Захід пройшов за ініціативи голови Комітету у закордонних справах Ганни Гопко та секретаря Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остапа Єднака у співпраці з громадською організацією «Ерсайт».

У засіданні взяли участь народні депутати, представники Уряду, іноземних дипломатичних представництв в Україні, громадських організацій, експерти у сфері екології.

Відкриваючи засідання, голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко зазначила: «Круглий стіл є спробою розібратися, що відбувається з українським лісовим господарством і торгівлею деревиною, хто і чому гальмує реформування цього сектора, як працює міжнародна корупція в торгівлі деревиною і як її припинити».

Голова комітету нагадала, що чотири роки тому в Коаліційній угоді було передбачено цілий блок щодо реформування лісового господарства, який передбачав три речі: розділення контрольної і господарської функцій держави у сфері лісового господарства між різними органами влади; створення єдиної державної лісогосподарської структури; розгляд питання щодо доцільності запровадження мита на необроблену деревину, вироблення механізмів розвитку вітчизняної деревообробної промисловості. «Якщо третій пункт реалізовано у вигляді мораторію на експорт кругляку, який, хоч і спричинив чималий розголос, але стимулював розвиток вітчизняної деревообробної промисловості, то по двох інших - не зроблено нічого», - підкреслила Г.Гопко.

«Наші партнери з Європейського Союзу часто звертають увагу на мораторій і вважають його проблемою, але, на мою думку, проблемою є – нереформованість всієї галузі лісового господарства і торгівлі деревиною. І саме це є причиною корупції», - сказала голова Комітету.

Вона також представила доповідь британської громадської екологічної організації «Ерсайт» на тему: «Причетні до корупції. Як компанії-мільярдери та уряди країн ЄС не справляються з проблемами українських лісів». Протягом останніх років дана компанія досліджувала нелегальну лісозаготівлю та корупцію в лісовій галузі України, а також зв’язки із зарубіжними ринками.

Згідно з висновками «Ерсайт», українські ліси перебувають під загрозою знищення – їх існуванню загрожують незаконні рубки, незаконний експорт деревини і пов’язана з ними корупція, в якій часто задіяні правоохоронні органи. «Лише в 2017 році ЄС закупив української деревини на один мільярд євро і мінімум 40% даних обсягів мають корупційну складову, в якій задіяні не лише українські структури, а й великі європейські деревообробні компанії», - йдеться у висновках компанії.

«Входячи з таких даних, і ЄС, і Україна повинні об’єднати свої зусилля для реформування лісового господарства і торгівлі деревиною в Україні щоб захистити природу, створити прозору систему обліку і контролю за вирубками і покласти край корупції», - наголосила Г.Гопко.

Секретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остап Єднак також підкреслив, що спроби та наміри реформування лісогосподарської галузі тривають з 2014 року. Нової сили набула дана дискусія набула в 2018 році саме після публікації висновків ГО «Ерсайт», що корупцією просякнута вся система лісового господарства, а також державної закупівлі.

Представник організації «Ерсайт», виступаючи на засіданні, повідомив, що корупції в лісовій галузі в Україні не стала перепоною навіть сертифікація і спеціальне законодавство. Зокрема, досі не вирішена проблема санітарних вирубок, які використовуються як одна із корупційних схем.

Він також представив рекомендації компанії для подолання корупції в лісовому господарстві України на теперішній час, а також на середньострокову і довгострокову перспективи. Зокрема, йшлося про необхідність забезпечення відкритості інформації, розділення контролю і управління галуззю тощо.

Учасників круглого столу ознайомили з досвідом боротьби з корупцією в лісовій галузі в Румунії та Перу. У цих країнах велику роль у подоланні цього негативн6ого явища відіграло створення можливості для прозорого відслідковування вирубки та переміщень партій деревини.

Заступник міністра екології та природних ресурсів України Василь Полуйко відзначив, що міністерство дуже турбує порушене питання.

Він підкреслив: «Міністерство реагує на виклики сучасного суспільства - прийнята реформа державної системи нагляду контролю у сфері охорони навколишнього середовища, також у співпраці з широким колом громадськості розроблено законопроект, який передбачає усунення дублювання функцій, зокрема у сфері контролю за рубками». Зараз, за словами В.Полуйка, Міністерство працює над розробкою системи швидкого обнародування інформації щодо рубки деревини, удосконалюється система маркування дерев.

Під час круглого столу аналітик міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина» Петро Тєстов у свою чергу підкреслив важливість екологічної складової в питанні вирубки лісів. Зокрема, він наголосив на необхідності впровадження в Україні міжнародних стандартів сертифікації лісів.

Серед проблем сертифікації П.Тєстов назвав: порушення національного законодавства, формальне залучення зацікавлених сторін до процесу сертифікації, недотримання норм безпеки під час робіт, посадка чужорідних дерев та інші.

Виступаючи на засіданні Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер наголосила, що її країна готова надавати експертну допомогу Україні, що стосується лісового господарства, і це відбувається вже зараз.

Вона також підкреслила, що Європейський Союз і Австрфія виступають за відміну мораторію на вивезення лісу-кругляку і проти введення мораторію на експорт з України інших видів деревини, оскільки це не тільки позбавляє Україну статті доходів, а й не відповідає нормам ВТО та протирічить Договору про асоціацію між Україною та ЄС.

«Для інвесторів важливі чіткі і прозорі умови придбання та експорту української деревини. Тому ми вітаємо пропозиції про ухвалення нового законодавства у лісовій галузі», - зазначила Посол.

У ході дискусії наводились конкретні приклади незаконних вирубок та збуту деревини, зокрема, на Закарпатті, а також їх наслідки.

Підсумовуючи результати обговорення cекретар Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Остап Єднак зазначив, що за підсумками засідання будуть проаналізовані і сформульовані відповідні доручення та звернення до уряду та інших органів державної влади.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 14:39
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:36
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26