Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово представникам депутатських фракцій і груп для виступів з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Після закінчення виступів народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Головуючий постановив на голосування проект Постанови про внесення змін до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання №3050а-13.

Проектом пропонується включити до порядку денного четвертої сесії Верховної Ради України дев'ятого скликання, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 1 вересня 2020 року № 828-IX, законопроекти згідно з переліком, що додається.

229 голосами проект Постанови прийнято в цілому.

Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення №4107 доповіла заступник Голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Законопроект розроблено на виконання міжнародних зобов’язань щодо імплементації у національне законодавство норм Директиви Європейського парламенту та Ради 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіа послуги від 10 березня 2010 року зі змінами, внесеними Директивою (ЄС) 2018/1808 від 14 листопада 2018 року в частині забезпечення незалежності державного регулятора в сфері телерадіомовлення.

Метою ухвалення законопроєкту є необхідність вироблення дієвої процедури призначення та припинення повноважень членів Національної ради, оскільки наявна процедура призначення, визначена чинним законодавством, не може повноцінно гарантувати принцип незалежності та ефективних і прозорих механізмів діяльності державного регулятора. Одним із головних завдань пропонованих змін є урегулювання порядку подання кандидатур на посаду члена Національної ради.

Євгенія Кравчук доповіла рішення Комітету, який рекомендує прийняти законопроект за основу.

За результатами голосування законопроект 269 голосами «за» прийнято за основу.

Із заявою від двох фракцій виступили народні депутати Микола Княжицький і Роман Лозинський.

До порядку денного було включено проект Закону про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" №4467.

Законопроект доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

Він зазначив, що законопроектом пропонується продовжити на 1 рік можливість тимчасового запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, встановленого статтею 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Необхідність прийняття законопроекту пов’язана з тим, що 31 грудня 2020 року спливає термін запровадження особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, до яких належать райони, міста, селища, села, що визначаються рішенням Верховної Ради України, встановлений статтею 1 Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Олександр Корнієнко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній прийняти законопроект №4467 за основу та в цілому.

Народні депутати під час обговорення загалом підтримали законопроект.

За результатами голосування проект Закону №4467 було прийнято за основу 302 голосами та в цілому 304 голосами «за».

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції №4470.

Законопроект доповів народний депутат Денис Монастирський.

Законопроект спрямований на усунення законодавчих прогалин, що виникли у зв’язку з втратою чинності окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» відповідно до Рішення Конституційного Суду України № 13-р/2020 від 27.10.2020, забезпечення належного функціонування Національного агентства з питань запобігання корупції та інституційного механізму запобігання корупції, а також встановлення додаткових особливостей щодо здійснення повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції стосовно суддів, суддів Конституційного Суду України, які спрямовані на забезпечення дотримання гарантій незалежності вказаних осіб.

Голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна доповіла рішення Комітету, який рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому.

Народні депутати взяли участь в обговоренні законопроекту.

За результатами голосування проект Закону №4470 321 голосом «за» прийнято за основу і 300 голосами - в цілому.

До порядку денного 327 голосами включено проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення особливостей складення протоколу про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4-172-9 та 188-46, 212-15 стосовно судді, судді Конституційного Суду України №4471.

Народі депутати виступили в обговоренні.

325 голосами законопроект прийнято за основу і 321 голосом - в цілому.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви головуючий поставив на голосування пропозицію про продовження сьогоднішнього пленарного засідання до завершення розгляду законопроектів за №№4100-д, 4000 і 4448.

Народні депутати підтримали пропозицію.

Народні депутати почали розгляд правок до проекту Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України №4100-д.

Головуючий надав слово тим народним депутатам, які наполягали на розгляді їх правок.

Пояснення по правках давав голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит.

За результатами голосування народні депутати підтримали правки №№12, 41, 125, 132, 137, 147, 277, 419, 440, 443, які були поставлені на підтвердження.

За пропозицією народного депутата Андрія Клочка за результатами голосування відхилені враховані Комітетом правки №№445, 446, 447, 448.

З урахуванням попередніх голосувань законопроект №4100-д 311 голосами прийнято у другому читанні і в цілому.

Головуючий дав доручення Комітету питань з бюджету зараз під час перерви провести засідання для врегулювання всіх питань, пов’язаних з розглядом законопроекту про Державний бюджет України на 2021 рік №4000.

