Сьогодні, 9 вересня, члени Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг відвідали Київську ГЕС (м. Вишгород, Київська область) і провели виїзне засідання Комітету у режимі відеоконференції.

Під час засідання генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" Ігор Сирота представив результати роботи та перспективні проєкти ПрАТ «Укргідроенерго». А також стратегію розвитку компанії щодо забезпечення регулюючих потужностей енергосистеми України.

Зокрема, він поінформував про підсумки роботи компанії за останні 10 років та 2019 рік.

За словами Ігоря Сироти, на сьогоднішній день у компанії працюють 3200 людей. Укргідроенерго має 103 агрегати. За останні 10 років введено 1100 МВт нових потужностей за рахунок запуску трьох нових агрегатів і реконструкції діючих.

Основні напрямки розвитку компанії: будівництво нових об’єктів і реконструкція та модернізація об’єктів, які були побудовані ще у минулому столітті. Дані плани реалізовуються за рахунок коштів Світового банку, кредитування та власних коштів.

Реконструкція полягає у збільшенні термінів експлуатації гідроспоруд на 40-50 років (проєктний термін експлуатації 100 років). На сьогоднішній день така реконструкція проведена більш ніж на 70 агрегатах

Керівник підприємства також повідомив, що у цьому році планується здати в експлуатацію ще один новий агрегат потужністю 324 МВт і провести реконструкцію восьми агрегатів. «Таким чином за десять років компанія ввела 1,5 тисячі МВт нових потужностей», - підсумував він.

Доповідач також зупинився на основних фінансових результатах компанії за останні 10 років: дохід від реалізації електроенергії збільшився в 3,9 рази, чистий прибуток – в 4 рази, реалізовано електроенергії на 25% більше, балансова вартість активів збільшилася у 2,7 рази, а необоротні активи у 2,6 рази. За останні сім років у 9,4 рази збільшились виплати на користь держави.

Водночас, за минулий рік план реалізації електроенергії виконано на 77% через посуху і, як наслідок, зменшення водності. Цю проблему, на думку Ігоря Сироти, може вирішити будівництво двох гідроакумулюючих станцій.

Чистий прибуток компанії за 2019 рік становив 3,2 мільярда гривень, що становить 124% від плану, виплати на користь держави - 3,3 мільярда гривень (116%), в тому числі дивіденди 1,1 мільярда (100%).

Серед проблем очільник підприємства назвав сплату дивідендів з капітальних інвестицій, що на його думку, є не правильним, оскільки не дає можливості сплачувати кредити і проводити будівництво та реконструкцію.

Генеральний директор ПрАТ "Укргідроенерго" зауважив, що стратегія розвитку компанії затверджена на 10 років - до 2026 року, і передбачає збільшення робочої потужності на 15%, що дасть можливість забезпечити дефіцит регулюючих потужностей, які є в енергосистемі України і становлять 2,5 тисячі МВт. «Ми бачимо як іде розвиток альтернативних джерел і ми розуміємо, що ця тенденція буде тільки наростати», - сказав він.

Згідно зі стратегією розвитку, зокрема, планується: будівництво Канівської ГАЕС на чотири агрегати по 260 МВт (зараз є проєкт); продовження будівництва трьох агрегатів Дністровської ГАЕС - III черга; будівництво Каховської ГЕС-2. Також передбачено будівництво сонячних електростанцій та акумуляторних батарей і реконструкція 15 агрегатів та інфраструктури.

Доповідач зазначив, що для реалізації цих проєктів підприємству необхідна підтримка у вигляді надання державних гарантій для отримання кредитних коштів.

Ігор Сирота також повідомив, що, реагуючи на розмови про можливі аварії і катастрофи, Укргідроенерго заключила договір із досвідченою міжнародною компанією, яка провела експертизу безпечності об’єктів компанії і, в першу чергу, Київської ГЕС та Дніпровської ГЕС. «За висновками міжнародних експертів, об’єкти перебувають у дуже хорошому стані. Також всі об’єкти - і гідроспоруди, і греблі - 24 години на добу знаходяться під автоматизованим контролем», - сказав керівник.

