За поданням Комітету з питань культури і духовності прийнято в цілому Закон України «Про внесення зміни до статті 151 -Закону України «Про кінематографію» та Постанову Верховної Ради України «Про Звернення Верховної Ради України до Його Всесвятості Варфоломія, Архієпископа Константинополя і Нового Риму, Вселенського Патріарха щодо надання автокефалії Православній Церкві в Україні».

"Його Всесвятості Варфоломію,
Архієпископу Константинополя і Нового Риму,
Вселенському Патріархові

Ваша Всесвятосте!

Звернутися до Вас, Глави Святої Константинопольської Православної Церкви та Вселенського Патріарха, нас спонукають особливі обставини, що склалися на сьогодні в житті України. Ось вже два роки, як Україна потерпає від збройної агресії з боку Російської Федерації, яка визнана державою-агресором рішенням Верховної Ради України від 27 січня 2015 року та Резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи 2067 "Зниклі особи під час конфлікту в Україні" від 25 червня 2015 року. Всупереч усім міжнародним нормам права анексовано Автономну Республіку Крим. Триває розв’язана і штучно підтримувана Російською Федерацією війна на Донбасі.

Лише автокефальний статус може стати основою для подолання існуючого нині в нашій країні церковного поділу, просимо Вас як Вселенського Патріарха, Предстоятеля Святої Константинопольської православної церкви, яка була і лишається Церквою-матір’ю для Київської митрополії, а також Голову Всеправославного Собору, який невдовзі відбудеться, в інтересах утвердження православ’я в Україні застосувати всі наявні канонічні повноваження та:

визнати нечинним акт 1686 року як такий, що був ухвалений з порушенням священних канонів Православної Церкви;

взяти активну участь у подоланні наслідків церковного поділу шляхом скликання під егідою Вселенського Патріархату Всеукраїнського об’єднавчого собору з метою вирішення всіх суперечливих питань та об’єднання Українського православ’я;

заради блага Православної Церкви в Україні та цілісності українського народу видати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні, на основі якого вона зможе посісти належне місце в родині помісних православних церков.

Вболіваючи за долю Першого Престолу в православному світі та нашої давньої Київської церкви, щиро сподіваємося, що завдяки участі Вашої Всесвятості у врегулюванні церковної кризи та становленню єдиної Помісної Церкви в Україні у майбутньому між Києвом та Константинополем складуться унікальні стосунки, що дозволять подолати чимало негативних тенденцій у житті сучасного православ’я."

Комітетом  схвалено ряд  постанов, в яких визначено перелік найважливіших подій у суспільно-політичному житті України та ювілеїв видатних осіб, які у 2016 році повинні відзначатися на загальнодержавному рівні.

У порядку контролю за виконанням вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини» 24 червня 2016 року Комітет з питань культури і духовності провів у селі Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області спільне засідання з депутатами місцевих рад щодо збереження культурної спадщини в регіоні. За результатами засідання Комітет ухвалив рішення ініціювати перед Кабінетом Міністрів питання створення на території села Криворівня Верховинського району Івано-Франківської області історико-меморіальної заповідної території, а також забезпечення фінансування робіт, пов’язаних з розвитком туристичної інфраструктури регіону.

На підставі статті 21 Закону України «Про комітети Верховної Ради України» Комітет неодноразово надавав роз’яснення з питань застосування деяких статей Закону України «Про культуру» в частині організації та проведення конкурсу на посади керівників державних та комунальних закладів культури на запити державних органів, установ та організацій, зокрема Державного управління справами та органів місцевого самоврядування.

В рамках впровадження децентралізації Комітет спільно з Українським центром культурних досліджень Міністерства культури України провів 09 червня 2016 року семінар на тему: «Регіональна культурна політика: завдання, інструменти, перспективи» за участі керівника Відділу проблем регіональної культури Міністерства культури Литовської Республіки Ядвіги Лісивічуте, начальника Департаменту культури і спорту муніципалітету Варена (Литва) Регіни Свірскєнє, директора Інституту культурології НАМУ Юрія Богуцького, представників обласних закладів культури, управлінь культури, науковців. Захід проведено з метою вивчення європейського досвіду та визначення пріоритетних напрямів удосконалення регіональної культурної політики в Україні.

Впродовж четвертої сесії восьмого скликання в Комітеті з питань культури і духовності опрацьовано 946 документів, з них 144 звернення від громадян та 10 інформаційних запитів.

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43