Планування й перспективи ухвалення необхідних для суспільства законів під час п'ятої сесії восьмого скликання  були предметом детального аналізу та дискусії під час традиційної Координаційній зустрічі представників проектів міжнародної технічної допомоги (IPTAC). На серпневу зустріч  зібралися близько 30 представників міжнародних організацій-донорів і проектів, посольств,  народних депутатів України, Апарату Верховної Ради, громадянського суспільства, ЗМІ тощо.
Директор програми USAID/РАДА Ігор Когут наголосив, що вже восени очікується підсилення дільності  електронного парламенту - від коментування законопроектів, Електронного Комітету,  Електронного Пленарного  засідання до документообігу між комітетами,  апаратом Верховної Ради і народними депутатами України.
За словами голови Комітету з питань  запобігання і протидії корупції Єгора Соболєва, протягом попереднього скликання парламент ухвалив чимало добрих антикорупційних законів. "Ми врешті мусимо запровадити електронне декларування, топ-посадовці мають надавати свої декларації через інтернет. Якщо з 1 вересня розпочнеться збір таких декларацій, ми проситимемо громадян бути альтернативними агенціями з декларування. За нашим законодавством, пересічний громадянин може повідомити Антикорупційне бюро щодо вчинення корупційних злочинів посадовими особами.  Парламентарій означив  головні напрями роботи нового скликання: допомога Антикорупційному бюро в утвердження його незалежності (парламент має сприяти доведенню до логічного завершення конфлікту Антикорупційного бюро й Генеральної прокуратури); надання НАБУ права прослуховування телефонних розмов підозрюваних за рішенням суду без контролю СБУ; створення антикорупційного суду( НАБУ почало виходити на топ-корупціонерів, тож потрібен незалежний суд, де спочатку  повинні працювати фахівці з ЄС та США); створення нового виборчого законодавства.
На думку народного депутата Світлани Заліщук, найгарячішими темами для країни, парламенту й уряду будуть теми тарифів. ціни на газ та електроенергію.
"В парламенті триватиме битва  за цими напрямами, що заважатиме реформуванню галузі. Також чутливим є питання Мінських угод.  Як ви знаєте, відбувається зовнішня й внутрішня дискусія цієї проблематики.  Світ очікує від нас  певних кроків в цьому напрямі. а парламент не готовий відповідати" - сказала вона. За словами С. Заліщук, існує ризик зняття санкцій з Росії, бо чимало делегацій в Раді Європи готові повернути делегацію РФ після їзх виборів до Ради  Європи" - зазначила парламентарій. Також вона висловила думку,  що в Україні точиться боротьба за монополію на правосуддя. " Новий Закон про освіту, Закон про приватизацію,  податкова реформа,  нове виборче законодавство - головні пріоритети на новий політичний сезон" - підсумувала вона.
На думку народного депутата Павла Різаненка, зовнішнім фоном нового парламентського сезону буде питання невиконання Мінських угод.
"Побудувати ефективні інституції - НАБУ, поліція тощо - головні пріоритети діяльності парламенту. "Це складний процес. Він потребує часом десятків років. Проблема України в тому, що ми не маємо матеріального забезпечення. Невідворотність покарання - важливий чинник для реформування поліції. Новий Закон про державну службу також не реалізовується через нестачу коштів. Не сформовано наглядові ради державних банків - Укрексімбанку та Ощадбанку" - зазначив він.
"Оголено ключові проблеми в суспільстві - питання безпеки, забезпечення Збройних Сил. У своїй більшості народ України живе за межею бідності. Парламент і уряд  мають знайти порозуміння, а також слід  довести до суду порушені антикорупційні справи (порушення кримінального провадження не є обов'язковим для винесення вироку" - зазначила народний депутат Олена Сотник.  На її  думку, у парламенті  необхідна консолідація людей, які мають здоровий глузд.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43