18 березня у стінах Верховної Ради України відбулось перше установче засідання Моніторингового Комітету з питань Декларації відкритості парламенту.

До складу комітету увійшли представники громадських організацій (громадянська мережа ОПОРА, Програма Розвитку ООН в Україні, Реанімаційний Пакет Реформ, Transparency International Україна, Комітет Виборців України, Рух Чесно, Подільська агенція регіонального розвитку, Фонд Східна Європа, Державне агентство з питань електронного урядування, ГО Інститут Медіа Права, ГО Центр Політичних Студій та Аналітики, Координатор програм ОБСЄ в Україні, НДІ, Програма РАДА, Лабораторія Законодавчих Ініціатив), експертних груп, Апарату Верховної Ради України, народні депутати.

Учасники засідання узгодили план дій, спрямованих на реформування діяльності Верховної Ради України відповідно до Декларації відкритості парламенту. 


Головуючим Моніторингового комітету (далі МК) обрано народного депутата України Світлану Заліщук, яка зазначила, що «приєднання до Декларації відкритості парламенту передбачає введення в дію нових механізмів звітності, залучення громадськості до законодавчих процесів, відкриття даних, тощо».

За її словами, необхідно зосередитись на напрацюванні конкретних пропозицій щодо реалізації положень Декларації відкритості, затвердити план дій на квартал, напрацювати першочергові завдання. Одним із важливих кроків є створення технічного регламенту, відповідальність учасників МК за ділянку роботи, надання пропозицій щодо складу робочої групи по напрацюванню положень Кодексу етики народного депутата.

Під час обговорення також порушувались питання уніфікації сайту Верховної Ради України, сторінок комітетів і фракцій, а також формату оприлюднення даних фінансово-господарської діяльності парламенту.
Також пропонувалося у якості стимулювання та мобілізації народних депутатів проводити щотижневі рейтинги парламентаріїв.

«Ефективна реалізація реформ дозволить заснувати новий рівень комунікації між головним законодавчим органом країни та громадянами, - зазначила С.Заліщук. – Для цього потрібна людина з політичною волею і технічна підтримка для втілення задуманого».


Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Вікторія Сюмар наголосила на необхідності розробки медійної стратегії. Зокрема, вона зосередила увагу на необхідності визначення змісту інформації на сторінках комітетів, у тому числі і від громадських організацій, максимального спрощення доступу до інформації та переходу парламенту до більш публічного формату роботи. «У середньостроковій перспективі мають бути визначені канали комунікації, цільові аудиторії, планування на три-п’ять років», - сказала вона.



Народний депутат Ігор Попов зауважив, що право розробки Кодексу етики належить виключно народним депутатам. Тому, на його переконання, Парламент має створити робочу групу, а громадські організації можуть контролювати, радити, бути залучені до співпраці тощо.




Наступне засідання має відбутися 13 квітня о 17-00.

Фото АС


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43