Погоджувальну раду голів депутатських фракцій (депутатських груп) відкрив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, який привітав учасників із початком нового етапу роботи – політичного і законотворчого – четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

 

Дмитро Разумков нагадав, що на минулому тижні було дві урочисті знакові події – День Незалежності України, День Державного прапора України. Він також зазначив, що наступного року буде відзначатися ювілей – 30 років Незалежності України.

«Було б дуже бажано, щоб до цієї дати ми ухвалили загальний Закон про державні символи», - сказав голова Верховної Ради і поінформував: «Була створена робоча група з цього питання, яку я очолив і до неї входять представники усіх фракцій та груп». Він висловив сподівання, що робота на цьому напрямку буде плідною та ефективною і буде доведена до кінця, і цей важливий, знаковий для нашої держави Закон, буде ухвалений.

Керівник парламенту нагадав, що також був День пам’яті захисників України, які загинули у боротьбі на незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, і сьогодні вранці відбулись урочистості, пов’язані із вшануванням пам’яті чотирьох нацгвардійців, які загинули п’ять років тому на площі Конституції.

«Вони віддали життя не на фронті, вони загинули у мирному Києві, захищаючи, в тому числі, багатьох із тих, хто сьогодні є в цій залі», - сказав Дмитро Разумков.

Учасники Погоджувальної ради вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання.

Голова Верховної Ради поінформував, що винні у подіях п’ятирічної давнини досі не покарані. Він наголосив: «Ми не можемо і не будемо впливати на судову гілку влади, однак, те, що в межах повноважень Верховної Ради України, народних депутатів і профільних комітетів, я прошу долучитися до вирішення цього питання».

Дмитро Разумков зазначив, що 29 серпня виповнився рік з початку роботи Верховної Ради дев’ятого скликання.

«Не дивлячись на іноді дискусійні, іноді жорсткі і палкі перемовини, які бувають і у Верховній Раді України в залі пленарних засідань, і на Погоджувальній раді, на наших спільних нарадах, ми, все таки, працювали достатньо швидко, злагоджено та ефективно, не дивлячись на ті проблеми і виклики, які стояли перед Верховною Радою», - сказав Спікер парламенту і нагадав, що за цей проміжок часу прийнято майже 150 законів конституційною більшістю. Він зауважив, що за минулу каденцію таку підтримку мали 26 законів. «Це демонструє, що Верховна Рада дев’ятого скликання готова і може працювати», - підкреслив Дмитро Разумков.

Окрім того, головуючий нагадав про непростий період, пов’язаний із боротьбою з коронавірусом, зауваживши, що Верховна Рада у цьому питанні зайняла одну із лідируючих позицій. Він подякував народним депутатам, «які працювали над законопроєктами для того, щоб зробити життя українців легшим у цей непростий проміжок часу».

Дмитро Разумков також додав: «Я впевнений, що на цьому ми не можемо зупинятися – перед нами також буде багато викликів щодо підтримки малого і середнього бізнесу, розвитку внутрішнього потенціалу, який є в Україні». «Я б дуже хотів, щоб разом ми змогли зробити так, щоб для України ця криза була полем можливостей і ми максимально використали існуючі, з одного боку, проблеми, а з іншого – перспективи, які є перед нашою державою», - додав він.

Голова Верховної Ради нагадав, що минулої сесії було створено дві робочі групи, зокрема, для роботи над законопроєктом «Про опозицію» і закликав опозицію активніше брати участь у роботі над законопроєктом, який був ініційований представником більшості.

Друга робоча група стосується напрацювання законопроєкту щодо так званого «законодавчого спаму». Вона також, на думку Дмитра Разумкова, потребує більшої участі депутатських груп і фракцій задля «напрацювання якісного законопроєкту, який би всіх влаштував».

Голова Верховної Ради поінформував, що до нього звернулись представники різних депутатських фракцій і груп щодо продовження на цьому тижні сесійної роботи у тому режимі, який був до цього – з 10.00 до 15.00 із перервою з 12.00 до 12.30; у середу робота триватиме до 14.00; у п’ятницю – з 10.00 до 13.00, далі по 30 хв. на запити і різне. Запропоновано також у вівторок, 1 вересня, у зв’язку із початком навчального року, перенести початок засідання на 12.00 і працювати до 15.00.

За словами очільника парламенту, на четвер запланований розгляд проєкту постанови «Про внесення змін до календарного плану проведення четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання», якою пропонується встановлені два тижні поспіль роботи народних депутатів у регіонах, у зв’язку із проведенням місцевих виборів.

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який підбив головні підсумки роботи за попередні сесії і намітив плани на майбутнє.

 

Зокрема, він нагадав, що вже діє План законодавчої діяльності і закликав народних депутатів враховувати це у своїй роботі. Також Руслан Стефанчук звернув увагу на якість розроблених законопроєктів, зауваживши, що 90% з них стосуються внесення змін до чинного законодавства. «Хотілося б, щоб ми з вами системно підходили до напрацювання нових законів, системних законів, а не просто змін і доповнень до вже існуючого законодавства», - сказав він.

На думку Першого Віце-спікера є питання і до якості первинних законодавчих документів, оскільки, при подальшій роботі над ними, пропонується дуже велика кількість правок.

Особливу увагу Руслан Стефанчук звернув на питання «європеїзації законодавства» - дотримання стандартів у розробці законодавства, які працюють у цивілізованих країнах, - оскільки ми працюємо в програмі адаптації національного законодавства до законодавства Європейського Союзу.

На думку Першого заступника Голови Верховної Ради, більш детального реагування потребує питання парламентського контролю, який здійснюється Верховною Радою через ТСК. Також він вважає за доцільне заслуховувати у парламенті аналіз Уряду щодо того, наскільки прийняті закони досягли поставленої мети.

Руслан Стефанчук побажав плідної і конструктивної роботи над законопроєктами.

На Погоджувальній раді виступили представники фракцій і груп.

Було прийнято рішення у п'ятницю, 4 вересня, під час Години запитань до Уряду заслухати Міністра охорони здоров’я України щодо ситуації із захворюванням на коронавірус в Україні і, зокрема, порядку роботи в умовах пандемії закладів охорони здоров’я і освіти.

Дмитро Разумков поінформував, що 23 народних депутати і 7 працівників Апарату Верховної Ради захворіли, або зараз хворіють на коронавірус і побажав швидкого одужання.

При цьому, він закликав народних депутатів дотримуватись маскового режиму у сесійній залі.

Голова парламенту також нагадав, що бюджет країни на наступний рік має бути поданий Урядом до Верховної Ради до 15 вересня 2020 року.

На засіданні виступили представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Василь Мокан, а також голови комітетів.

Головуючий закрив Погоджувальну раду і побажав "плідного тижня і плідної сесії".




Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43