У засіданні оголошено перерву.

Головуючий повідомив, що керівники депутатських фракцій і груп пропонують продовжити перерву до 16.00. у зв’язку з необхідністю врегулювати всі питання та неузгодженості, які виникли після прийняття Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» №4100-д.

Ця пропозиція була поставлена на голосування та 293 голосами підтримана.

Після закінчення перерви головуючий поставив на голосування пропозиції щодо усунення неузгодженостей в тексті прийнятого Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» №4100-д.

Зокрема, Комітет з питань бюджету запропонував Верховній Раді зберегти у Бюджетному кодексі поправку, яка на постійній основі залишить в загальних фондах місцевого самоврядування 13,44% акцизу на паливо, реалізоване на їхній території.

320 голосами народні депутати підтримали пропозиції.

До розгляду оголошено проект Закону про Державний бюджет України на 2021 рік №4000. 

Підготовлений до другого читання доповів Міністр фінансів Сергій Марченко.

Він зазначив, що цього року бюджет готувався у принципово іншій економічній ситуації в Україні і світі. Стартовими позиціями були: падіння ВВП, дефіцит бюджету 7,5%, падіння промислового виробництва, невиконання планових показників за доходами на 44 млрд. гривень та коронакриза. Все це змусило Уряд посилювати бюджетні акценти, які визначають рівень соціальної захищеності суспільства.

Сергій Марченко нагадав, що у цих критичних умовах Уряд зміг акумулювати кошти і за півроку надолужити відставання бюджетних доходів у розмірі 44 млрд. грн.

Міністр фінансів детально поінформував про те, якими заходами цього було досягнуто.

Урядовець доповів про зміни, які були внесені під час доопрацювання законопроекту до другого читання.

Міністр фінансів відповів на запитання народних депутатів, які стосувались: пенсійного забезпечення; фінансування сектору оборони і безпеки, підвищення заплати у Збройних Силах України, фінансування силових структур; реалістичності пропонованого бюджету.

Заступник голови Комітету з питань бюджету Олександр Трухін доповів рішення Комітету щодо законопроекту. Він повідомив, що Комітет з питань бюджету за участі Міністерства фінансів, Рахункової палати розглянув доопрацьований Кабінетом Міністрів до другого читання законопроект «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

За його словами, аналіз документа показав: «До частини першої Бюджетних висновків з 56 пропозицій врахована 31, частково враховано частково - 19, не враховано 6 пропозицій. До частини другої Бюджетних висновків із 129 доручень враховано 17, враховано частково - 8, не враховано 104 доручення».

За підсумками розгляду даного питання Комітет пропонує внести окремі збалансовані зміни до законопроекту, погоджені з Міністерством фінансів та рекомендує Верховній Раді прийняти проект у другому читанні і в цілому з додатковими уточненнями і доповненнями, запропонованими Комітетом.

 

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

За результатами голосування проект Закону про Державний бюджет України на 2021 рік №4000 290 голосами було прийнято у другому читанні і 289 голосами «за» - в цілому.

Проект Постанови про кошторис Верховної Ради України на 2021 рік №4448 доповів Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко.

Проектом Постанови пропонується затвердити кошторис Верховної Ради України на 2021 рік.

Проект кошторису Верховної Ради України на 2021 рік містить показники обсягів видатків споживання, видатків розвитку загального і спеціального фонду Державного бюджету України у розрізі бюджетних програм: «Здійснення законотворчої діяльності Верховної Ради України», «Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України», «Висвітлення діяльності Верховної Ради України через засоби телебачення і радіомовлення та фінансова підтримка видання газети «Голос України».

Сергій Кальченко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект Постанови за основу і в цілому.

292 голосами «за» проект Постанови №4448 прийнято в цілому.

Головуючий повідомив, що надійшли заяви про звільнення від Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Романа Абрамовського і Міністра у справах ветеранів Сергія Бессараба.

Дмитро Разумков дав доручення профільним комітетам розглянути ці питання і підготувати до розгляду на завтрашньому засіданні.

Також головуючий повідомив про створення у Верховній Раді міжфракційного депутатського об’єднання «Підтримка та сприяння розвитку стратегічних галузей промисловості».

Головуючий оголосив пленарне засідання закритим.


 





 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00