Відбулися заходи за участі керівництва Верховної Ради України.

Під час зустрічі у п’ятницю Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з Президентом Парламентської Асамблеї Ради Європи Педро Аграмунтом обговорено хід реформ, які відбуваються в Україні, і узгоджено план подальшої співпраці.


А.Парубій висловив вдячність Президенту ПАРЄ «за ту неймовірну підтримку, яку отримує Українська держава, Український парламент у такий важкий для країни час, коли доводиться одночасно і воювати за незалежність на Сході країни, і здійснювати реформи». Він наголосив, що «для України є дуже важливою не тільки підтримка у здійсненні реформ, а й концентрація міжнародних зусиль по санкціях проти агресора - Російської Федерації».

Голова парламенту наголосив, що «є великий потенціал для здійснення реформ в Україні, оскільки співпраця між Парламентом і Урядом сьогодні на дуже високому рівні». На його переконання, також є великий потенціал для виконання усіх міжнародних зобов’язань, які взяла на себе Україна.

А.Парубій зазначив, що вперше в історії Українського парламенту більшість фракцій мають проєвропейську позицію, тому всі питання щодо національної безпеки і оборони, здійснення реформ набирають необхідну кількість голосів у залі.

Представники Верховної Ради взяли участь у міжнародних заходах.

Керівник української делегації в ПАЧЕС Людмила Денісова взяла участь у 46-ому засіданні Комітету з культури, освіти та соціальних питань щодо проблем біженців в регіоні ОЧЕС (м. Стамбул, Турецька Республіка).

Людмила Денісова зазначила, що Україна і надалі готова брати участь у пошуку можливостей розв'язання проблем біженців, відстоювати права та основні свободи людини, а також сприяти політичній і соціальній стабільності.

Відбулися чергові засідання в парламентських комітетах.

Комітет з питань бюджету під час засідання розглянув і рекомендував парламенту прийняти за основу та в цілому законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (щодо соціальних стандартів та обсягу субвенції на надання пільг та житлових субсидій) і «Про внесення зміни до підпункту 4 пункту 24 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України» (щодо перерозподілу залишків коштів місцевих бюджетів населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень).

Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства розглянув законопроекти щодо відшкодування збитків за зруйноване (знищене) або пошкоджене приватне житло особам, приватне житло або приватні домогосподарства яких було пошкоджені (зруйновані) під час проведення антитерористичної операції.

Комітет з питань економічної політики за участі Першого віце-прем'єр-міністра - Міністра економічного розвитку України Степана Кубіва розглянув ряд урядових законопроектів щодо внесення змін до Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації".


Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності розглянув і рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України".

Комітет з питань запобігання і протидії корупції на своєму засіданні розглянув 136 проектів законодавчих актів на предмет їх відповідності вимогам антикорупційного законодавства.

У Комітеті з питань охорони здоров’я відбулися слухання на тему: «Сімейна медицина - шанс на здоров’я та значне зменшення особистих витрат на лікування».

Учасники слухань зазначили, що запровадження сімейної медицини в Україні відбувається повільно і несистемно. Тож в умовах катастрофічного погіршення стану здоров’я народу України та наявних викликів сьогодення, зокрема, у вигляді триваючого збройного конфлікту на Сході України, необхідно вжити невідкладних заходів з метою завершення розпочатого реформування розвитку в Україні первинного рівня медичної допомоги, та розвитку повноцінного інституту сімейної медицини, що відповідатиме кращим міжнародним стандартам та дасть змогу забезпечити на належному рівні усі потреби населення у первинній медичні допомозі.

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин розглянув та рекомендував прийняти за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України)" №3433 і за основу та в цілому прийняти законопроект "Про внесення змін до Закону "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" (щодо надання притулку бездомним особам)" №3833.

Члени Комітету також заслухали інформацію щодо приведення нормативно-правових актів Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади у відповідність із Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення гарантії дотримання прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" (№921-VIII).

Комітет з питань податкової та митної політики розглянув законопроекти щодо звільнення від оподаткування пенсій.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув ряд законопроектів та за результатами розгляду яких направив свої рішення головним комітетам.

Члени Комітету також ухвалили рішення розглянути проект Положення про Громадську раду Парламентських кореспондентів при Прес-службі Апарату Верховної Ради України та щодо внесення змін до Положення про порядок акредитації журналістів, працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України на черговому засіданні Комітету.

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглянув проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення гарантій підвищення спортивної майстерності молоді".

Під час обговорення члени Комітету підтримали пропозицію про прийняття законопроекту за основу, який надасть спортсменам гарантії звільнення від занять для підвищення спортивної майстерності.

Комітет з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму ухвалив рішення щодо Рекомендацій парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

Заступник голови Комітету, голова підкомітету з питань фізичної культури і спорту Денис Силантьєв у своєму виступі зазначив, що під час опрацювання проекту Рекомендацій  були враховані всі конструктивні пропозиції, що пролунали на парламентських слуханнях.

Члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримали урядовий законопроект щодо скасування оподаткування пенсій.


Законопроектом передбачаєтьчґ скасування оподаткування сум пенсій (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання.

12-13 травня відбувся черговий практикум Парламентського офіс місцевого самоврядування спільно з Асоціацією міст України в рамках проекту «ПУЛЬС», що впроваджується зау підтримки USAID,  щодо розробки законодавства для посадових осіб місцевого самоврядування.

Учасники практикуму - заступники міських та селищних голів, керівники структурних підрозділів виконавчих комітетів міських рад, фахівці з питань сталого розвитку та містобудування - протягом двох днів вивчали практику законотворення у вищому законодавчому органі країни.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52