло Любченко і Володимир Перепелюк, голова правління ВГО «Громадянська мережа “ОПОРА”» Ольга Айвазовська, професор Інституту законодавства Верховної Ради України Ірина Куян, заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук.

Зокрема, пропонувалося визначити, що предметом місцевого референдуму може бути те, що відноситься до повноважень територіальної громади, повноважень органів і посадових осіб місцевого самоврядування відповідної територіальної громади, а також питання, які не належать до компетенції інших органів відповідно до чинного законодавства України.

Члени Робочої групи також висловили свої думки та провели конструктивне обговорення щодо суб’єктів місцевих референдумів, правових наслідків проведення місцевих референдумів і кількості питань, які можуть виноситися на референдум.

Руслан Стефанчук, підсумовуючи, доручив членам Робочої групи до наступного засідання напрацювати пропозиції щодо конкретного формулювання предмету місцевого самоврядування та випадків, які виносяться за межі предмету місцевого самоврядування, та підготуватися до обговорення не менш важливого питання проведення місцевого референдуму - його фінансування.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15