Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд зустрілась у понеділок із членами делегації Польсько-української групи дружби Сейму і Сенату Республіки Польща на чолі з її головою Міхалом Дворчиком.

Під час зустрічі Сторони обговорили широке коло питань двосторонньої співпраці на рівні парламентських груп дружби, поглиблення стратегічного партнерства між Україною і Польщею та наповнення практичним змістом усіх сфер двостороннього співробітництва.

О.Сироїд під час зустрічі зазначила, що «важко переоцінити ті зусилля, скільки сьогодні і Уряд Польщі, і парламентарі роблять для підтримки України».

Заступник Голови Парламенту нагадала про дослідження, яке провела і представила пані Малгожата Госєвська, депутат Польського Сейму, щодо злочинів, які здійснили терористи на Сході України. «Для мене цей звіт – свідчення людського подвигу, - сказала вона. – Важко переоцінити ту інформацію, що була презентована громадськості». Вона також подякувала Польській Стороні за підтримку у питанні продовження санкцій по відношенню до Російської Федерації. «Загрози, які стоять перед Україною, мають глобальний вимір і потребують спільних зусиль та скоординованих дій європейської спільноти для захисту безпеки, європейських цінностей і європейського майбутнього», - наголосила вона.

Своєю чергою, М.Дворчик зазначив, що вже погоджено перспективний план співпраці України і Польщі у цих питаннях. Зокрема, готується проведення Саміту НАТО у Варшаві у червні 2016 року за участю українських колег, буде розширений обмін студентами, готується перейменування вулиць на честь українських та польських героїв, створення спільної комісії парламентів щодо питань безпеки тощо.

Під час розмови також обговорювалися питання щодо звільнення польського громадянина Орлова, який утримується в одеському СІЗО, та щодо оцінки подій на Волині у 1943 році.

Заступник Голови Парламенту підкреслила, що «сьогодні такий історичний момент, коли ми - у природній взаємодії з Республікою Польща». «Взаємодію відчувають не лише в Уряді і Парламенті, її відчувають і звичайні люди в Україні. Ця підтримка відчувалася і під час революції гідності, і зараз - в освітній сфері, коли українські студенти навчаються в Польщі, у сфері безпеки - коли відбуваються спільні українсько-польські навчання. Ця взаємодія свідчить про природність наших зв’язків», - наголосила вона.

Водночас, О.Сироїд зауважила, що існують і «чутливі моменти». «Зокрема, це – питання, пов’язані з історією, з її тлумаченням, зокрема, оцінка подій на Волині у 1943 році, - сказала вона. - Політичне трактування історії може обмежити можливості для нашої взаємодії, і ми раді, що Польська Сторона дослухалася до наших міркувань і погодилася продовжити обговорення для пошуку консенсусних рішень».

Торкаючись питання, пов’язаного зі справою Орлова, Заступник Голови Парламенту зазначила, що, на її думку, є небажання прокурорсько-судової системи її завершити. Такий висновок з’явився після поїздки групи народних депутатів до Одеси для з’ясування обставин перебування підслідчого у СІЗО. «Це упередження є очевидним, - сказала вона. - Ми змушені вдаватися до вимог, бо людина не може бути в ув’язненні без судового рішення. Людина повинна отримати правосудний вирок».

На переконання О.Сироїд, це «є питання спроможності Держави, це є питання захисту людської гідності». «Тому ми змушені вимагати завершення судового розгляду і ухвалення рішення незалежно від того, яким воно буде», - підкреслила Заступник Голови Верховної Ради України.

 

З української сторони були присутні: народний депутат Борис Тарасюк, народний депутат Сергій Мартиняк, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович.

***

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58