Відбулося спільне засідання П’ятої Міжпарламентської групи у Національній Асамблеї  Кувейту та депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з  Державою Кувейт.

Захід відкрив співголова депутатської групи з міжпарламентських зв'язків з Державою Кувейт Андрій Артеменко.


Напередодні заступник голови Верховної Ради ОксанаСироїд зазначила, що «потенціал України й Кувейту  не використовували належним чином для співпраці». «Вочевидь, парламентський обмін свідчить, що ситуація змінилася на краще. Кувейт може відіграти важливу роль у підтримці татар як своїх єдиновірців, адже відомо, як потерпають татари в окупованому Криму», - сказала вона і закликала максимально поширювати інформацію про утиск єдиновірців.

Крім депутатів -  членів групи з міжпарламентських зв’язків з Державою Кувейт у засіданні взяли участь Надзвичайний та Повноважний Посол Кувейту в Україні Юсеф Хуссейн,  голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, народні депутати Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров.

Серед  питань, які цікавлять кувейтських парламентаріїв,  питання  туризму,  медицини, освіти,  енергетична та аграрна галузі, нерухомість тощо.

Керівник Міжпарламентської групи дружби у Національній Асамблеї Кувейту Фейсал Аль-Шаї, який відзначив  низький рівень товарообігу між країнами, висловив готовність Кувейту о активізації взаємовигідного співробітництва у  всіх означених галузях.  Кувейтський парламентарій наголосив на зацікавленості українським інвестиційним законодавством, зокрема -  питанням захисту іноземних інвестицій. Промовець акцентував увагу на високому рівні політичної співпраці та запевнив у тому, що Держава Кувейт і надалі підтримуватиме територіальну цілісність України.   

Мустафа Джемілєв зупинився на проблемах кримських татар у зв’язку з окупацією Криму та подякував Державу Кувейт за голосування за Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН стосовно  підтримки територіальної цілісності України в 2014 році. Він зауважив, що така позиція дуже важлива для нас на шляху повернення Криму та окупованих українських територій.

Під час  обговорення учасники засідання обмінялися думками щодо шляхів подальшої  співпраці, зокрема, в енергетичній, аграрній та медичній сферах, туристичній галузі тощо, активізації взаємодії на рівні парламентів обох країн.

Голова Комітету в закордонних справах Ганна Гопко подякувала за переклад книги Шевченка на арабську мову та  подарувала книги про інноваційну Україну.

Підсумовуючи обговорення, народні депутати зауважили,  що без змін в законодавстві та реформ, які будуть направлені на захист іноземних інвестицій, неможливий розвиток успішної співпраці, адже інвестор має бути впевнений в тому, що вкладені ним кошти будуть захищені.

 Також досягнуто попередню домовленість про проведення українсько-кувейтського бізнес-форуму в Україні та відновлення найближчим часом  роботи «Міжурядової українсько-кувейтської комісії з питань економічного, технічного та торговельного співробітництва».




 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17