Підсумовуючи, доповідач наголосив: «90% регулюючих потужностей у світі відбувається за рахунок гідроакумулюючих станцій і ми не знайдемо якоїсь іншої моделі. Тому необхідне будівництво таких станцій, яке триває значно довше, ніж будівництво сонячних та вітрових електростанцій які потребують балансування». Він додав: «Треба діяти на випередження. Якщо ми не будемо сьогодні думати, як розвивати регулюючі потужності, ми кризу, пов’язану із дефіцитом регулюючих потужностей, яка мала місце цього року, не оминемо і наступного року і пізніше».

Керівник підприємства подякував народним депутатам за підтримку і висловив переконання, що «разом із Верховною Радою, Президентом і Урядом ми досягнемо позитивного результату».

Також із доповіддю виступив голова наглядової ради ПрАТ "Укргідроенерго" Валентин Гвоздій, який розповів про діяльність ради в інтересах підприємства і держави.

Доповідачі відповіли за запитання членів Комітету, зокрема, щодо екології та бачення участі компанії у розвиту водного транспорту.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зазначив: «ПрАТ "Укргідроенерго" має важливу роль – забезпечувати енергосистему саме тими генеруючими потужностями, які сьогодні затребувані, в яких є критична необхідність, тому об’єкти, які збудовані і зараз будуються дійсно надзвичайно важливі для стабільного функціонування енергетики країни. Зокрема, вони важливі для того, щоб можна було нарощувати зелену генерацію, генерацію з відновлювальних джерел. І Укргідроенерго має результати на цьому напрямку і може розвивати такі балансуючі потужності».

Андрій Герус подякував керівництву компанії за роботу і висловив сподівання на подальшу співпрацю у вирішенні проблем.

Комітет прийняв рішення:

1) Враховуючи наявний дефіцит регулюючих потужностей в енергосистемі України, підтримати стратегію розвитку ПрАТ «Укргідроенерго» щодо реконструкції наявних ГЕС, ГАЕС та будівництво нових балансуючих потужностей, зокрема, третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5, 6, 7-го гідроагрегатів та Канівської ГАЕС;

2) Підтримати пропозицію Міністерства енергетики України та ПрАТ «Укргідроенерго» щодо реалізації інвестиційних проєктів будівництва третьої черги Дністровської ГАЕС у складі 5, 6, 7-го гідроагрегатів та Канівської ГАЕС шляхом надання державних гарантій на залучення кредитних коштів. Підтримати внесення змін до державного бюджету на 2020 рік щодо надання вище зазначених гарантій;

3) Враховуючи міжнародні практику, підтримати звільнення від дивідендів чистого прибутку у розмірі капітальних інвестицій на будівництво і реконструкцію об’єктів гідроенергетики ПрАТ «Укргідроенерго».

Комітет розглянув проєкт Закону «Про внесення зміни до статті 6 Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№3960).

Як повідомив представник Міністерства фінансів України, законопроєктом передбачається можливість надання державних гарантій для «Укренерго» та інших виключно державних суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво електроенергії. У проєкті також сказано, що це мають бути кредити виключно від міжнародних фінансових організацій і тільки на поповнення обігових коштів, «щоб компанія могла справитись з поточними проблемами».

Генеральний директор ПрАТ «Укргідроенерго» зазначив, що компанія підпадає під цей законопроєкт і планує ним скористатися в обсязі 30 мільйонів доларів, однак, це не вирішує питання надання державних гарантій для залучення інвестицій.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань бюджету, який є головним із опрацювання даного проєкту Закону, підтримати його із застереженнями щодо необхідності вказати конкретні підприємства, які претендують на державні гарантії, а також встановити верхній ліміт їх розмірів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини комітетів”

29 березня 2024 11:03
28 березня 2024 19:30
28 березня 2024 17:40
28 березня 2024 17:28
28 березня 2024 16:54
28 березня 2024 16:37
28 березня 2024 15:09
28 березня 2024 13:42
28 березня 2024 13:14
28 березня 2024 12:10