Голова Комітету Рибалка Сергій, відкриваючи засідання, наголосив на необхідності та актуальності розгляду законопроекту №3555.

Законопроектом, прийнятим у першому читанні, передбачається запровадити та вдосконалити принципи проведення фінансової реструктуризації.

Законопроектом, зокрема, пропонується визначити:

- умови участі боржника та кредиторів у процедурі фінансової реструктуризації, а також участь Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та державних банків у такій процедурі;

- основні засади співробітництва між кредиторами під час проведення процедури фінансової реструктуризації;

- зобов’язання боржника щодо надання інформації та проведення огляду його господарської діяльності;

- умови отримання боржником фінансування під час проходження процедури фінансової реструктуризації;

- інституційну роль спостережної ради та секретаріату, як спеціальних органів, що створюються для організації та проведення процедури фінансової реструктуризації та регламентують процес вирішення спорів в арбітражі.

Законопроектом також пропонується встановити, що фінансова реструктуризація здійснюється на основі договору. Для підвищення ефективності розгляду спорів, що виникають під час процедури фінансової реструктуризації, законопроектом передбачено особливий порядок вирішення спорів в арбітражі, а саме - створення арбітражного комітету, який буде призначати арбітрів зі списку затвердженого спостережною радою. Спори будуть вирішуватися відповідними арбітрами. Арбітражний процес буде регулюватися спеціальним арбітражним регламентом.

На період дії Закону передбачається запровадження податкових пільг, шляхом внесення відповідних змін до Податкового Кодексу.

Члени Комітету розглянули поправки до підготовленого до другого читання законопроекту.

«Відсутність елементів примусу в залученні боржників до процедури реструктуризації надасть можливість уникнути в майбутньому судових позовів тих кредиторів, яких могли б теоретично долучити до думки більшості», - зазначив перший заступник голови Комітету Довбенко Михайло.

Під час обговорення зазначалося, що реструктуризація може розпочатися при умові, що фінансові установи серед кредиторів, які надавали кредити боржнику в кількості 50% від їх загальних вимог, погодяться взяти участь у реструктуризації.

У ході дискусії, яка виникла стосовно розгляду правок закону, було прийнято рішення продовжити їх розгляд на засіданні 1 червня.

У засіданні взяли участь представники Реанімаційного Пакету Реформ, Нацбанку та Міністерства фінансів.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00