Виступаючи на ІІІ пленарному засіданні «Протидія триваючій агресії Росії проти України та консолідація міжнародних зусиль на підтримку нашої держави», Перший заступник Голови Верховної Ради України поінформувала про гуманітарну ситуацію на сході України та про роботу представників Тристоронньої контактної групи і чотирьох підгруп, що працюють у Мінську для мирного врегулювання ситуації на сході України.

І.Геращенко наголосила, що Україна виступає за політико - дипломатичний спосіб врегулювання ситуації на Донбасі і в цьому контексті виступає за наступну послідовність виконання мінських угод: пріоритетом є безпековий і гуманітарний блоки, адже без вирішення цих проблем неможливо досягти прогресу в інших сферах.

 

Для України пріоритетними завданнями залишаються питання безпеки, режиму тиші і звільнення заручників, що утримуються на території ОРДЛО і РФ .

 

Перший заступник Голови Парламенту зазначила, що нещодавно, після довготривалих наполягань української сторони, вперше за два роки, до українських полонених було допущено Моніторингову Місію ООН з прав людини, представники якої змогли побачити окремих українських бранців. І.Геращенко зауважила, що українська сторона вимагає допуску до окупованих територій співробітників міжнародних гуманітарних організацій, зокрема, Міжнародного Комітету Червоного Хреста та Спеціальної Моніторингової Місії ОБСЄ з метою пошуку безвісти зниклих осіб та звільнення заручників.

 

Перший віце-спікер поінформувала керівників дипломатичних установ України, що станом 22 серпня понад 490 осіб вважаються зниклими безвісти й іще 107 осіб незаконно утримуються на території ОРДЛО. І.Геращенко підкреслила, що за останньою інформацією стало відомо про місцезнаходження та долю 45 осіб із списку заручників ОРДЛО.

 

Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях зазначила, що з метою інформування міжнародних партнерів про складну ситуацію зі звільненням заручників Заступник Глави Адміністрації Президента України Костянтин Єлісєєв передав списки 45 заручників, чиє місце знаходження наразі відоме, радникам Федерального Канцлера Німеччини А.Меркель та Президента Франції Ф. Олланда, аби іще раз на найвищому рівні порушити питання про необхідність негайного звільнення українців.

 

І.Геращенко зазначила, що готова надати список заручників керівникам дипломатичних установ України, щоб посли допомогли привернути увагу світової спільноти до зазначеного питання.

 

«Нам необхідно активізувати інформаційну і роз'яснювальну роботу в країнах-партнерах, аби в усьому світі знали про складні долі українських заручників і спільними зусиллями вимагали від Росії їх якнайшвидшого звільнення» - зазначила вона.

 

Уповноважений Президента розповіла, що чим менше заручників залишається на окупованих територіях та в РФ, тим більше ускладнюється робота по їх звільненню. Бойовики шантажують Україну вимогою прийняти закони про амністію і вибори. Водночас, не зважаючи на усі труднощі, Президент України, Служба Безпеки України, представники ТКГ у Мінську та інші уповноважені органи, а також волонтери продовжують свою щоденну роботу задля звільнення заручників, аби українці змогли якомога швидше зустрітися зі своїми родинами.

 

За словами І.Геращенко серед інших пріоритетних гуманітарних завдань, що стоять наразі перед Україною – розмінування території проведення АТО, надання гуманітарної та технічної допомоги постраждалим громадам та врегулювання виплат пенсій.

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України подякувала присутнім за зусилля, які вони докладають для вирішення гуманітарних проблем на сході України та закликала усіх керівників закордонних дипломатичних установ України до більш активної діяльності у цьому напрямі.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43