Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію щодо системних порушень прав людини на українських територіях, не підконтрольних українській владі,  за яку  проголосували 87 членів ПАРЄ.  Документ містить 17 пунктів , засвідчує, що  анексія Криму Російською Федерацією та військове вторгнення російських збройних сил на сході України порушують міжнародне право та принципи, підтримані Радою Європи. На думку членів парламентської Асамблеї Ради Європи,  так звані "ДНР" та "ЛНР", створені, підтримувані та ефективно контрольовані Російською Федерацію, не є легітимними відповідно до українського чи міжнародного права. Це стосується всіх їхніх "органів влади", включаючи "суди", встановлені владою де-факто. "Відповідно до міжнародного права, Російська Федерація, яка де-факто здійснює контроль над цими територіями, несе відповідальність за захист їхнього населення. Росія, таким чином, повинна гарантувати дотримання прав людини всім жителям Криму та "ДНР" і "ЛНР" -  зазначено в документі.

Підсумовуючи участь української парламентської делегації в осінній сесії ПАРЄ, Перший заступник Голови Верховної Ради , член української делегації в Асамблеї Ірина Геращенко назвала історичними дві, прийняті на сесії резолюції: «Політичні наслідки російської агресії в Україні" та «Засоби правового захисту у випадках порушень прав людини на окупованих українських територіях, непідконтрольних українській владі» . Вона наголосила на ключових позиціях, зафіксованих у цих резолюціях, зокрема, там визнано, що на Донбасі триває російська агресія, війна проти України; російські війська мають бути виведені з України; вибори на Донбасі в нинішніх умовах є просто неможливими через безпекову ситуацію згідно з протоколом до Європейської Конвенції про захист прав людини ЕTS 9. В резолюціях вказується, що Росія несе повну відповідальність за окуповані території, а так звані "ЛНР " і " ДНР" створені і підтримуються РФ і не є легітимними.

І. Геращенко  подякувала за відданість принципам ПАРЄ та принципове відстоювання істини доповідачкам , депутатці від Чехії Кристині Зеленковій та німецькому політику Марілуізі Бекк та нагадала, що резолюцію « Політичні наслідки російської агресії в Україні » підтримало 73 члени ПАРЄ, а резолюцію « Засоби правового захисту у випадках порушень прав людини на окупованих українських територіях, непідконтрольних українській влади" - 87 членів ПАРЄ.

Також вона  зазначила, що такий важливий результат вдалося досягти завдяки злагодженій спільній роботі всієї української делегації, що працювала як одна команда. І. Геращенко наголосила, що прийняті ПАРЄ резолюції стануть вагомими аргументами для українських дипломатів і політиків щодо відстоювання позиції України про послідовність, а не паралельність виконання блоків Мінських угод. Пріоритетними є безпековий і гуманітарний блоки, а наразі немає жодних передумов для переходу до політичного блоку Мінських угод.

"Я пишаюся командною роботою делегації в ПАРЄ. Щойно ми досягли всіх найважливіших згадувань у двох резолюціях  стосовно України -  щодо продовження санкцій проти РФ до відновлення повного суверенітету України, засудження незаконних виборів в Криму, заборони Меджлісу, відмови  від заклику прийняти Росію в ПАРЄ,  незважаючи ні на що, щодо  звільнення в'язнів і ще багато чого. Навіть в назві замінили "конфлікт в Україні" на "російську агресію в Україні" - наголосив очільник Постійної делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

За його словами, усі без винятку промовці , навіть прихильні до Росії, фактично визнали в своїх виступах, що біду Україні принесла Росія. "Ми це знаємо, звісно, а їх в Європі методично обробляє російська щедро фінансована пропаганда. І наша команда і далі робитиме все можливе,  щоб в ПАРЄ боролися з впливом російського лоббі. Слово правди проти маніпуляції. Так і перемагаємо. Спільними зусиллями" - сказав В. Ар'єв.
"Дякую за величезну підтримку Президенту України та міністру закордонних справ України, з якими делегація виробляла стратегію перед вильотом до Страсбурга. Дякую друзям з Польщі і Туреччини за підтримку на політичному комітеті. А  особлива подяка доповідачкам Кристині Зеленковій та Марілуїзі Бек за їхню фантастичну роботу!" - написав він у своєму Facebook.


Довідково: Парламентська асамблея Ради Європи, ПАРЄ ( Parliamentary Assembly of the Council of Europe, PACE) — один з двох головних статутних органів Ради Європи; консультативний орган, що складається з представників парламентів всіх держав-членів. ПАРЄ є найстарішим в  Європі органом міжпарламентської співпраці.
Асамблея приймає резолюції та рекомендації на основі доповідей, що їх готують депутати. Серед важливих повноважень Асамблеї — вибори Генерального секретаря РЄ та його заступника,  суддів європейського суду з прав людини, прийняття висновків щодо кандидатур нових держав-членів, моніторинг виконання ними зобов'язань, взятих при вступі. ПАРЄ приймає висновки на проекти всіх міжнародних конвенцій, які розробляються в Раді Європи. Крім того, сесії Асамблеї традиційно стають форумами для обговорення актуальних проблем європейської політики, на них регулярно запрошують глав держав і урядів.


 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39
10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50