Члени Комітету розглянули законопроект №4680 на своєму засіданні 31 травня.

Під час обговорення зазначалося, що статтею 13 Закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» установлено, що до визначення співвласниками багатоквартирного будинку, в якому не створено об'єднання співвласників, форми управління багатоквартирним будинком, але не більше одного року із дня набрання чинності цим Законом, послуги з утримання такого будинку надає суб'єкт господарювання, визначений виконавцем послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у багатоквартирному будинку до набрання чинності цим Законом.

У разі якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об'єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.

Тобто, виходячи з вимог Закону, після 01.07.2016 має відбутися перехід від послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій до  послуги з управління багатоквартирними будинками.

В той же час організація та проведення конкурсу з надання послуги з управління багатоквартирним будинком, визначення переможця за результатами конкурсу (тобто, визначення управителя), а також приймання-передача житлових будинків в управління від попереднього надавача (виконавця) послуг  займатиме у часі близько 3-6 місяців.

Таким чином, для забезпечення безперервності в належному обслуговуванні багатоквартирних будинків, до моменту визначення управителя для таких будинків і пропонується внести зміни до статті 13 Закону.

Також співвласникам надається право достроково розірвати договір з призначеним на конкурсних засадах управителем в будь-який момент, якщо вони визначаться із формою управління багатоквартирним будинком. Для цього співвласники мають повідомити управителя про дострокове розірвання договору не пізніше ніж за два місяці до дати такого розірвання.

Законопроектом також передбачається право співвласників багатоквартирних будинків, утримання яких здійснювали житлово-будівельні (житлові) кооперативи і далі відшкодовувати витрати на утримання відповідних будинків і споруд та прибудинкових територій таким кооперативам до моменту створення в багатоквартирному будинку об’єднання співвласників або прийняття співвласниками рішення про форму управління багатоквартирним будинком.

Комітет за результатами обговорення вирішив рекомендувати прийняти законопроект за основу та в цілому з урахуванням пропозиції щодо доповнення його новими положеннями, розділивши абзац перший частини п’ятої статті 13 Закону на два абзаци, виклавши їх в наступній редакції:

«5. У разі якщо протягом одного року з дати набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом місцевої ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок. У випадку, якщо місцевою радою або її виконавчим органом відповідно до законодавства прийнято рішення про делегування іншому органу - суб’єкту владних повноважень функцій щодо здійснення управління об’єктами житлово-комунального господарства, забезпечення їх утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг, управитель призначається на конкурсних засадах таким органом.

У такому разі ціна послуги з управління багатоквартирним будинком визначається за результатами конкурсу, який проводиться в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства, а договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком строком на два роки від імені співвласників підписує уповноважена особа виконавчого органу відповідної місцевої ради, за рішенням якого призначено управителя. Якщо за один місяць до закінчення зазначеного строку жодна із сторін не повідомить письмово другу сторону про відмову від договору, договір вважається продовженим на черговий дворічний строк».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00