Проблематика внутрішньо переміщених осіб і захисту прав людини піднімалась на зустрічі високого рівня у  Страсбурзі  24 травня ц.р., в якій взяла участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко разом з представниками українського парламенту, місцевих органів влади з Донеччини, Луганщини, Дніпропетровська.

Під час зазначеного заходу І.Геращенко зустрілась з комісаром Ради Європи з прав людини Нілом Мужнієксом, директором департаменту з прав людини Крістосом Джакомопулосом, заступником Генсека РЄ Габріелою Баттаіні - Дагоні, іншими.

Під час дискусій І.Геращенко підняла питання пріоритетності виконання гуманітарного блоку Мінських угод.  Вона вважає неприпустимим те, що звільнення заручників заблоковано, і  що представники ОРДЛО прив'язують свободу бранців до амністії бойовиків. І те, що  Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ)  досі не допущено до пошуку зниклих безвісти та заблокована робота міжнародних гуманітарних організацій на окупованих територіях.
«В питанні пошуку зниклих безвісти і ідентифікації загиблих час грає проти всіх сторін – і це мають всі розуміти, і ми намагаємося донести цю думку до ОРДЛО, аби вирішити проблему допуску. Так само важлива більш активна позиція РЄ щодо звільнення політв’язнів в російських тюрмах», – зазначила
Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Також під час дискусій  велика увага приділялася темі виплат пенсій на окупованій території.  І. Геращенко наголосила, що протягом цих двох років конфлікту Україна виплатила більше 57 мільярдів гривень (з них понад 30 млрд. - це пенсії, інше - соціальні виплати) вимушеним переселенцям. «Тому ні про яку блокаду не може йти й мова!», - підкреслила перший віце-спікер.  При цьому вона зазначила, що держава не може виплачувати пенсії на окупованих територіях, де немає легітимних органів влади. За її словами, зараз українська сторона систематизує ці виплати, аби унеможливити зловживання (як то виплати пенсій людям, що померли, отримання "переселенських" грошей тими, хто проживає на окупованих територіях і має право тільки на пенсії  тощо).

Також в ході зустрічей піднімалося питання роботи КПВВ (Контрольний пункт в»їзду-виїзду).  За словами І.Геращенко, бойовики і досі не дали дозвіл на відкриття КПВВ в Золотому, що вкрай негативно впливає на пересування громадян на Луганщині. Перший заступник Голови Верховної Ради України висловила глибоке занепокоєння і обурення тим, що в щорічній доповіді генсека Ради Європи Т. Янгланда про дотримання прав людини в країнах Ради Європи немає жодного слова про Крим і Донбас. «Навряд чи таку доповідь можна вважати об'єктивною. І про це потрібно чесно говорити», - наголосила І.Геращенко.

Зокрема, в ході  зустрічі з Заступником Генерального секретаря Ради Європи з Габріелою Баттаіні- Драгоні обговорили діяльність новоствореного Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та ВПО України.

«Наші європейські партнери надзвичайно позитивно оцінюють створення відповідного міністерства, очікують від його роботи прозорості і координації роботи всіх відомств для вирішення проблем переселенців, реінтеграції», - наголосила перший віце-спікер. «Дуже важливо, що парламент налаштований на тісну співпрацю з урядом задля вирішення проблем, пов'язаних з конфліктом та  питань реінтеграції і сприяння переселенцям", _ підкреслила І.Геращенко.

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43