Так, за словами Першого віце-спікера, робочу групу було сформовано з метою консолідації зусиль представників усіх депутатських фракцій Верховної Ради України, Апарату Ради національної безпеки і оборони України, Міністерства закордонних справ України та представників всіх  підгруп Тристоронньої контактної групи у Мінську для мирного  врегулювання ситуації на сході України. 

 

«Робота  групи є важливим дискусійним  майданчиком для інформування про хід мінських переговорів, обговорення питань, що порушуються у рамках роботи чотирьох підгруп ТКГ, а також обміну думками та напрацювання ідей щодо мирного врегулювання конфлікту на сході України» - зазначила Ірина Геращенко.

 

За словами Першого заступника Голови Верховної Ради України, уже було проведено два засідання цієї робочої групи й узгоджено низку позицій, які важливо доносити в ході переговорів у Мінську.

 

"Ми наголошуємо на відданості політико-дипломатичному шляху врегулювання конфлікту на Донбасі. Окрім того, наполягаємо на важливості безпекової складової та необхідності відведення зброї й дотримання режиму припинення вогню. На жаль, «режим тиші» фактично щодня порушується бойовиками", – зазначила І. Геращенко.

 

Окрім того, Уповноважений Президента зазначила, що дуже часто виникають спекуляції навколо теми закону про вибори. За словами І.Геращенко, у рамках роботи політичної підгрупи ТКГ у Мінську ніякий закон про вибори не пишеться, а обговорюється тільки питання модальностей майбутніх виборів.

 

«Хочу вас запевнити, що в Мінську жоден закон про вибори не пишеться. І тут є однозначна позиція української сторони, що закон про вибори буде розроблятись тільки відповідальними особами, що наділені відповідними конституційними повноваженнями, і подаватися такий законопроект буде Президентом України або народними депутатами  України", – пояснила Ірина Геращенко.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради також наголосила на пріоритетності виконання гуманітарного та безпекового блоку Мінських домовленостей. І. Геращенко особливо закликала представників дипломатичного корпусу України приділяти увагу темі заручників на міжнародному рівні.

 

"Тема звільнення заручників має бути першочерговою на будь-яких переговорах із міжнародною спільнотою. Від початку війни вдалося звільнити 3080 осіб. Однак протягом останнього року, з липня 2015, -  в Україну повернулись лише 80 заручників. Чим менше заручників утримується на території ОРДЛО, тим складніші переговори й тим важче звільняти їх із полону", - сказала І. Геращенко.

 

Участь у заході взяли також Голова Верховної Ради України А. Парубій, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Г. Гопко та заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції М. Іонова.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43