Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко зустрілась у п’ятницю із членом Сенату Французької Республіки Жан-ів Леконтом.

Учасники зустрічі обговорили питання міжпарламентського співробітництва, яке має сприяти підтримці довіри між обома народами, сприяти взаєморозумінню внутрішніх та зовнішніх викликів, питання збереження санкцій проти Російської Федерації як країни - агресора та започаткування безвізового режиму для громадян України.

І.Геращенко висловила занепокоєння з приводу ухвалення 28 квітня поточного року Національними зборами Франції резолюції депутата Т.Маріані із закликом щодо скасування санкцій ЄС проти Російської Федерації. Дебати щодо цієї резолюціі також пройдуть у Сенаті Французької Республіки 8 червня. Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ у Мінську зазначила, що «жоден пункт Мінських угод не виконано з боку Російської Федерації, тому немає жодних підстав для скасування санкцій», підкресливши, що російська сторона повністю нівелює як безпекові, так і гуманітарно-економічні аспекти Мінських угод. Зокрема, за її словами, протягом 2016 року понад 6100 разів було порушено режим тиші на Сході України, залишаються у полоні 112 українських громадян, у списку зниклих безвісти - 657 осіб, до пошуку яких не допускається місія Міжнародного Червоного Хреста.

І.Геращенко наголосила, що без вирішення ключового безпекового компоненту Мінських угод неможливо переходити до політичної складової.

На думку Першого заступника Верховної Ради України, «вибори на Сході України мають відбутися за високими стандартами ОБСЄ і українським законодавством, а амністія можлива тільки після закінчення конфлікту, в умовах сталої тиші. І принципово, що амністія не розповсюджується на військових злочинців".

"Україна віддана виконанню Мінських угод, але потрібно усвідомити, що інша сторона - Російська Федерація - так само має виконувати Мінські угоди у повному обсязі», - підкреслила вона.

І.Геращенко зазначила, що саме політики формують громадську думку і впливають на позицію уряду, тому звернулась до французьких колег із проханням «об’єктивно її сформувати по відношенню до подій, що відбуваються в Україні. Для цього, за її словами, «потрібно лише говорити правду, у тому числі і в ситуації, коли деякі французькі політики порушують фундаментальні основи міжнародного права, відвідуючи окупований Крим ".

Перший заступник Голови Парламенту висловила занепокоєння фактами відвідання деякими французькими політиками окупованих територій, зокрема Криму і Донбасу, без узгодження з українською стороною.

Учасники зустрічі також обговорили питання безвізового режиму для України з боку ЄС. На думку І.Геращенко, не може йти мова про відтермінування розгляду цього питання. «Україна виконала всі умови ПДВЛ. Ніякі додаткові чинники не повинні стати причиною відтермінування, - сказала вона. - Будь-які зволікання несуть розчарування українцям». На її думку, «подібні дії можуть також стати підривом принципів, на яких базується сам Європейський Союз».

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

20 травня 2024 19:18
17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50