У п’ятницю, 15 липня, завершилася четверта сесія Верховної Ради України восьмого скликання.

Відбулися заходи за участі керівництва Верховної Ради України.

Голова Верховної Ради України А.Парубій у понеділок провів зустріч з Прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо.

А.Парубій подякував за фінансову, гуманітарну та політичну допомогу, яка надається Україні, і висловив задоволення підписанням Угоди про зону вільної торгівлі між Україною і Канадою. «Я дуже радий, що в ці дні підписано Угоду про вільну торгівлю, і я хочу вам пообіцяти, що український Парламент якнайшвидше її ратифікує, це буде для нас знаковим та важливим святом», - зазначив А.Парубій.

Сторони під час розмови торкнулися теми можливої лібералізації візового режиму між двома країнами.

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що Канада послідовно підтримуватиме Україну у збереженні суверенітету і територіальної цілісності.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій підписав Постанову про перейменування десяти населених пунктів, у тому числі міста Кіровоград.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд провела зустріч з делегацією Міжпарламентської групи дружби з Україною Національної Асамблеї Держави Кувейт на чолі з її керівником Фейсалом Аль-Шаї.


Учасники зустрічі обговорили широке коло питань подальшої співпраці, зокрема, в енергетичній, аграрній та медичній сфері, туристичній галузі тощо, активізації взаємодії на рівні парламентів обох країн.

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд наголошує на необхідності посилення парламентського і цивільного контролю за сектором оборони. Про це вона заявила на міжнародній конференції «Національні моделі демократичного контролю над секторами безпеки та оборони», присвяченій підходам, що використовуються державами-учасницями ОБСЄ для забезпечення демократичного контролю за збройними силами та службами безпеки.

У парламентських комітетах відбулися чергові засідання, а їх представники взяли участь у візитах та зустрічах.

Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо добровільного приєднання територіальних громад".

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства схвалив порівняльну таблицю до законопроекту про житлово-комунальні послуги та підтримав проект Постанови про надання належних пільг та житлових субсидій населенню України на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу.

У Комітеті з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи обговорено питання реалізації міжнародних проектів на майданчику ЧАЕС.

Під час засідання члени Комітету з питань європейської інтеграції розглянули ряд законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.


Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення контролю за безпекою автомобільних перевезень вантажів і відповідальності за порушення правил дорожнього руху».

Комітетом з питань запобігання і протидії корупції ухвалено рішення щодо звернення до Генерального прокурора України стосовно порушень у виборному процесі.

На черговому засіданні Комітету з питань науки і освіти розглянуто ряд законопроектів і ухвалено низку рішень.

Під час засідання Комітету з питань охорони здоров'я розглянуто ряд законопроектів.

Голова Комітету з питань прав людини, енаціональних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч з Генеральним Секретарем Європейської служби зовнішньої дії (EEAS) Хельгою Шмід.

Сторони обговорили ситуацію в Україні, зокрема питання, пов'язані з агресією Росії проти нашої держави, дотримання прав і свобод людини в Україні, зокрема в Криму та на окупованій частині території Донбасу.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч з делегацією організації "Парламентарії за глобальні дії" (Parliamentarians for Global Action) на чолі з Генеральним Секретарем Девідом Доном-Каттеном.

Сторони обговорили ситуацію в Україні, просування нашої держави шляхом реформ, зокрема утвердження принципу верховенства права, захисту прав і свобод людини, включаючи внутрішньо переміщених осіб, та питання міжпарламентського співробітництва.

Голова Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорій Немиря провів зустріч із Головою Моніторингової місії ООН з прав людини Фіоною Фрейзер, під час якої обговорено ситуацію в Україні, передусім на сході нашої держави, доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини "Відповідальність за вбивства в Україні з січня 2014 року по травень 2016 року".

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики ухвалив рішення за підсумками виїзного засідання до Донецької і Луганської областей та затвердив план роботи на п’яту сесію восьмого скликання.

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримав законодавчу ініціативу народних депутатів, спрямовану на підвищення розмірів пенсій та збереження пенсійних гарантій, наданих при працевлаштуванні.

Спеціальна контрольна комісія Верховної Ради з питань приватизації провела «круглий стіл» на тему: «Приватизація підприємств нафтопереробної промисловості України, наслідки і шляхи вирішення проблем».

Під час заходу були обговорені причини занепаду вітчизняної нафтопереробки.

Учасники круглого столу висловили рекомендації Кабінету Міністрів України іншим державним установам щодо розробки комплексної програми розвитку нафтопереробної галузі України.

У Верховній Раді протягом тижня відбувалися інші заходи.

Громадська Ліга Україна-НАТО спільно з Постійною делегацією Верховної Ради України в Парламентській асамблеї НАТО та Комітетом з питань європейської інтеграції обговорили перспективи для України в контексті Варшавського саміту НАТО. який відбувся 8-9 липня 2016 року.

Під час прес-конференції було наголошено, що саміт НАТО у Варшаві проводився у вирішальний момент для євроатлантичної  спільноти Європи, України та самого Альянсу.

У парламенті відбулося засідання "круглого столу" на тему: "Імплементація норм міжнародного гуманітарного права та Римського статуту міжнародного кримінального суду до національного законодавства України".

Міжнародний експертний захід підготовлено громадськими організаціями спільно з Верховною Радою України та Міністерством юстиції України.

У ході "круглого столу" його учасники здійснили аналіз перешкод в українському законодавстві, які не дають змоги притягнути до відповідальності осіб за скоєння міжнародних злочинів, обговорили можливість імплементування положень Римського статуту міжнародного кримінального суду та стандартів міжнародного гуманітарного права в Кримінальний кодекс України.

У парламенті відбулася міжнародна конференція на тему: "Міжнаціональні моделі демократичного контролю над секторами безпеки і оборони" за участі заступника Голови Верховної Ради Оксани Сироїд, віце-прем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванни Климпуш-Цинцадзе, заступника Міністра оборони Ігоря Долгова, народних депутатів, представників ОБСЄ, дипломатів. представників Міністерства оборони, Національної гвардії, Збройних Сил України, громадських організацій, науковців.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17